Bugün ve yarın kredi kartı boykotu var!..

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2007 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ile Tüketici Hakları Derneği vatandaşlara bugün ve yarın kredi kartı kullanımını boykot çağrısında bulundu.

Kızılay'daki bir alışveriş merkezinin önünde, TÜDEF Başkanı Ali Çetin, TÜKODER Başkanı Eda Sercan ve Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklama, TÜDEF Başkanı Ali Çetin tarafından okundu.

Çetin, 2006 yılında kredi kartı borcu nedeniyle takipteki tüketici sayısının 200 bin olduğunu belirtirken, 2007 yılında bu sayısının 262 bin kişiye ulaştığını bildirdi.

Geçen yıl tüketicilerin bankalara olan toplam kredi borcunun 20,9 milyar YTL, tüketicilerin bankalara olan toplam kredi borcunun ise 7,6 milyar YTL olduğuna dikkat çeken Çetin, 2007 yılında tüketicilerin bankalara olan toplam kredi borcunun 22,6 milyar YTL, tüketicilerin bankalardaki toplam kredi kartı borcunun da 8,59 milyar YTL'ye ulaştığını bildirdi.

Bankaların bir yılda tüketiciden haksız olarak kart aidatı adı altında 975 milyon YTL para topladığını, bir yılda tüketiciden aldığı hesap

işlem ücreti tutarının 5 milyar YTL'ye çıktığını ifade eden Çetin, kredi kartında bir önceki yıla göre borçlanma artış oranının yüzde 12'ye ulaştığını bildirdi. Bir önceki yıla göre kredi kartı ile alışverişteki işlem hacmi artış oranının yüzde 26 olduğuna vurgu yapan Çetin, 2006 yılı sonu yıllık enflasyon oranının yüzde 9,6 olmasına karşın, 2007 yılı kredi kartı faiz oranının yüzde 66,60 olduğunu kaydetti. Bankaların 100 YTL para puan için, 25 bin 110 YTL kredi kartı harcaması yapılmasını istediklerini ifade eden Çetin, 2006 yılında kredi kartı borcu nedeniyle intihar eden tüketici sayısının da 33 olduğunu hatırlattı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in "tüketicilerin bilinçlenmesinin yanı sıra bankalarda sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmelidir. Bankalar halkın zayıf yanını çok iyi yakaladılar. Benim cep telefonuma bile devamlı mesaj geliyor. Bankaların karları içerisinde kredi kartlarından kazançları çok önemli yer tutuyor. Bankaların yatıp kalkıp, kredi kartı kullananlara şükretmesi lazım. Faizlerin yüksek olması, kredi kartı kullandırmadaki yanlışlıktan kaynaklanıyor. Bankalar, 100 karttan 10'u batsa bile kardalar. Kredi kartlarındaki bu tatlı karlar bankalara olmadık reklamlar yaptırıyor. Olmadık girişimlerde bulunduruyor" dediğini de anımsatan Çetin, bu sözlerinden ötürü BDDK Başkanı Bilgin'i eleştirdi. Bilgin'in bu sözleri ile "Ey tüketiciler, bankalar sizi soyuyor, sizi kandırıyor. Siz kart borcunuz nedeni ile ölürken onlar keyiften kırılıyor" demek istediğini ileri süren Çetin, bankaların tüketicinin kanını şarap niyetine içtiğini, bu şarabında yabancı bankaları bile şekere üşüşen sinekler gibi tüketicinin kanını içmek için koşturduğunu söyledi. Çetin, şunları kaydetti: "BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'e soruyoruz. Sizin göreviniz soyguna trafik polisliği yapmak mı? Hükümete soruyoruz, Anayasanın 172. Maddesinin gereğini böyle mi yerine getiriyorsunuz? Tüketicinin korunması demek bankalarca tüketicinin kanının, iliğinin sömürülmesi demek mi? Bankalara soruyoruz. Haksız, hukuksuz, keyfi olarak tüketiciyi soymanız, yabancıları da bu soyguna iştahla davet etmeniz ahlaki mi? Adalet, kredi kartı soygunu için kapısına giren her tüketiciye (haklısın) diyor. Yıllık kart ücretlerini iade ediyor. Ama bizim beklediğimiz iktidarca bu ayıbın temizlenmesidir. Tek, tek tüketicilerin mahkemelere taşınmasına son verilmesidir. Tüketiciler soyulduğunu, huzurunun ve geleceğinin bankalarca yok edildiğini, bir şıra gibi alın terlerinin sıkıldığının farkındalar. Bu nedenle bu uygulamalara karşı bugün ve yarın kredi kartı kullanmayacağız. 21-22 Haziran 2007 günlerinde 2 gün kredi kartı ile alışveriş yapmayacağız. Şimdi tüketici boykotu zamanıdır." Bildirinin Çetin tarafından okunmasının ardından Çetin, Sercan ve Çakar Kızılay'da vatandaşları 2 gün boyunca kredi kartı kullanımını boykot çağrısında bulunan bildiriler dağıttılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber