Trafiği yoğun yerden alınan sebze hasta ediyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2009 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, özellikle trafiğin yoğun olduğu yerlerde alınan sebze ve meyvenin kabuğu soyulmadan yenilmesi durumunda sinirlilik, yorgunluk, titreme, felç ve hatta ölümle bile sonuçlanabileceğini belirtti.

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, yaptığı araştırmalarda, trafiğin yoğun olduğu yerlerde egsozdan çıkan karbonmonoksit gazı sebebiyle çeşitli hastalıkların oluştuğu kanısına vardı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Temel, özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerden alınan meyve ve sebzelerin yıkandığında bile kabuğu soyulmadan yenilmemesi uyarısını yaparak "Trafiğin yoğun olduğu yerlerde araçların egsozundan çıkan karbonmonoksit, karbondioksit, azot, kükürt ve kurşun gibi maddeler hava yolu ile meyve ile sebzelere tutunuyor. Bu gıdalar yıkansa bile bu gazlar alınan sebze ve meyvenin üzerine tutunduğu için kalıyor ve kabuğu soyulmadan yenildiği taktirde vücuda geçerek kana karışıyor. Bu sebeple yol kenarından alışveriş yapılmamalı, yol kenarında yetişen bitkiler ve burada otlatılan hayvanlar yenilmemelidir. Mecburen alınan yiyeceklerin ise kabuğu muhakkak soyularak yenilmelidir, aksi taktirde merkezi sinir sisteminin etkilenmesiyle davranış bozukluğu, sinirlilik, huzursuzluk, yorgunluk, uyku, titreme, felç meydana gelebilir, ölümle bile sonuçlanabilir" dedi.

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, özellikle trafiğin yoğun olduğu, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Diyarbakır gibi illerin risk altında bulunduğunu, bu sebeple vatandaşların duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber