Sonbahar yağışları da barajları doldurmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sonbahar yağışlarının, iç ve batı kesimlerde yaşanan "hidrolojik kuraklığı" ortadan kaldırması olasılığının düşük olduğu bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Ağustos-Eylül-Ekim aylarını kapsayan "meteorolojik tahminler raporu" hazırladı.

Rapora göre, Ağustos ayında güney ve iç kesimlerin Basra alçak basıncının etkisinde kalacak olması nedeniyle sıcak ve kurak dönem etkisini sürdürecek. Sıcaklık değerlerinin, ortalamaların 2-4 derece üzerinde seyredeceği Ağustos ayında kuzey kesimlerde görülecek kısa süreli yağış geçişlerinin dışında önemli derecede yağış beklenmiyor.

Eylül-Ekim aylarında ise yurdun kuzey ve iç kesimlerinde görülecek alçak basınç sistemleri ve cephesel geçişlere bağlı olarak özellikle kuzey ve iç kesimlerde mevsime uygun yağışların görüleceği tahmin ediliyor. Bu zaman periyodunda sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor.

Raporda, "Yağış azlığı olarak tanımlanan 'Meteorolojik Kuraklık' yağışların artış göstereceği dönemlere bağlı olarak ortadan kalksa dahi baraj, göl, nehir havzalarındaki hidrolojik kuraklığın ortadan kalkması için daha uzun süreli yağışlı dönemlere ihtiyaç vardır" denildi.

Raporda, Ekim 2006-Temmuz 2007 periyodunda alınan yağışlarla ilgili değerlendirmeye de yer verildi.

Türkiye genelinde yağışların toplam miktarında yüzde 16.8 azalma görüldüğü vurgulanan raporda, Ege bölgesinde yüzde 44, Marmara bölgesinde yüzde 33, İç Anadolu bölgesinde yüzde 22 azalma olduğu kaydedildi.

Kentsel bazda ise aynı dönemde İzmir ve İstanbul yüzde 49, Ankara ise yüzde 35 oranında daha az yağış aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber