Kaçak elektrik şebekesi devleti 1 milyon TL zarara uğratmış/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Ocak 2011 11:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul'da kaçak elektrik kullanımına yönelik "Reset" adıyla düzenlenen operasyonda ele geçirilen 145 elektrik sayacından incelenen 35 cihazdaki kaçaktan devletin uğradığı zararın 1 milyon TL olduğu belirtildi. Elebaşı elektrikçi olan şebekenin işleri bir kahvehaneden yürüttüğü ortaya çıktı.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 6 ay süren projeli bir çalışmanın ardından 18 Ocak 2011'de harekete geçti. 500 kişilik ekip ve 40 BEDAŞ Kaçak Elektrik Kontrol görevlisinin de katılımıyla 21 ilçede tespit edilen 88 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. "Reset" adı verilen operasyonda BEDAŞ bünyesinde çalışan 4 kamu görevlisi, BEDAŞ taşeron firmaları çalışanı 18 kişi ve BEDAŞ abonesi olan 24 kişinin de aralarında bulunduğu 80 şüpheli gözaltına alındı.

Yapılan aramalarda ise 145 adet mekanik ve dijital elektrik sayacı, 2 bin 162 adet yeşil, mavi, sarı ve kırmızı renklerde elektrik sayacı mühürleri, 5-6 metre mühür teli, 3 adet dijital sayaçlarda kullanılan elektronik ana kart, 4 adet tabanca, 2 adet tüfek, 136 adet fişek, 3 adet bilgisayar, 90 adet BEDAŞ yetkililerine ait imza sirkülerinin olduğu boş tespit tutanağı, 1 adet BEDAŞ tanıtım kartı, 144 adet BEDAŞ boş zabıt belgesi, 16 adet BEDAŞ Kontrol fişi, 12 adet BEDAŞ Değiştirme ve Kodlama Fişi, 6 adet rulo şeklinde işlenmemiş BEDAŞ' a ait fatura sarmalı, 11 adet BEDAŞ adına, Maliye Bakanlığı mührü bulunmayan fatura, 25 adet kaçak elektrik tüketim tahakkuk belgesi ve çok Sayıda sayaç oynama işleminde kullanılan alet takımları ele geçirdi.

İŞLERİ KAHVEHANEDEN YÜRÜTMÜŞLER

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen kaçak elektrik şebekesinin elebaşılığını elektrikçi olduğu öğrenilen Fehmi K'nın yaptığı belirtildi. Fehmi K., ve adamlarının Gaziosmanpaşa'da bir kahvehaneye takıldıkları ve işleri buradan yönlendirdiği belirtildi. Yapılan sorgulama sonucunda şebekenin çalışma yöntemi de ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre zanlılar şu yöntemleri kullanıyordu.

İlk yöntemde BEDAŞ Kurumuna aitmiş gibi arma, araç, plaka, telsiz, kimlik kullanan zanlılar, kendilerini BEDAŞ görevlisi gibi tanıtarak ceza yazma veya sayacın sökülerek laboratuvara gönderilmesi gerekçeleriyle korkuttukları kişilerden para alıyordu.

İkinci yöntemde ise elektrik faturasının normalden az gelmesini talep eden kişilerle anlaşılarak başta fabrikalar olmak üzere işyerlerinin sayaçlarında oynama, sıfırlama gibi teknik işlemler yapılarak faturaların normalinden az gelmesi sağlanıyordu.

Üçüncü yöntemde, kaçak elektrik kullanılmasının tespit edilmesi durumunda inceleme yapılması amacıyla sökülen sayaçların laboratuvara girmesini engellemeye çalıştıkları ve laboratuvara giren sayaçlara daha az cezanın gelmesi için kurum içerisindeki kişilerle görüşülüyordu.

Dördüncü yöntemde ise, yüksek miktarda elektrik borcu birikmiş işletmelerle ilgili söz konusu adreslere ait tapu veya kira kontratını diğer kişiler adına değiştirip BEDAŞ kurumuyla yapılan sözleşmeyi yenileyerek borcun ödenmesinden kaçınmaya aracılık yapıyorlardı.

Yetkililer, şebekenin bu yöntemleri kullanarak 400 farklı kaçakçılık ve dolandırıcılık olayına karıştığını belirtti. Öte yandan ele geçirilen 145 adet elektrik sayacından 35'inin incelenmesi tamamlandı. İncelenen 35 elektrik sayacından devletin 1 milyon TL zarara uğratıldığı öğrenildi.

Emniyette işlemleri tamamlanan 80 şüpheliden 23'ü emniyetten serbest kalırken geri kalan 57'si ise suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, nitelikli dolandırıcılık, edimin iflasına fesat karıştırmak, suç delillerini yok etmek gizleme veya değiştirmek ve rüşvet suçlarından Gaziosmanpaşa Adliyesi'ne sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber