Dayakçı kocaya elektronik kelepçe

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2011 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı ve bakanlık kadına yönelik şiddete iki büyük adım attı.

Yasa taslağının dün tamamlandığını duyuran

Aile Bakanı Şahin, dayakçı kocaya ?elektronik kelepçe? takılacağını açıkladı. Taslak yasalaşırsa kadına şiddet ihtimali bile tutuklama nedeni sayılacak

Ayşe Paşalı'nın eski eşi tarafından katledilmesi sonrası, şiddet mağduru kadın ve çocukların sayısının artması üzerine gündeme gelen aile içi şiddite ilişkin yeni kanun çalışmalarına hız verildi. AK Parti Kadın Kolları Başkanı iken Meclis'e yasa teklifi veren Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olduktan sonra yeni bir taslak hazırladı. Daha önce hazırladığı ancak kadük olan kanun teklifi metnini geliştirilen yeni taslakta, ?şiddet? tanımını yeniden yapılıyor. İster boşanmış, ister dini nikahlı, ister nişanlı, isterse ?flört? olsun, şiddet gören kadının korunmasını öngörülüyor. Şiddet gösterenin, eşinin işyerine, çocuklarının okuluna yaklaşması, eş ve çocuklarını cep telefonu ile araması da yasaklanacak. Taslakta yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

Şiddetten koruma bürosu

-Taslakta şiddet ?Bireyin, fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketler? olarak tanımlanıyor.

-Cumhuriyet başsavcılıklarında şiddetten koruma bürosu kurulacak.

-Kolluk görevi, oluşturulacak şiddetten koruma birimi tarafından yerine getirilecek.

-Aile mahkemesi, koruyucu tedbirleri re'sen de alabilecek.

-Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde veya mesai saatleri dışında savcı tarafından da acil koruyucu tedbir kararı verilecek.

-Tedbir kararı, şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaksızın verilecek.

-Tedbirlerin süresi en fazla 6 ay olacak.

Koruyucu tedbirler

-Şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişi evden uzaklaştırılacak.

-Konut, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunanlara veya diğer aile bireylerine tahsis edilecek.

-Şiddet uygulayan kişi silah veya benzeri araçlarını kolluk kuvvetlerine teslim edecek.

-Koruma tedbir kararlarının takibi, teknik araç ve yöntemler kullanılmak suretiyle de izlenebilecek. Bu amaçla elektronik kelepçe kullanılabilecek.

8 aya kadar hapis

-Uzak durmayan kişi, kolluk görevlilerince o yerden uzaklaştırılabilecek. Savcı bu kişiyi gözaltına aldırabilecek, tutuklanmasını talep edebilecek.

-Koruyucu tedbir kararlarını uygulamayalara 4 aydan 8 aya kadar hapis cezası verilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşine şiddet uygulayan ve evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin "elektronik kelepçeli teknik izleme sistemi" ile takip edileceğini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, elektronik takip sistemiyle evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin karara uymaması halinde gereğinin yapılacağını söyledi.

Şahin, Bakanlıktaki makamında TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile

beraberindekileri kabul etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kararla ilgili çalıştıklarını anlatarak, kanunun isim değişikliğinin ise sivil toplum kuruluşlarından gelecek önerilerle ele

alınacağını dile getirdi.

Kanunun içeriğine ilişkin yapılan düzenlemelerle, şiddet uygulayan erkeğin evden uzaklaştırıldığı sistemin daha da güçlendirileceğini vurgulayan Bakan Şahin, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının da yetkilerinin artırılacağını

belirtti.

Mahkeme kararına göre erkeğin şiddet nedeniyle evden uzaklaştırma cezası almasına rağmen bir şekilde aileye, kadına ulaşmaya çalışabildiğini söyleyen Şahin, elektronik kelepçe sisteminin böyle durumlarda devreye gireceğini anlattı.

Şahin, "Eğer uzaklaştırma geldiyse ve bunu uygulamada verilen karara uymuyorsa gereği yapılacak" dedi. Şahin, sistemin "elektronik teknik izleme sistemi" olarak isimlendirildiğini belirterek, "Kelepçe olur, farklı bir sistem olur ama bilimsel manada mahkeme kararını uygulayan teknik bir izleme sistemi oluşturulacak" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kadına yönelik şiddetin araştırılması için Devlet Denetleme Kurumu'nu görevlendirdiğinin hatırlatılması üzerine Şahin, Cumhurbaşkanı Gül'ün daha önce birçok alanda da kurumu görevlendirdiğini anımsattı. Şahin, kurumun kadına yönelik şiddetle ilgili araştırma yapacağını, kendilerinin de talep edilmesi halinde araştırmaya yardım edeceğini ifade etti.

MAĞDURLARA İHTİYAÇ HALİNDE MADDİ YARDIM YAPILACAK

Taslakta, şiddet mağdurları için de düzenlemelere yer veriliyor. Mağdurun kamu kurum ve kuruluşunda çalışması halinde, iş yeri ya da iş alanı değiştirilebilecek.

Şiddet uygulanan kişinin ihtiyacı olması halinde ve lehine nafakaya hükmedilememesi ya da hükmedildiği halde tahsil edilememesi hallerinde maddi yardım yapılacak. Maddi yardımlar, bütçe kanunlarıyla belirlenen miktarda günlük ödeme şeklinde yapılacak. Bu ödemelerden vergi veya benzeri herhangi kesinti yapılamayacak. Ödemeler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçesinde yer alan ödenekten karşılanacak. Maddi yardımlar nafakanın tahsiline başlanması ile kesilecek.

Nafaka ödemekle yükümlü kılınan kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumu ile bağlantısı olması durumunda, nafaka, korunan kişinin başvurusu aranmaksızın, ilgilinin maaş ya da ücretinden icra müdürlüğü tarafından tahsil edilecek.

Tedbir kararları duruşma yapılmaksızın verilecek. Ancak, hakim zorunluluk gördüğü hallerde duruşma yapabilecek. Koruyucu tedbir kararı mahkemece ivedikle Cumhuriyet başsavcılığına verilecek. Cumhuriyet başsavcılığı kolluk kuvvetleri marifeti ile kararın ilgililere tebliğini hemen sağlayacak ve uygulanmasını takip edecek.

KORUNAN BİREY İÇİN BELGE İSTENMEDEN TEDBİR KARARI ALINABİLECEK

Tedbirler, Cumhuriyet başsavcılığının istemi veya korunan bireyin başvuruda bulunması üzerine, derhal duruşma yapılmaksızın ve şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaksızın verilecek.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde veya resmi alışma saatleri dışında, Cumhuriyet savcısı tarafından da acil koruyucu tedbir kararı alınabilecek.

Şiddet uygulayan bireyin alınan tedbirlere uymaması halinde kolluk görevlilerince o yerden uzaklaştırılabilecek. Uzaklaştırma tedbirine uymayan kişiler hakkında yasal işlem yapılacak. Koruma tedbir kararlarının takibi, teknik araç ve yöntemler kullanılmak suretiyle de izlenebilecek.

Cumhuriyet savcısı veya ilgililer her zaman verilen tedbir kararının kaldırılmasını veya değiştirilmesini kararı veren hakimden isteyebilecek.

Kanunda öngörülen görevleri yerine getirmek üzere Cumhuriyet

başsavcılıklarında "Şiddetten Koruma Bürosu" kurulacak. Cumhuriyet başsavcısınca yeterli sayıda Cumhuriyet savcısı, bu büroda görevlendirilecek.

Büro, tedbir alınması gereken durumlarda, gecikmeksizin bu tedbirleri almak veya alınmasını sağlama, Aile mahkemesinden koruma tedbirleri alınması için talepte bulunma, kanunda düzenlenen suçlara ilişkin soruşturma iş ve işlemlerini yürütme, şiddet gören kişilerden yardıma, barınmaya veya benzeri diğer hizmetlere ihtiyacı olanlara ihtiyaç duydukları destek hizmetlerini sağlama, ilgili kamu

kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışma, koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının tebliğini yapma ve yerine getirilmesini sağlamakla görevli olacak.

ŞİDDET MAĞDURLARINA YARDIM MERKEZİ MÜDÜRLÜKLERİ HİZMET VERECEK

Denetimli serbestlik ve yardım merkezi müdürlükleri, korunan bireylere, hakları, destek alabilecekleri kurumlar, iş bulma ve benzeri konularda rehberlik yapacak.

Müdürlükler, ayrıca alınan kararların uygulanması, uygulamanın sonuçları ve taraflar üzerindeki etkilerini izlemekle yükümlü olacak ve korunan bireylerin karşılaştıkları psiko-sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde danışmanlık yapacak. İstek halinde şiddet uygulayan veya şiddet uygulama ihtimali bulunan kişiye psiko-sosyal danışmanlık hizmeti verecek.

Koruyucu tedbir kararlarının gereklerini yerine getirmeyen şiddet uygulayan veya şiddet uygulama ihtimali bulunan kişi, fiili başka bir suç oluştursa bile dört aydan sekiz aya kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber