İşte doğru soba yakma teknikleri

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, kenar mahallelerde evleri dolaşarak vatandaşlara soba yakma kurallarıyla ilgili bilgi veriyor.

Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, soba kullanımının yoğunlukta olduğu, Erenköy, Kütükçü, Teomanpaşa, Habibler, Zeytinköy, Konuksever, Mehmet Akif Ersoy, Güneş, Beşkonak, Sütçüler, Yenidoğan, Ahatlı, Şafak, Ünsal, Esentepe, Yavuz Selim ve Kazım Karabekir mahallelerinde, ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesi için kapı kapı dolaşarak vatandaşlara doğru soba yakma tekniklerini anlatıyor.

Zabıta ile iş birliği halinde yürütülen çalışmalarda, semt pazarı, kahvehane gibi halkın yoğun olduğu yerlerde, plastik, bakalit gibi maddelerin yakılmaması istenerek, doğru soba yakma kuralları ile ilgili broşür dağıtılıyor. Zabıta minibüslerinden hava kirliliğinin önlenmesiyle ilgili anons yapılıyor. Ekipler, özellikle kömür yakıldığı tespit edilen evlere giderek vatandaşlara ne tür kömür kullanmalı ve soba yakma tekniğiyle ilgili bilgi veriyor. Uzmanlar, vatandaşlara teknik kurallara uyulması halinde

ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin önüne geçilebileceğini anlatıyor. Belediye uzmanlarının uyarılarını dikkatle dinleyen vatandaşlar, kurallara uyacaklarını belirterek büyükşehir belediyesinin bu yöndeki çalışmalarını desteklediklerini söyledi.

YANAN SOBAYA KÖMÜR ATMAYIN

Dağıtılan broşürlerde üstten yakmalı soba kullanılması konusunda vatandaşlar uyarılırken şu bilgiler veriliyor: "Sobada tutuşturmayı mutlaka üstten yapmalı. Sobayı alttan tutuşturduğumuz zaman kömür içindeki uçucu maddeler yanmadan dışarı çıkar ve hava kirliliğine neden olur. Asgari yüzde 20 daha az kömürle ısınmak hem de o oranda temiz bir çevrede yaşamak için mutlaka üstten yakmalı soba kullanmalıyız. Sobamızın baca deliğinden uzaklığı bacada ve boruda zift, katran oluşmasını engelleyecek mesafede olmalıdır."

Verimli yanma için sobanın ağzına kadar kömürle doldurulmaması gerektiği hatırlatılarak şu noktalara dikkat çekiliyor: "Sobamız tutuştuktan sonra alt ve üst deliklerini kademeli olarak kapatmayınız. Yanmakta olan sobaya kesinlikle yeni kömür ilave etmeyin, eğer atarsanız hava kirliliğine neden olursunuz. Verimli bir yanma için sobamızın içine yeterli hava girmelidir bu nedenle sobanın her gün, bacanın ise yılda iki defa temizlenmesi gerekir. Zehirlenmeleri önlemek için sobayı yanık bırakmayın."

Broşürlerde, daha az kömürle daha fazla ısınılabileceğinin altı çizilirken, "Soba yakma teknikleri uygulandığında maddi kayıp önlenir. Soba ve kovanın ömrü uzar. En önemlisi kışları temiz hava solunur" deniliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber