Reçete arşivinde şüpheli yangın

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Mayıs 2009 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Dr. Ergün Demir, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) reçete kabul birimi ve arşiv depo olarak kullandığı Buca'daki binalardan birinin bir odasında çıkan yangınla ilgili ?şüpheli' imasında bulundu.

Yangının, fişte unutulan elektrikli ısıtıcının odadaki çuvallar içindeki reçeteleri tutuşturmasıyla çıktığının bildirildiğini belirten Dr. Demir, ?O odada elektrikli ısıtıcı neden bulunup, kullanıldı? İlaç reçetelerini mi ısıtıyordu?, yetkililer yanıtlasın? dedi.

Yangının SGK'nın depo olarak kullandığı Buca'daki tarihi sağlık meslek lisesi bahçesinde yer alan 3 katlı betonarme binanın 3'üncü katındaki 1 nolu odada 13 Aralık 2008 gecesi saat 02.30'da çıktığını belirten Demir, yangını düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Açıklama yapmak için belgeye ulaşmayı beklediklerini belirten Demir, ?Yangın raporuna yeni ulaşabildik. 4 ay sonra da olsa yetkililer bu konuda kamuyounu aydınlatmak zorundadır, sorularımız yanıtlanmalıdır? diyerek şunları söyledi:

?Yangın sonucu 3 katlı betonarme binanın 3'üncü kat 1 no'lu odasının içerisinde bulunan kuruma ait evraklar ve ilaç reçetelerinin yandığı tespit edilmiştir. Yangın raporu, yangın çıkış nedeni incelendiğinde 'yangın yerinde yapılan inceleme ve soruşturmada yangının arşiv odasında fişe takılı olarak bırakılan elektrikli ısıtıcının oda içerisinde bulunan ilaç reçetelerini tutuşturduğu ve yangın çıkardığı kanaatine varıldı' tespiti yapılmıştır. Oluşan hararetten dolayı da koridor ve diğer odalardaki elektrik kablolarının eriyerek zarar gördüğü kaydedilmiştir. İlgili ve yetkililere soruyoruz; Yangının çıkış gününün tatil ve sabaha karşı 02.30 sularında olması tesadüf mü? SGK'ya ait arşiv ve depo olarak kullanılan 3 katlı binanın 3'üncü katında kuruma ait evrak ve ilaç reçetelerinin bulunduğu odada 'elektrikli ısıtıcının' bulunma ve kullanma nedeni nedir? İlaç reçetelerini mi ısıtıyordu? Yanan reçeteler kontrol edilmiş midir? Reçete de ilave bulunan ilaç kupürleri alınmış mıdır? Kamunun varsa eğer uğradığı zararın miktarı nedir? Bu konuda soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmış ise kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır??

Öte yandan Demir, AKP Hükümetinin uyguladığı sağlık politikaları ile sağlık hizmetlerinin ticarileştirildiğini ve kamu hastanelerinin işletmeye dönüştürüldüğünü öne sürdü. Performans uygulamasıyla işlem sayısının artmasının, işlem arttıkça hastane işletmesinin daha fazla gelir elde etmesinin hefedflendiğini kaydeden Demir, insanların hastalıkları üzerinden para kazanmanın, kar elde etmenin temel amaç haline geldiğini iddia etti. demir, ?SGK'nın dolandırılarak sağlık hizmetleri üzerinden soygunlar sıradan işlemler haline gelmiştir. Türkiye'nin her tarafında ilaç, reçete, tıbbi malzeme yolsuzlukları yaygınlaşmıştır. Bilindiği gibi sağlık hizmetlerini SGK satın aldığı için fatura ödemelerini SGK yapmaktadır. Kar amaçlı uygulamalar sonucunda endikasyonsuz tetkik ve girişimleri arttırdığı, reçete sayısı ve ilaç harcamalarında büyük artış olduğu bilinen bir gerçektir. Bu artışla birlikte özellikle reçete, rapor, ilaç kupürü, İlaçta (Kemoterapi, Diyaliz, beslenme ürünleri, kolestrol, tansiyon İlaçları vs.) usulsüzlükleri ve suistimalleri sık görülmeye başlanmıştır. SES İzmir Şubesi olarak; AKP Hükümetinin uyguladığı sağlık politikaları sonucu olarak ortaya çıkan ve giderek yaygınlaşan yolsuzluk, usulsüzlük ve suistimalleri açıklamaya devam edeceğiz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber