TRT personelini ilgilendiren kanun tasarısı alt komisyona havale edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mart 2008 20:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, TRT'nin bazı birimlerinin kapatılmasını, hizmetine ihtiyaç kalmadığına karar verilecek personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesini öngören yasa tasarısını, alt komisyona gönderdi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplanan komisyon, Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını ele aldı.

Muhalefet milletvekilleri, görüşmelere başlamadan önce tasarının Anayasaya aykırı olduğunu savunarak, geri çekilmesini istedi. Daha sonra muhalefet milletvekilleri ve AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, tasarının alt komisyona gönderilmesini istedi. Bu konuda verilen önergelerin kabul edilmesi sonucunda, tasarı alt komisyona sevk edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, TRT'nin bazı birimlerinin kapatılmasını, hizmetine ihtiyaç kalmadığına karar verilecek personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesini öngören yasa tasarısını ele aldı. Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine başlamadan önce, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, usul hakkında söz aldı.

Hamzaçebi, tasarıyla yapılan düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu, TBMM İçtüzüğüne göre de Anayasaya aykırı bir düzenlemeningörüşülemeyeceğini savundu. Anayasaya göre, TRT'nin tarafsızlığı ve özerkliğinin esas olduğunu ifade eden Hamzaçebi, kanuni ve iç düzenlemelerin bu ilkeye uygun olması gerektiğini belirtti.

Hamzaçebi, tasarının, kurum personelinin tasfiyesine yol açacağını savunarak, bunun, çağdaş teknolojik gelişmelerle açıklanamayacağını, personel fazlalığı iddialarına katılmanın mümkün olmadığını söyledi. Tasarının objektif gerekçelerinin bulunmadığını ileri süren Hamzaçebi, personelin üzerinde Demokles kılıcı gibi duran bu durumun, kurumun tarafsızlığını ortadan kaldırıcı nitelikte olduğunu iddia etti.

-''BOŞ KADROLAR, BUNU KARŞILAYABİLECEK Mİ?''

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da tasarının, Anayasaya aykırı olduğunu, telif hakları konusunda eser sahipleriyle TRT arasında ihtilaf doğurabileceğini öne sürdü. Kaplan, tasarının alt komisyona gönderilmesini, burada sivil toplum örgütleri ve sendikaların dinlenmesini istedi. DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk de tasarıyla, teşkilatlanmada Genel Müdür ve Yönetim Kuruluna yetki verildiğini, bunun, yasama yetkisinin devri anlamına geleceğini, bu tür bir yetki devri verilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Öztürk, tasarının Anayasaya aykırı olduğunu, görüşülmeyerek, geri çekilmesi gerektiğini savundu. AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali de personelle ilgili bazı teknik ve hukuki sorunlar bulunduğunu ifade etti. Tasarıyla, bazı TRT personelinin kamu kurum ve kuruluşlarına gönderileceğine işaret eden Sali, ''Kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolar bunu karşılamak için yeterli mi? Teknik çalışma yapılması gerekir. Örneğin aynı unvanda 5 personel var. '2'si ihtiyaç, 3'ü ihtiyaç dışı' dediğinizde hukuksal sorunlara, tartışmalara yol açabilir'' dedi. Sali, tasarının daha detaylı ele alınması için alt komisyona gönderilmesini istedi.

-''DEĞİŞİKLİK İHTİYACI, DERİNDEN VE ESKİDEN''-

Devlet Bakanı Mehmet Aydın da tasarı üzerinde söz alarak, herkesin, TRT'nin önemi ve anlamının idraki içinde olduğunu bildirdi. Aydın, bugünün şartları içerisinde, kamu yayıncılığının ne kadar önemli olduğunu, sadece kendilerinin değil, gelişmiş ülkelerin de tartışmadığını söyledi.

Aydın, TRT'nin hizmetlerini, daha iyi nasıl yapması konusunda çalışmalarının bulunduğunu vurgulayarak, TRT'nin dinamik bir kurum olduğunun, malumu ilan olduğunu belirtti. Son derece hızlı değişen bir dünyada olduklarını dile getiren Aydın, ''Bazı şeyler, diğer şeylerden çok daha hızlı değişim süreci içinde, bu da onların yapılarından kaynaklı'' dedi. Aydın, TRT'nin, gerek şekil, teşkilatlanma bakımından, gerekse bu teşkilatlanmayla uyum içinde olan insan kaynağını kullanma bakımından bir yere saplanıp kalmasının düşünülemeyeceğini belirterek, ''Değişen şartlara göre, hizmetin gerektirdiği şekilde, hem örgütlenmede hem insan kaynağını kullanmada yeniliğe açık olması lazım'' diye konuştu. Tasarının, yeniden yapılanmayı amaçladığını, 2954 sayılı kanunda değişiklikler getirdiğini vurgulayan Aydın, böyle bir değişiklik htiyacın çok derinden ve eskiden geldiğini ifade etti. Aydın, 8. 5 Yıllık Kalkınma Planındaki değerlendirmelerde de yeniden yapılanmanın gerekliliğine işaret edildiğini anımsatarak, kurumun eski üst düzey yöneticilerin de yeniden yapılanmadan bahsettiğini söyledi.

-''MANTIKİ, RASYONEL VE BİLİMSEL''-

Yeniden yapılanmanın iki temel direği bulunduğuna işaret eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunlardan biri, hem kurumun birikim ve tecrübesini hem çağdaş ihtiyaç ve değişimleri, hem de gelişmiş ülkelerdeki benzer kurumların yenilenme çabalarını dikkate almak zorundadır. Biz, ABD'yi yeniden keşfedecek durumda değiliz, dünyada çok başarılı yayın organları, istikrar içinde değişimi gerçekleştiren önemli kurumlar vardır. Onlarla da belli ölçüde bazı ilişkilerimiz var. Oradaki değişiklikleri, yenilenmeleri izleyerek bir çerçeve çizmek gerekiyor. İdari, mali ve denetsel yapıların, daha rasyonel bir yeniden düzenlemeye tabi tutulması gerekiyor. İnsan kaynağı, hizmete göre değiştiğine göre, özellikle teknolojiyle sunulan insan kaynağı, hizmetle paralel yürümek zorunda olduğuna göre, orada da bir takım değişikliklerin olması mantıki, rasyonel ve bilimseldir. Buradaki öneride olduğu gibi, bazı yapıların birleştirilmesi, bazılarının küçülmesi, ihtiyaç kalmadıysa böyle birimlerin de kaldırılması gerekiyor. İkinci sütun ise, bu bir organizasyonel yapılanma, bunun da uyumlu tarzda yürüyebilmesi için insan kaynağı ve personel hareketliliği düzenlenmesinin gerçekleştirilmesi.''

-''OLUMSUZ KELİMELER OLDU''-

Bakan Aydın, hiçbir şey konuşulmadan, olumsuz değerlendirmelerde bulunulmasının, makul görünmediğini ifade ederek, öncelikle tasarının tartışılması gerektiğini söyledi. Komisyonda, usul olarak kendisinin konuşmasından sonra olması gereken konuşmaların daha önce yapıldığına dikkati çeken Aydın, kendi sunumunun da bunlara cevap niteliğinde olduğunu söyledi.

Aydın, komisyonda milletvekillerinin ''Bu Anayasaya aykırıdır, görüşülmemesi gerekir'' demesinin yeterli olduğunu kaydederek, ''Ama biz, yapılacak şeylerin değerlendirmesini yaptık. Kullanılan kelimeler, daha yasayla ilgili hiçbir tartışma yapılmadan olumsuz kelimeler oldu'' dedi.

Aydın'ın bu sözlerine muhalefet milletvekilleri karşı çıktı. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun itirazı üzerine Aydın, ''Karşılıklı konuşmayalım, burası Meclis genel kurulu değil. Genel kurulda yeteri kadar konuşuyorsun hemşehrim, sus biraz. Siz konuşurken, karşı olmama rağmen tek cümle söylemedim, söylemem'' diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, milletvekillerinin uygun gördüğü üslubu kullanıp, Başkan'ın gerekli görmesi halinde uyarabileceği sözlerine Aydın, ''O zaman ben de uygun gördüğüm üslubu kullanır, gerekirse başkan müdahale eder'' diye karşılık verdi.

-''TRT'NİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYAN KANUN''-

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, tasarıyla TRT personelinin bir kısmında görev değişikliği olacağını, bazılarının görevlerine gerek kalmayacağını belirterek, buna göre bir insan kaynağı planlaması yapılması gerektiğini bildirdi. Aydın, ''Yapılan şey, bundan ibarettir. Yasa tasarısı önerisi ışığında, TRT'nin özerkliği dahil her şeyin riske, tehlikeye gireceği gibi bir düşüncenin oturduğu bir yer göremiyorum. TRT'nin sanki mali, yönetsel özerkliği kalkacak gibi bir şeyi tasarıda göremiyorum'' diye konuştu. Aydın, tasarının, TRT'nin ihtiyaçlarını karşılamayan 2954 sayılı kanunda belli bir takım değişiklikler getirdiğini, bu değişikliklerin aciliyet gösterdiğini bildirdi. Konuşmaların ardından tasarının alt komisyona gönderilmesine karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber