İklim değişikliği sağlık riskini artırıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2009 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan "İklim Değişikliği ve Sağlık Üzerine Gerçekler" başlıklı araştırma, iklim değişikliğinin sağlık üzerine olası etkilerini gözler önüne serdi.

Buna göre iklim değişikliği, en çok az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri etkileyecek.

DSÖ'nün resmi internet sitesinde yer alan araştırma sonuçlarında, son 50 yılda başta fosil yakıt kaynaklı olmak üzere karbondioksit ve diğer sera gazları salınımının, küresel iklimi etkilediği belirtiliyor.

Buna göre, atmosferik karbondioksit konsantrasyonu, endüstri devrimi öncesine göre yüzde 30'dan fazla arttı. Bu da atmosferin alt katmanlarında daha fazla ısı tutulması anlamına geliyor.

Küresel iklim değişiklikleri, aşırı yüksek sıcaklıklara bağlı ölümlerle bulaşıcı hastalıklara kadar bir dizi sağlık risklerini de beraberinde getiriyor.

-ÖLÜMLERİN YÜZDE 95'İ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN

Dünya çapında 1990'lı yıllarda meydana gelen hava kaynaklı afetlerde hayatını kaybeden yaklaşık 600 bin kişinin yüzde 95'i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyordu.

Son çalışmalar, 2003 yılı yaz aylarında Batı Avrupa'da rekor düzeyde artan sıcaklıklara bağlı olarak, tahminen yaklaşık 70 bin kişinin hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor.

Polen ve diğer havada uçan alerji yapıcıların havadaki miktarı da yüksek sıcaklıkla birlikte artıyor. Bu da 300 milyon civarındaki astım hastasını doğrudan etkiliyor.

-GERGİNLİK VE ÇATIŞMA RİSKİNDE ARTIŞ

Küresel ısınma sonucu yükselen deniz seviyesi, kıyılarda sel riskini artırıyor. Bunun da göçe neden olması bekleniyor.

DSÖ'nün araştırma dosyasında, nüfusun yer değiştirmesinin, gerginliği ve çatışma riskini artırdığına işaret ediliyor.

Doğrudan yaralanma ve ölümlere neden olan sel, su ve hastalık yapıcı organizmaları taşıyan sivrisinekten bulaşan hastalıkların artma riskini de yükseltiyor.

-SU KITLIĞI, HER 10 KİŞİDEN 4'ÜNÜ ETKİLİYOR

Değişken yağış rejimleri, taze su kaynaklarını da riske atıyor. Su kıtlığı, küresel olarak her 10 kişiden 4'ünü etkiliyor.

Hijyen ve sağlığı tehlikeye düşüren yetersiz su ve düşük su kalitesinin, her yıl yaklaşık 2,2 milyon kişinin öldüğü ishal, "Trahom" adlı körlüğe neden olabilen göz enfeksiyonu gibi hastalıkların görülme sıklığında artışa yol açması bekleniyor.

-İSHAL, SITMA VE YETERSİZ BESLENME

İklimsel koşullar, su ve sivrisinek gibi vektörler aracılığıyla bulaşan hastalıkları da etkiliyor. İklime duyarlı bu hastalıklar, en büyük "küresel katiller" arasında yer alıyor.

Dünyada ishal, sıtma ve yetersiz beslenme nedeniyle 2004 yılında 3 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti, bu ölümlerin üçte birinden fazlası Afrika'da gerçekleşti.

Yetersiz beslenme, sıtma, ishal ve solunum yolu hastalıklarına karşı güçsüz kıldığı için, her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden oluyor.

Hava sıcaklıklarının yükselmesi ve düzensiz yağışların, gıda güvenliğinin zaten problem olduğu tropikal bölgelerdeki gelişmekte olan ülkelerde ürün verimini azaltması bekleniyor.

-BİSİKLET SÜRÜN, YÜRÜYÜN

DSÖ, hazırladığı dosyada, toplu ulaşım ve özel araçlar yerine bisiklet veya yürümek gibi aktif hareketi teşvikin, karbondioksit emisyonları azaltabileceği ve kamu sağlığına olumlu etkisi olacağı ifade ediliyor.

Bunun, sadece trafik yaralanmalarını değil aynı zamanda hava kirliliğiyle ilişkili solunum ve kardiyovasküler hastalıkları da azaltacağı kaydediliyor.

Fiziksel aktiviteyi artırmanın, genel ölüm oranlarında düşüşü de beraberinde getirebileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber