YÖK üyesi Prof. Ayhan: Katsayı bilimsel değil ideolojik

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Şubat 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

O katsayıya tamamen karşı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın, Eğitim Komisyonu yürütücülüğüne getirdiği Prof. Ayhan, katsayı uygulamasına karşı görüşleriyle tanınıyor. Ayhan, Türkiye'de konuların ideolojik ortamda tartışıldığını savunuyor

İSTANBUL Milliyet

Prof. Dr. Halis Ayhan, imam hatip liselerini "Cumhuriyetin kurup geliştirdiği bir model" olarak değerlendirirken, katsayının da bilimsel değil ideolojik olduğunu söylemişti. Milliyet gazetesinde Temmuz 2005'te yayımlanan, Sibel Kahraman'ın hazırladığı "Eğitimde Kanayan Yara: Meslek Liseleri" yazı dizisinde YÖK üyesi olarak görüş veren Ayhan, imam hatiplerin başarılı olması durumunda başarının ödüllendirilmesi, teşvik edilmesi gerektiğini söylemişti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, Eğitim Komisyonu yürütücülüğüne getirdiği Prof. Dr. Halis Ayhan, katsayı uygulamasına karşı görüşleriyle tanınıyor. Türkiye'de konuların bilimsel değil ideolojik ortamda tartışıldığını savunan Prof. Ayhan, katsayı ve imam hatiplerle ilgili soruları şöyle yanıtlamıştı:

Katsayı uygulaması ayrı bir sınıf mı oluşturuyor?

Ayrı bir sınıf oluşturmaya doğru gidiyoruz. Normal liseden ilahiyata öğrenci almıyoruz, bundan endişe ediyorum. Zihniyet ayrılığı yaratırsak toplumda bunun yaratacağı sıkıntıları bilmiyoruz. Türkiye'yi sıkıntılı bir noktaya doğru itiyoruz.

Eşitlik mi engelleniyor?

Evet. Öğrencileri tek bir alana sokup çeşitlilik sağlanamaz. Genel liseden gelen ilahiyata hareketlilik getirir. Bütünleşmeye katkısı olur. Meslek liselerinin tamamını üniversite bütünlüğü içinde harmanlamak lazım. Başaramazsa zaten sistem dışında kalır.

Üniversitelerin kapasitesi sınırlı. Yarışa bir de meslek lisesi mezunları katılırsa sonuç ne olur?

Sınavın sonucuna bakalım. Başka çaremiz yok. Üniversitede çocuk, mühendislik diye giriyor ikinci sınıftan sonra sosyolog oluyor. İki yıl içinde görüyor ki sosyolojiyle, psikolojiyle daha ilgili. Bunun farkına üniversite yıllarında varıyor. Aynı durum meslek lisesi için de söz konusu. Barajlar koymakla haksızlık yapılıyor, çocuk mutsuz oluyor.

Sizce neden katsayı var?

Eğitim bilimci olarak kararın neden verildiğini anlayamıyorum.

Cumhuriyetin bir modeli

İmam hatip öğrencileri din görevlisi olmayacaklarsa bu okullar amacından çıkmaz mı?

Birincisi, bu liseler din öğretimi yapacak eleman ihtiyacına cevap veriyor. İkincisi, liselerde din eğitimi isteği var. Aile 'imam, hatip olmasın ama dinini iyi öğrensin' istiyor.

Kızların imam, hatip olması zaten mümkün değil. 'Devletim okul açmış, müdürünü öğretmenini tayin etmiş, ben devlete güveniyorum, çocuğum burada okusun' diyor. 'Bu yöntem bilimsel değil' diyen arkadaşlarıma soruyorum. Bu yeterli değilse yerine ne koyalım?

Batıda imam hatip lisesi modeli var mı?

'İmam hatip lisesi modeli Batı'da yok. Doğu'da yok. Nereden çıktı?' diye eleştirenlere şunu söyleyebilirim: Bu Cumhuriyet'in kurup geliştirdiği bir model.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber