Üniversitenin projesi ilköğretimde başarıyı artırdı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2008 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Sokakta çalışan çocuk kalmasın' (SOÇAÇOK) projesi sayesinde ilköğretim okulu öğrencilerinin başarısı arttı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nün Avrupa Birliği (AB) desteğiyle geçen yıl başlattığı 60 bin Euro maliyetli ?Sokakta çalışan çocuk kalmasın' (SOÇAÇOK) projesi sayesinde ilköğretim okulu öğrencilerinin başarısı arttı.

Proje kapsamında bir araya gelen ve kent merkezindeki çeşitli okullarda eğitim- öğretim gören 200 öğrencinin yüzde 90'ı kırıkla dolu karnelerini takdir ve teşekküre çevirdi. Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan, "Bu yıl öğrencilerle birlikte ailelerini de kampa dahil ettik. Onlara şans verildiğinde başarılı olacaklarını kanıtladılar" dedi.

Öğretim üyesi ve üniversite öğrencileri, gece- gündüz demeden sokaklarda gezerek bir araya getirdikleri, sokakta çalışan ve dar gelirli 200 çocuğu Atatürk Üniversitesi KKEF'deki SOÇAÇOK Proje Merkezi'nde kampa aldı.

Atatürk Üniversitesi KKEF Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başaran Gençdoğan "Geçen yıl başlattığımız projeye bu yıl öğrencilerle birlikte ailelerini de kampa dahil ettik. Artık onlar da çocuklarıyla birlikte bilinçlendiriliyor. Projenin ilk yılında gönüllü öğrencilerimiz tarafından eğitime tabi tuttuğumuz 200 öğrencinin yüzde 90'ının karnesi zayıfla doluydu. Eğitimi tamamladığımızda bu çocuklarımızın tamamına yakını teşekkür ve takdirle karşımıza çıktı. Onlara şans verildiğinde başarılı olacaklarını kanıtladılar. Artık onlar yaşamlarını sokakta değil okullarında sürdürüyorlar. Geçtiğimiz yıl elde edilen başarı bizleri de yüreklendirdi. İkinci projemizi 2007'nin Kasım ayında başlattık.Proje 2008'in Mayıs ayı sonunda tamamlanacak. İlk yıl elde edilen başarıyı aramıza yeni katılan öğrencilerle yeniden yaşayacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Projede gönüllü olarak görev alan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencilerinden Gaziantepli Canan Kekeç, çocukları yetiştirirken kendini onların yerine koyduğunu söyledi.

Kendisinin de zor şartlarda eğitim gördüğünü ifade eden Canan Kekeç, "Ben de dar gelirli bir ailenin çocuğuyum ve eğitim verdiğimiz çocukların neler hissettiğini çok iyi anlıyorum. Bu nedenle hocalarımız, projeyi anlattığı anda gönüllü olarak ?evet' dedim. Sokakta yürürken bir öğrencimizle karşılaştım. Kendisine tatlı ısmarlamak istedim ama, ?ben tatlıyı hiç bilmiyorum' dedi. Bu cevap beni çok etkiledi. Çocukların bir çoğu aynı durumda. Böyle bir projenin içinde olmak bana huzur veriyor. Çok yoruluyoruz ama, geceleri başımı yastığa koyduğumda huzurlu bir şekilde uyuyorum" diye konuştu.

Sokaklardan kurtulup sıcak bir yuvada bulunmaktan çok memnun olduğunu söyleyen Mehmet Çetin (13) ise, "Sokaklarda mendil satıyordum. Artık o günler geride kaldı. Burada bir aile gibiyiz. Bilgisayarla tanıştım. Artık karşımdaki kişilere daha sevgi ve saygıyla yaklaşıyorum ?evet', ?hayır' demeyi öğrendim. Derslerim hiç iyi değildi. Öyle bir değişim oldu ki, öğretmenlerimin parmakla gösterdiği bir öğrenci oldum. Beni buraya getiren ailemin yüzünü kara çıkarmayacağım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber