Bürokraside iki atama iki mesaj

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Mart 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Verginin patronluğuna bir ?Maliye müfettişi?nin getirilmesi kritik mesaj taşıyor.Bürokrasinin merkezi Ankara dün, biri Maliye Bakanlığı diğeri Sanayi Bakanlığı'nda iki kritik atamaya sahne oldu. Bu atamaları kritik kılan, makamların yüksekliği değil, atanan isimlerin taşıdığı özel mesajlardı. Maliye'de gelenektir, atamalarda hesap uzmanlarıyla maliye müfettişleri arasında denge gözetilir. Örneğin müsteşar müfettişse, Gelir İdaresi Başkanı (GİB) hesap uzmanı olur. Ancak son dönemde bu gelenek uygulanmıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Müsteşar Hasan Basri Aktan ve iki eski GİB Başkanı Osman Arıoğlu ve Mehmet Akif Ulusoy hesap uzmanı. Bu tercih Maliye'yi müşteriye, yani özel sektöre yakınlaştırmayı amaçlayan Bakan Unakıtan'a ait.

?ÜSTAT?I BİTİREN ATAMA

GİB Başkanı Ulusoy, önceki akşam jet hızıyla görevden alınıp KKTC Maliye müşavirliğine gönderildi. KKTC, dil bilmeyen üst düzey yöneticiler için ?dış atama? yeridir. Yeni tercihe göre, Ulusoy'dan boşalan makama başka bir hesap uzmanının atanması beklenirdi. Ancak, tercih değişti, başkanlığa bir ?müfettiş? olan, başkan yardımcısı Mehmet Kilci getirildi. Maliye bürokrasisi, Unakıtan'ın ABD'de olduğu bir dönemde yapılan bu atamadan şu mesajı çıkardı:

?Ulusoy'un görevden alınmasına yol açan, Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik ile yapılan telefon görüşmesiydi. Ulusoy, ?vergi pazarlığı? olarak yansıyan bu görüşmede, kendisinden daha kıdemli olan hesap uzmanı Soner Gedik'e mesleki saygı gereği ?üstat? diye hitap etmişti. Özel sektör temsilcisinin devleti temsil eden bürokrata ?kıdem basması? ancak ?müfettiş? atamasıyla önlenebilirdi. Çünkü hiçbir müfettiş, hesap uzmanına ?üstat? demez. Özel sektörün mali temsilcileri hesap uzmanı olduğuna göre; patron koltuğunda müfettişin oturduğu kurumda artık ?üstat? hitabı da özel sektörle pazarlık da bitmiş demektir.?

BİR ELİNDE ÇİÇEK

Dün, atama sonrası görüştüğümüz Ulusoy'un şu sözleri de çok önemli: ?İdare olarak mükellefle küsemezsiniz. Görüşürsünüz. Görüşürken de bir elinizde sopa, diğer elinizde çiçek olur. Hangisi işe yarıyorsa o elinizi mükellefe uzatırsınız. Benim yaptığım da budur.?

BAKAN KENDİ MÜSTEŞARINI ATADI

Dün, bir atama da Sanayi Bakanlığı Müsteşarlığı'na yapıldı. Giden isim Yusuf Balcı, gelen ise İhracat Genel Müdürü Ali Boğa'ydı. Balcı'nın Bakan Zafer Çağlayan'a rağmen müsteşarlığa atandığı, dolayısıyla bakanla müsteşarın birlikte çalışamadığı iddia ediliyordu. Boğa ise Çağlayan'ın ASO başkanlığı döneminden bu yana tanıdığı ve bakanlıkta görmek istediği bir isim. Boğa'nın gelmesiyle Çağlayan'ın uzun bir aradan sonra nihayet kendi müsteşarına kavuştuğu ifade ediliyor.

Erdoğan Süzer/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber