Baykal modeli, üniversitelerde zaten uygulanıyor

Haber Giriş : 11 Kasım 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuzey Irak'a yönelik olarak gündeme getirdiği yeni öneri paketinde yeralan, ?Kuzey Irak?lıların Türkiye'deki üniversitelerde eğitim görmesi uygulamasının uzun yıllardır devam ettiği bildirildi.

Türkiye'de birçok ülke ile birlikte, ?Kuzey Irak'lı? olmasa da ?Irak? uyruklu öğrenciler Türkiye'deki ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitelerinde eğitim yapabiliyor.

Baykal, geçen hafta Kuzey Irak halkı ile PKK'lı teröristleri birbirinden ayırmak için yaptığı önerilerden biri olarak, "Kuzey Irak'ın her yerinden Kürt, Arap, Sünni, Şii, Türkmen kökenli gençlere ciddi şekilde el uzatalım. ODTÜ'ye, İTÜ'ye yerleştirelim. Bu öğrenciler için kontenjan açılmalı, en kaliteli eğitim vererek yetiştirilmeli? dedi.

TÜRKİYE'DE YABANCI ÖĞRENCİ SAYISI DÜŞTÜ

Yabancı uyruklu öğrenci sayısı ABD'de 550 bin kadar olmasına karşılık, Türkiye'de 1998-99 öğretim yılında 18 bin civarında olan bu sayı, 2000-2001 öğretim yılında 15 binlere ve daha sonra da 12 binlere kadar geriledi.

Üstelik Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Orta Asya ülke öğrencilerine çok sayıda burs verilmesine karşılık bu sayının düştüğüne dikkat çeken eğitimciler, bunun iki katına kadar artırılabileceğini belirtiyorlar.

Yabancı öğrenciler, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na (YÖS) girerek, Türk üniversitelerinde eğitim hakkı elde edebiliyorlar. Sınava her yıl yaklaşık 5 bin civarında yabancı öğrencinin katıldığı bildirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek de, yabancı uyruklu öğrenciler için YÖS sınavının Türkçe ve İngilizce olarak yapıldığını belirterek, bu sınavların öğrencilerin kendi dillerinde de yapılmasını sağlayacak bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini ve bu kişilerin daha sonra Türkçe kurslarına gidebileceklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber