Uzmanlardan ebeveynlere yürüteç uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UZMANLARDAN EBEVEYNLERE 'YÜRÜTEÇ' UYARISI

- DOÇ. DR. METİN DOĞAN:

- "YÜRÜTEÇLER ORANTISIZ ADALE GELİŞİMİNE NEDEN OLUYOR"

- "YÜRÜTEÇLER, BEBEĞİN ANNE-BABA İLE ARASINDAKİ İLETİŞİMİ DE ENGELLİYOR"

MUAMMER TAN

ANKARA (İHA) - Bebeklerin eğlence aracı yürüteçler, miniklerin sağlığını tehdit ediyor. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Metin Doğan, yürüteçlerin orantısız adale gelişimine neden olduğunu belirterek, "Bebekler parmak üzerinde yükselerek yürümeye çalışıyor. Bacağın arka tarafındaki adalelerde erken gelişme oluyor. Buna bağlı olarak da ayakta deformasyon ve şekil bozukluğu görülüyor" dedi.

Yürümesini kolaylaştırması için anne babalar tarafından tercih edilen yürüteçler, bebeklerin bacaklarının arka tarafındaki kasları geliştirdiği için vücut bozukluğuna ve yürüme sorunlarına yol açıyor. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Doğan, eğlenceli, yürümeyi kolaylaştıran ve anne babaların belki de en büyük yardımcılarından bebek yürüteçleri aslında sanıldığı kadar masum bildirdi. Yürüteçlerin orantısız adale gelişimine neden olduğuna işaret eden Doç. Dr. Doğan, "Bebekler

parmak üzerinde yükselerek yürümeye çalışıyor. Bacağın arka tarafındaki adalelerde erken gelişme oluyor. Buna bağlı olarak da ayakta deformasyon ve şekil bozukluğu görülüyor" uyarısında bulundu.

Doç. Dr. Doğan, yürüteçlerin zararlarının bununla sınırlı olmadığını, yürüteçlerin, bebeğin yürüme aşamalarını da yaşamamasına neden olduğunu vurgulayarak, "Yürüteçler emekleme, tırmanma, tutunarak yürüme aşamalarını hızlı geçiyor" dedi.

Yürütecin, bebeğin anne-baba ile arasındaki iletişimi de kopardığını belirten Doğan, "Anne babayla iletişimi olmuyor. Bebeğin ellerinden tutarak yürütmek, emeklemesine yardımcı olmak gerekir" diye konuştu.

Doğan, bebeklerin ev kazalarına maruz kalmasına da neden olan yürütecin 8.aydan sonra kullanmanın daha sağlıklı olacağına dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber