Lojman tahsinde evi olmayana pozitif ayrımcılık yapılsın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ağustos 2011 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

20 Ocak 2011'de yayımladığımız haberde, birden fazla evi olmasına rağmen görev tahsisli lojmanda oturma konusunu ele almış ve düzenleme yapılmasının uygun olacağını belirtmiştik. Benzer bir sorun sıra tahsisli lojmanlarda da bulunmamaktadır. Kamu Konutları Yönetmeliği ekindeki değerlendire formuna göre, oturabileceği bir evi olandan sadece 15 puan düşülmektedir, ancak her bir hizmet yılı için de +5 puan verilmektedir.

Aşağıda, turab_fb adlı üyemizin konuya dair bir değerlendirmesi bulunmaktadır.

Kamu çalışanının barınma, konut ihtiyacını gidermek amacına hizmet etmesi gereken Kamu Konutları Yönetmeliğindeki sıra tahsisli konutlar ile görev tahsisli konut uygulamalarının hangi amaca hizmet ettiği gerçekten merek konusu olmuştur. Konut ihtiyacı olan çalışan alt unvanlarda çalıştığı ya da hizmet süresi az olduğu için lojman imkanlarından yararlanamazken konut ihtiyacı olmayan yani üzerine kayıtlı konutu bulunan çalışanın sadece hizmet süresi fazla olduğu için lojman imkanlarından faydalandırılmasının ne hukukla ne de vicdanla yakından uzaktan ilgisi bulunmaktadır.

Kamu Konutları Yönetmeliğine göre sıra tahsisli konutlarda uygulama, aynı yönetmeliğin ekindeki 4 sayılı cetvelde yer alan puanlama kriterlerine göre yapılmaktadır. Bu kriterlere göre üzerine kayıtlı oturmaya elverişli konutu bulunan çalışanların lojman talep etmeleri halinde (-15) puan düşülmekte ancak her bir hizmet yılı için de (+5) puan verilmektedir. Bu uygulamaya göre 13 yıl hizmeti ve üzerine kayıtlı konutu bulunan bir çalışanla 10 yıl hizmeti bulunan ve konut ihtiyacı olan çalışan aynı şartlarda değerlendirilmektedir.

Yine görev tahsisli konut uygulamalarında da çalışanın konut ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın sadece bulunulan göreve bakılarak ve süre şartı olmaksızın tahsis yapılmaktadır.

Görüldüğü üzere kamu kurum ve kuruluşlarındaki bu uygulamalar, çalışanın konut ihtiyacını gidermekten çok konut sahibi olup da lojmandan faydalananlara kira getirisi sağlamakta, asıl konut ihtiyacı olan çalışanın ise mağdur olmasına neden olmaktadır. Zaten barınma ihtiyacı bulunmayan çalışana sadece puan düşülmek suretiyle konut tahsis imkanı veren bu düzenlemeler hakkın özüne aykırı düzenlemelerdir ve çağdaş hukuk kuralarına, eşitlik ilkelerine uygun olarak yeniden düzenlenmelidir. Konut ihtiyacı bulunan personel varken konut ihtiyacı olmayan personele sadece puanı yüksek diye lojman tahsis etmekte nasıl bir kamu yararı gözetildiği gerçekten anlaşılamamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber