'Sözleşmeli Er' tasarısında referans kriteri!

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Şubat 2011 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

'Sözleşmeli Er' tasarısında referans kriteri! Buna göre tugay komutanı tarafından haklarında 'Sözleşmeli erbaş olur' belgesi düzenlenen personele öncelik tanınacak

Hakkı KURBAN / ANKARA

Hükümetin, seçim tatilinden önce yasalaştırmak için Meclis'e gönderdiği 'Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu Tasarısı'ndaki detaylar dikkat çekiyor. Sözleşmeli erliğin kapsamı, süresi ve ücretiyle birlikte şartları da düzenlemede yer alıyor.

BORÇLULAR ALINMAYACAK

- Buna göre, askeri tugay veya eşidi birlik komutanı veya kurum amiri tarafından haklarında 'Sözleşmeli erbaş/er olur' belgesi düzenlenen personelin müracaatları öncelikle kabul edilecek. Bir anlamda düzenlenen belgenin, iş dünyasında geçerli

olan 'hamili yakınimdir' yaklaşımını, askeri sisteme de sokmuş olacağı değerlendirmesi yapılıyor. Bu uygulamada amacın, tercübeli ve iyi eğitilmiş askerlerden yararlanma olduğu ifade edililyor.

- Yetersizlik ve görevde başarısız olma gibi gerekçelerin yanında, sözleşmeli erbaş ve erlerin sözleşmeleri aşırı borçlanma durumunda da süresi dolmadan feshedilebilecek. Bunun için, aşırı derecede borçlanma durumu tutanak ve her türlü belgeyle kanıtlanmış olması gerekecek.

'YABANCI GELİN'E MARKAJ

- Tasarıda, yabancı uyruklu kişilerle evliliklerde, 'mevzuat dahilinde Genelkurmay Başkanlığı'nca uygun görülmemek' de sözleşmenin feshi için aranan kriterlerden biri olarak belirtiliyor. Bu da 'yabancı gelinlerin' Genelkurmay tarafından mercek altında olacağının habercisi.

MUVAZZAFLA İZİNLER AYNI

- Sözleşmeli erbaş ve erler, muvazzaf askerler gibi kışlada kalacak, aynı kazandan yemek yiyecek. Günlük faaliyet programı ve hafta sonu izinleri de, muvazzaf erbaş ve erlerle aynı olacak.

Gay ve iftiracılara kapı kapalı

- Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türk Milleti'ni, devletini aşağılama ile zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçlardan hüküm giyenler, affa uğrasalar dahi sözleşmeli er ve erbaş olamayacak. Yalan tanıklık, suç uydurma fiillerinden cezalandıranların alınmayacağı da özellikle belirtildi.

- Aynı şekilde, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak suçlarıyla birlikte fuhuş da engellerden biri olarak sıralandı. Türk Dil Kurumu'nca 'doğal olmayan yakınlık' olarak çevrilen 'gayri tabii mukarenet' ifadesi de düzenlemede yer alıyor. Bu ifadeyle eşcinsellerin de sözleşmeli er olamayacakları kanuna girmiş olacak.

Akşam


Milli Savunma Bakanlığı'nın sözleşmeli er tasarısı TBMM'ye gönderildi. Profesyonel orduda paralı asker dönemini başlatacak çalışma uzman çavuşların görev süresinin uzunluğunu dikkate alıyor. Yeni modelle daha kısa dönemler halinde, genç ve dinamik bir kadronun dağda görev yapması hedefleniyor. Maliye Bakanlığı'nın görüşleri doğrultusunda hazırlanan taslaktaki düzenlemeler şöyle:

Sözleşmeli erler en az 3 en fazla 7 yıl görev yapacaklar. 2 yılda bir üst rütbeye yükselerek sırasıyla sözleşmeli onbaşı, sözleşmeli çavuş olacak.

1 yılını dolduran sözleşmeli ere 1500 TL, 7 yılını doldurana 1750 TL maaş ödenecek. Görev sürelerini tamamlayanlara her yıl için 5 bin TL ikramiye ödenecek.

Sabah


?Paralı'nın üniforması da farklı olacak

Bülent SARIOĞLU

Güneydoğu'da terörle mücadele birliklerinin yerini alacak olan profesyonel askerlerin haklarıyla ilgili ayrıntılar Meclis'e sunulan tasarıda ortaya çıktı. Sözleşmeli er ve erbaşların hak ve sorumlulukları şöyle:

Kimler atılır?

- Sözleşmelilerin üniforma ve rütbeleri, vatani görevini yapanlardan farklı olacak. Yeni üniforma ve rütbeler yönetmelikle düzenlenecek. Eğitim veya operasyon sırasında istenilen düzeye ulaşamayanlar, askerlik mesleğinin değerleriyle bağdaşmayan davranışlar gösterenler, aşırı derecede borçlananlar ve mazeretsiz olarak bir yılda 7 gün göreve gelmeyenler, durumu belgelerle rapor edilirse meslekten atılacak.

- Kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilenler ile kendi isteğiyle ayrılanlara uzman erbaşlığa veya astsubaylığa geçişte öncelik tanınacak. Görevdeyken işledikleri suçlar nedeniyle haklarında dava açılanlara yargılama sonuçlanıp kesinleşinceye kadar toplu ödeme yapılmayacak.

45 gün izin

- Sözleşmeli er ve erbaşlar kışlada yatacak. Hafta sonu izinlerini normal erler gibi kullanacaklar. Her yıl, yol süresi hariç 45 gün izin alabilecekler. Bunun 15 günü mazeret izni sayılacak. Ayrıca birinci derece yakınlarının vefatında 10 gün, yangın, deprem, su baskını gibi olağanüstü hallerde 30 gün izin verilecek. Meslek hastalığına yakalananlar dışında hava değişimi ve istirahat süreleri bir yılda 3 ay olacak. Bu süreye yatarak tedaviler eklenmeyecek.

- Uçuş, paraşüt, denizaltı, dalgıç hizmetlerinde görevlendirilenlere, astsubaylara ödenen tazminatın yüzde 25'i verilecek. Jandarma ve Sahil Güvenlik'te görev yapanlara, kadrolu personele ödenenin yüzde 40'ı kadar operasyon tazminatı ödenecek.

Malulen emekli

- Saldırıya, kazaya uğrayan veya meslek hastalığına yakalananlar, iyileşinceye kadar maaş alacak. Sağlık nedeniyle görevine devam edemeyenler malulen emekli edilecek. Malul olanlara ödenecek maaşlar uzman erbaşlarınki gibi artırılarak verilecek. Sözleşmesi iptal edilip tedavisi devam edenlere sağlık yardımı yapılacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber