Dişlerde beyazlıktan önce çürükler önemli

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 06 Temmuz 2008 09:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

''Bleaching'' diş beyazlatma sistemidir. Sistemik hastalıklar, ilaç kullanımı, travma ya da doğuştan doğal diş rengi koyu olabilir veya zamanla koyulaşabilir. Bu renkleşmenin giderilmesinde beyazlatma sistemleri kullanılarak dişlerin rengi birkaç ton açılabilir.

Beyazlatma jellerinin içeriği

Hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit: Dişin renginin açılmasını sağlar.

Potasyum nitrat ve florid: Beyazlatma sonrasında oluşabilecek hassasiyet sorunlarını en aza indirir ve diş minesinin sağlığını korur.

Su: Dehidratasyona (su kaybetme) bağlı hassasiyeti minimalize eder ve beyazlığın uzun süre kalıcı olmasını sağlar.

Beyazlatma sistemlerinde 2 seçenek vardır

1. Ofis tipi: Yüzde 35' lik hidrojen peroksit içeren jeller kullanılır. Hekimin klinikte uygulayacağı tek seans ya da 2-3 seans da yapacağı beyazlatmadır. Seans sayısını hastanın diş rengi belirler. Öncelikle dişetine koruyucu jel uygulanır. Amaç beyazlatma jelinin dişetine akıp, tahriş etmesini önlemektir. Daha sonra dudak ve yanaklar pamuklar ile koruma altına alınır.

Dişler üzerine jel sürülür. Bazı markalarda led ışık kaynağı kullanılarak jelin aktive edilmesi gerekmektedir. Bazıları ise ışık kaynağı kullanılmaksınız, 2 ayrı şırınganın karıştırılmasıyla aktive olur.Yaklaşık 20-40-60 dakikalık sürelerde istenilen beyazlık elde edilir.

2. Ev tipi: Bu yöntemde hastadan alınan ölçü ile dişlerin modeli elde edilir. Bu modele göre şeffaf hastaya özel apareyler hazırlanır. Daha sonra hastanın diş yapısına göre %10,%15,%20 ve %35' lik karbamid peroksit içeren jellerden biri seçilir. Jeller ve aparey hastaya verilerek nasıl uygulayacağı anlatılır. Yine jelin konsantrasyonuna göre ürünün günde kaç saat kullanılacağı ve tedavinin kaç gün süreceği belirlenir.Mutlaka hekim kontrolünde yapılmalıdırn Beyazlatma için marketlerde ya da eczanelerde satılan kozmetik ürünleri tercih edilmemelidir.

Uygun olmayan ajanlarla veya hastanın dişlerine göre hazırlanmamış apareyler kullanılarak yapılan beyazlatmalarda hem dişler hem de dişetleri zarar görebilir. Bu nedenle mutlaka hekim kontrolünde ve hastaya uygun kit seçilerek beyazlatma yapılmalıdır. Beyazlatma öncesi ağızdaki çürükler tedavi edilmeli, dış etkenlere bağlı renklenmeler (çay, kahve, sigara lekeleri gibi) giderilmeli, varsa diştaşları temizlenmelidir.

DİŞ HEKİMİ HEDİYE ÇALIŞKAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber