'Türkiye'de eğitimde özelleşme, kadın eğitmenler için büyük problem olur'

Haber Giriş : 15 Ocak 2008 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EI GENEL SEKRETERİ EASTMAN: ?TÜRKİYE'DE EĞİTİMDE ÖZELLEŞME, KADIN EĞİTMENLER İÇİN BÜYÜK PROBLEM OLUR?

Eğitim örgütlerinin çatısı Eğitim Enternasyonali (İLO-UNESCO-EI) Genel Sekreteri Jan Eastman, Türkiye'de eğitimde özelleşmenin olması halinde kadın eğitmenlerin büyük problemlerle karşılaşacağını savundu. Eastman, Türkiye'de çalışan kadının ailevi sorumluluklarının bulunduğuna da dikkat çekerken, kadın çalışanların sorumluluklarını azaltıcı önlemlerin alınmadığını söyledi.

Eğitim örgütlerinin çatısı Eğitim Enternasyonali (İLO-UNESCO-EI) Genel Sekreteri Jan Eastman, Türkiye'de eğitimde özelleşmenin olması halinde kadın eğitmenlerin büyük problemlerle karşılaşacağını savundu.

EI Genel Sekreteri Eastman, Türkiye'de eğitimde özelleşmenin problemleri de beraberinde getireceğini belirtti. Eastman, ?Özellikle sosyal haklar konusunda birçok problem yaşanacak. Bu durumdan en fazla kadın eğitmenlerin etkileneceği de bir gerçektir? dedi. Eastman, Milenyum kalkınma hedefleri bazında Türkiye'de de gelişmeler olduğunu belirtirken, buna karşın Türkiye'nin hedeflerin çok uzağında olduğunu söyledi.

-?EĞİTİMDE ÖZELLEŞME SOSYAL HAKLARDA PROBLEM YARATACAK?-

Özellikle kadın eğitmenler açısından problemlerin hala sürdüğünü kaydeden Eastman, kadına yönelik şiddetin de sürdüğüne dikkat çekti. Küreleşme nedeniyle artık eğitimde de ticarileşme olgusunun arttığını kaydeden Eastman, Türkiye'de de eğitimde özelleştirme söylentilerinin çıktığına dikkat çekti. Eastman, şunları söyledi:

?Küreselleşme nedeniyle ortaya çıkan eğitimde özelleşme sadece Türkiye değil diğer ülkelerde de problemlere neden oldu. Özellikle kadın eğitmenler için birçok problem bekliyor. Sosyal haklar konusunda Türkiye'deki sıkıntı zaten çok fazla. Özelleşme sonrasında bu problemler daha da artacak. Türkiye'de bu konuda birçok altyapı eksikliği de var.?

?TÜRKİYE GERİ KALDI?

Türkiye'de kadınların aile içerisindeki sorumlulukları olduğunu ifade eden na Eastman, bu konuda kadın eğitmenlerin yanı sıra tüm kadın çalışanların üzerindeki yükü hafifletmek için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de bu konuda çok geri kalındığını da dile getiren Eastman, kreş ve bakım evlerinin sayısının yeterli düzeye getirilmesi böylece, kadının üzerindeki yükün azaltılmasını gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin eğitim konusunda altını imza attığı uluslar arası anlaşmalar bulunduğuna işaret eden Eastmen, buna karşın Türkiye'de bu haklar talep edecek bilincin oluşmadığını savundu. Eastman, Türkiye'deki örgütlerin uluslararası örgütler ile işbirliğine gitmesi gerektiğini anlatırken, sıkıntıların uluslararası arenada çözüme kavuşabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber