Yargıtay'dan 3 ilginç karar

Haber Giriş : 22 Aralık 2007 20:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

1 BANKADAN TAZMiNAT

İzmir'de bir banka, 14 yıllık evli bir kadına Hakan Eren adlı kişiyle ortak hesap açtırdığına dair hesap ekstresi gönderdi. Eşiyle bankaya giden kadına, banka yetkilileri hesabın yanlışlıkla açıldığını söyledi. Ancak buna inanmayan koca, eşinin Hakan Eren adlı kişiyle ilişkisi olduğunu düşünerek eşine şiddet uyguladı. Ekstrenin ulaştığı gün eşinden dayak yiyen, ölümle tehdit edilen ve boşanmaya zorlanan genç kadın, bu olaylar sonunda boşandı. Bunun üzerine mahkemeye başvuran kadın, "Bankanın hukuka aykırı eylemi nedeniyle kişilik haklarının saldırıya uğradığı, namusundan endişe duyulduğu, bedensel bütünlüğünün zarara uğratıldığı" gerekçeleriyle banka aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. Ancak İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti. Kadının itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, "kadının boşanması ile bankanın hatalı işlemi arasında illiyet bağı bulunmasa da bankanın hatalı işlemi nedeniyle kadının şiddet gördüğünün açık olduğuna" işaret etti. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay, kadına manevi tazminat ödenmesi gerektiğini belirtti.

2 'ZİBİDİ' DEMEK HAKARET DEĞİL

Yargıtay, Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun eski Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve üyesi Prof. Dr. Baskın Oran'ın kendilerine "bir avuç zibidi" dediği için Emekli Orgeneral Kemal Yavuz'a açtıkları davayı reddetmesine ilişkin kararı onadı. Mahkeme kararında "zibidi"nin sözlük anlamının "kısa ve dar giyinen kimse" olduğuna dikkat çekilerek hakaret anlamına gelmediği belirtilmişti. Dairenin onama kararında, ayrıntılı bir açıklama yapılmadı ve "yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan mahkeme kararının onanmasına karar verildi" denilmekle yetinildi.

3 BELE SARILMAK CİNSEL SALDIRI

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, evine gelen komşusunun beline sarılan sanığın davranışını "Vücut dokunulmazlığını ihlal eden cinsel saldırı suçu" olarak değerlendirdi. Komşusunun beline sarılan sanığı "cinsel taciz" suçundan mahkum eden yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, sanığın 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi. Yüce Mahkeme, sanığın işlediği suçun "cinsel taciz" değil "cinsel saldırı" suçu olduğunu ve bu nedenle görevli mahkemenin de Asliye Ceza Mahkemesi olduğuna karar vererek yerel mahkemenin kararını bozdu. Cinsel taciz suçunu işleyenler 3 aydan 2 yıla kadar, cinsel saldırı suçunu işleyenler ise 2 yıldan 7 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber