SSK, mekan sıkıntısı çekiyor

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzlerce tesisini Sağlık Bakanlığı'na devreden SSK, mekan sıkıntısı çekiyor. Kurum, sigortacılık hizmetleri ve fatura incelemelerini yapacak bina bulamıyor.

SSK'nın 21 şubat 2005'te uygulamaya konulan yasanın ardından Sağlık Hizmetleri'nden çekilmesiyle SSK'lı hastalar, sağlık hizmetlerini devlet hastanelerinden, ilaçları da özel eczanelerden almaya başladı.

Uygulamaya göre, hastaneler hastaların muayene ve tedavi faturalarını, eczaneler de reçeteleri SSK'ya gönderecek.

Her SSK'lının yılda ortalama üç kez hastaneye gidip ilaç aldığı düşünülürse, bir yılda 200 milyona yakın fatura ve reçete oluşacağı tahmin ediliyor. SSK'nın da fatura ve reçeteleri inceleyip, ödeme yapması gerekiyor.

Mekan sıkıntısı 'inceleme birimleri'ni engelliyor

Bu amaçla 15 ilde 'inceleme birimleri' kurulması öngörülmüştü. Ancak bu komisyonlar mekan sıkıntısı nedeniyle henüz oluşturulamadı. SSK yetkilileri, inceleme komisyonlarının Ankara, İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu büyük illerde mevcut binaları kullanabileceğini belirtiyor.

Eczacılarla yapılan protokol, reçeteler zamanında incelemese de tutarın yüzde 90'ını SSK'nın eczanelere avans olarak ödemesini öngörüyor.

SSK, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Konya, Antalya, Adana, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Gaziantep ve Samsun'da inceleme komisyonları kurmayı planlıyor. SSK, önceki uygulamada devlet hastanelerinden gelen faturaları kurum hastanelerinde inceliyordu.

İnceleme komisyonlarında ise 54 bin personelden 50 bininin Sağlık Bakanlığı'na geçmesinin ardından, gönüllü olarak SSK'da kalan 4 bin personel görev alacak.

Bürokratik önlemler

Öte yandan SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin ardından ortaya çıkan kuyruklar, hükümeti bürokratik işlemlerle ilgili önlem almaya itti. Devrin ardından, hastanelerde kuyruğa yol açan, tedavi sürecini uzatan, yasal dayanağı bulunmayan fotokopiler, hastalardan istenmeyecek.

Başbakanlık'ın bu genelgesi ile, Sağlık Bakanlığı'na devredilen hastanelerdeki fotokopi çilesi sona erdi. Kuyruklarda saatlerce bekleyerek daha da hasta olanlar ise, bürokrasinin azalmasından memnun.

Kayıt için emekliler yine sağlık karnesi, çalışanlar da karne ve vizite kağıtları ile hastaneye gidiyor. Ancak artık tüm bu evrakın ayrıca nüfus cüzdanının fotokopisini kayıt memuruna vermeleri gerekmiyor. Hastalar hem fotokopi parası ödemiyor, hem de fotokopi kuyruğunda beklemiyor.

Görevliler hastanın beyan ettiği bilgileri karnesi ile karşılaştırıp bilgisayara işliyor. Sadece dakikalar alan kayıt işleminin ardından hem randevulu hem de randevusuz hastalar doktora muayene oluyor.

Telefonla randevu sistemi devrede

Telefonla randevu sistemi devam ettiği için hastanelerde yeni poliklinik odaları hazırlanıyor. Bu odalar tamamlandığında randevulu ve randevusuz hastalar da birbirinden ayrılacak. Böylece muayene için de şimdi olduğundan daha az beklemeleri hedefleniyor.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber