Türkiye e-devlette sınıfta kaldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2009 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan e-devlet indeksine göre Türkiye'nin dünyada 76. sırada olduğu belirtildi.

Başbakanlık tarafından e-devlet ve bilgi toplumu yasa taslağı görüş almak için ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarına gönderildi. Hazırlanan kanun taslağında, iyi yönetişim kavramının temel bileşenleri arasında, hesap verebilirlik, şeffaflık, vatandaş odaklılık, kamuda karar alma ve hizmet sunma aşamalarında vatandaşların katılımının sağlanması gibi temel kavramların yer aldığı, bu kavramların hayata geçirilmesinde e-devlet yaklaşımı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kamu hizmetlerinin sunumunda etkin bir araç olarak kullanımının önemli olduğuna işaret edildi.

Türkiye, 2008 yılı Birleşmiş Milletler e-devlet hazırlık indeksine göre e-devlet hizmetleri göstergeleri açısından 192 ülke arasında 2005 yılında 60. sıradayken, 2008 yılında 76. sıraya geriledi.

"The Economist Intelligence Unit" tarafından Mayıs 2008'de yapılan araştırmada da, Türkiye'nin e-devlet hizmetleri gelişmişlik sıralamasında 43. sırada gözüktüğü, her iki çalışmada Ürdün, Suudi Arabistan, Bahreyn, Malezya, Güney Afrika, Bermuda, Estonya, Şili, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin Türkiye'nin önünde yer aldığı belirtildi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'ndaki e-devlet hizmetlerine yönelik 74 eylemden dört adedinin hayata geçirildiği ifade edildi.

Eylem planında öngörülen eylemlerin büyük bir kısmının, e-devlet koordinasyonunun tek elden yürütülememesi ve mevzuattaki yetersizlikten dolayı etkin bir şekilde yerine getirilemediği kaydedildi.

Dünyanın gelişmiş bir çok ülkesinde e-devlet projelerinin ülkenin başkanı ve başbakanına bağlı olduğu, hızlı karar alma imkanlarına sahip olduğu açıklandı. Ülkelerin e-devlet projesinde başarılı olmasının, yürütme ve organizasyon işini ve bilgi toplumuna dönüşüm politikalarının oluşturulmasını tek elden ve en üst idari seviyeden yönlendirmesinden kaynaklandığına vurgu yapıldı.

Türkiye'nin e-devlet hizmetlerinin sunulmasında örnek bir ülke haline gelmesi için imkanların mevcut olduğu belirtildi. Türkiye'de e-devlet projesinin başarılı olmamasında, bilginin kurumlar arasında yeterince paylaşılamaması, e-devlet kapısının hizmet sayısının yeterince arttırılamaması, kamuda olmak üzere toplumdaki zihniyet dönüşümünün arzulanan ölçüde sağlanamaması, vatandaşın hayatının kolaylaştırılması bağlamında bilişim sistemlerinden yeterince yararlanılamaması, e-devlet projelerinin istenen seviyede hızlandırılamaması, kurumlar arası işbirliğinin istenen seviyeye çıkarılamaması ve e-dönüşümün kalıcı sahibinin tek elden idari bir yönetim sağlanacak şekilde belirlenememesinin etkili olduğu ifade edildi.

Taslakta e-dönüşüm süreci, e-devlet hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak için Bilgi Toplumu Ajansı kurulması öngörülüyor. Ajansın ayrıca, yerel yönetimler tarafından sunulan e-hizmetlere ilişkin temel konulardaki politikaları belirlemek, ilgili kurumlar arasındaki entegrasyon çalışmalarını koordine etmek ve yerelde sunulan hizmetlerin yaygınlaşmasına yönelik gerekli tedbirlerin belirlenmesi görevleri bulunacak.

Başbakan'ın başkanlığında Bilgi Toplumu Yönlendirme Kurulu oluşturuluyor, kurulun diğer üyeleri ise Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Ulaştırma, Maliye bakanları ve ajans başkanından oluşuyor.

Ajansa, e-devlet hizmetleri ve bilgi toplumunun genel koordinasyonuna ilişkin önemli görevler veriliyor.

Ajans, özellikle teknik uzmanlık gerektiren alanlarda görevlerini ifa ederken, danışmanlık, rehberlik, proje geliştirme ve işletme gibi konularda hizmet alımı yoluna gidebilmesi konusunda yetki sahibi.

Bilgi Toplumu Ajansı Başkanı'nın, Bakanlar Kurulu tarafından atanması öngörülüyor. Ajans bünyesinde Bilgi Toplumu Yönlendirme Kurulu, Bilgi Toplumu Danışma Kurulu ve Bilgi Toplumu Koordinasyon Kurulu oluşturuluyor. Ajansın kurulmasıyla birlikte, kamu kurumları ile gerçek ve tüzel kişiler arasında elektronik ortamda belge, bildirim, ihtar, ihbar ve benzeri hukuki sonuç doğuran beyan ve yazışmaların ortak e-devlet hizmeti olarak yapılması öngörülüyor.

Ajans tarafından e-devlet hizmetlerinin sunulmasında ödemelerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan e-ödeme sistemlerinin bankacılık altyapısı da kurulacak.

Bilgi Toplumu Ajansı için 250 kişilik kadro oluşturulması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber