Sanayi üretiminde artış 9'uncu ayı buldu ekonomik büyümede yüzde 7 kesinleşti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2010 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aralık 2009'dan bu yana artan sanayi üretimi ağustosta da yüzde 11 artarken, endeks de 115.1 seviyesine çıktı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, endeksin son yılların en yüksek rakamına ulaştığına dikkat çekerken, 2010 GSYH büyümesinin yüzde 7'i aşabileceğini kaydetti.

SANAYİ üretimi ağustos ayında, beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 11 arttı. Bir önceki aya göre yüzde 4.1'lik gerileme olsa da, sanayi üretiminde kesintisiz artış 9'uncu ayı buldu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, aylık gerilemenin mevsimsel olduğunu söylerken, ağustosta endeksin son yılların en yüksek rakamına ulaştığına dikkat çekti. Bu arada ağustos ayı büyüme oranı ile 2010 GSYH büyümesinin yüzde 7'i aşma olasılığı da güçlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, sanayide süyüme alt sektörler bazında şöyle oldu: ?Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10.9, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 15.7 arttı.?

Arındırılmış büyüme yüzde 2.7

Takvim etkisinden arındırılmış endeks, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.2 arttı, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2.7 artış gösterdi. Ana sanayi gruplarına göre, geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 22.1 ile sermaye malı imalatında görüldü. Bu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde enerji imalatı yüzde 12.7, ara malı imalatı yüzde 10.7, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 7.1, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 6.5 arttı.

En yüksek artış bilgisayarda

İmalat sanayi üretim endeksi, alt gruplarına bakıldığında ise, en yüksek artış yüzde 47.9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü. Bunu yüzde 27.7 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı izledi. En yüksek oranlı düşüş ise yüzde 11.1 ile metal cevherleri madenciliğinde oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretimindeki aylık bazda yaşanan gerilemenin ?yaz ve tatil dönemi? olması nedeniyle mevsimsel bir gelişme olduğunu ifade ederek, yüzde 11'lik artışla 115.1 seviyesine çıkan endeksin son yılların en yüksek rakamına ulaştığını vurguladı. Ergün, endeksin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.2 artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeks, bir önceki aya göre yüzde 2.7 oranında artış gösterdini de belirtti.

Yüzde 7'lik büyüme aşılabilir

Son açıklanan eylül ayı kapasite kullanım oranı ile ağustos ayı sanayi üretim endekslerinin, üçüncü çeyrek büyümesinin de beklentileri aşabileceğini gösterdiğini belirten Ergün, ?Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 6-7 aralığında büyüyeceği tahmin ediliyordu. Üçüncü çeyrek rakamlarını da gördükten sonra, yıllık büyümede yüzde 7 seviyesini aşabileceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.?

Programda revizyon çalışmaları Ekim'in 17'sinde tamamlanacak

NİHAT Ergün, büyüme rakamlarında ve ekonomi göstergelerinde tahminlerin üzerinde gerçekleşen rakamlar çerçevesinde Orta Vadeli Program'ın revize edileceğini de belirtirken, konuyla ilgili bütün çalışmaların bu ayın 17'sine kadar tamamlanacağını kaydetti. Ergün, 2010, 2011 ve 2012 yılına ait makro hedeflerdeki revizyonların yapılmış olacağını, bir de bu gelişmelere göre 2013 yılı için makro hedeflerin ortaya konulacağını kaydetti.

Sanayi, kaybı telafi edip artıya geçti

İSTANBUL Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı C.Tanıl Küçük, yüzde 11'lik artışın beklentilerin üzerinde olduğunu belirtmekle birlikte, şu noktalara da dikkat çekti: ?Geçen yılın aynı ayındaki yüzde 6.5'lik küçülmenin üzerine bu yıl elde edilen yüzde 11'lik artış, kaybı telafi edip artıya geçişi sağlamak bakımından da önemli. Üretimdeki artış büyüme başta olmak üzere ekonomiye yönelik olumlu beklentileri daha da destekleyecek. Ancak, bir önceki yıla göre yüksek artışa rağmen, temmuz ayına göre üretimin yüzde 4.1 azaldığı gözden kaçmamalı. Ayrıca, içinde bulunduğumuz ve özellikle kur boyutu ile, iyi gidişin bir çeşit tuzağa dönüşebileceği sıra dışı konjonktürde çok dikkatli olmamız gerektiğini de unutmamalıyız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber