Bilim milli takımlarında özel okul ağırlığı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Haziran 2008 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), uluslararası bilim olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil edecek bilim milli takım ekiplerini açıkladı.

Fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar ve matematik branşlarındaki 23 kişilik bilim milli takım kadrosunun 19'u özel okullardan çıktı. Temmuz ve ağustos aylarında yapılacak uluslararası olimpiyatlara İstanbul Fatih Koleji 6, Ankara Samanyolu Koleji 5, İzmir Yamanlar Koleji 4, İzmir Fen Lisesi 3, Ankara Fen Lisesi 1, İstanbul Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi 1, Malatya Rahime Batu Koleji 1, Ankara Pınar Koleji 1 ve Bursa Anadolu Lisesi 1 öğrenci gönderiyor. Bilim olimpiyatlarına her yıl en fazla öğrenci gönderen Fatih, Samanyolu ve Yamanlar kolejleri, bu yarışmalar için özel gayret gösteriyor. Bilim olimpiyatlarında Türkiye'ye ilk altın madalyayı 1993 yılında fizik alanında Salih Adem ile kazandıran Yamanlar Koleji, bugüne kadar Türkiye'nin uluslararası alanda aldığı 313 madalyadan 128'ini kazanmış. Yamanlar Koleji Genel Müdürü Sabahattin Kasap, "Bu kırılması çok zor bir rekor." diyerek yetenekli öğrencilerin değerlendirilmesi için özel çaba gösterdiklerini anlatıyor.

Geçen yıl TÜBİTAK'ın ulusal bilim olimpiyatına 49 öğrenci göndererek bir rekora imza atan Fatih Koleji de bilim olimpiyatları için özel öğrenci hazırlıyor. Fatih Eğitim Kurumları Genel Müdürü İshak Şahin, "Türkiye için dünya ile yarışıyoruz." diyor. Her yıl proje ve bilim yarışmalarında en fazla derece alan okullardan Ankara Samanyolu Koleji yetkilileri, başarının sırrını 'usta-çırak ilişkisi'yle açıklıyor. Samanyolu Eğitim Kurumları Koordinatör Müdürü Yücel Bozkurt şunları anlatıyor: "Biz olimpiyat şampiyonu öğrencilerimizle mezun olduktan sonra da irtibatı koparmıyoruz. Onlar usta-çırak ilişkisi içinde üniversitede okurken bile lisenin olimpiyat takımını çalıştırıyorlar."

Öğrenciler 3 aşamada seçiliyor

Bilim milli takım kadroları TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği 3 aşamalı sınavlarla belirleniyor. Birinci aşama sınavı her yıl nisan ayında bölge sınav merkezlerinde, ikinci aşama sınavı aralık ayında Ankara'da, üçüncü aşama sınavı ise nisan ve mayıs aylarında Ankara'da gerçekleştiriliyor. Öğrencilerin olimpiyatlara hazırlanmasına TÜBİTAK'taki öğretim görevlileri rehberlik ediyor. Bu yıl Kimya Olimpiyatları Macaristan'da, Fizik Olimpiyatları Vietnam'da, Bilgisayar Olimpiyatları Mısır'da, Biyoloji Olimpiyatları Hindistan'da, Matematik Olimpiyatları da İspanya'da düzenleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber