MEB ve ÖSYM, sınav istatistiklerini niye yayınlamıyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ağustos 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB tarafından yapılan OKS veya SBS sınavlarına http://egitek.meb.gov.tr/Sinavlar/istatistik.html adresinden ve http://oges.meb.gov.tr/sbs_istat.htm adresinden sayısal verilere baktığımızda; Sınava Başvuran Öğrenci Sayısı, Sınava Giren Öğrenci Sayısı, Sınava Girmeyen Öğrenci Sayısı, Sınava İptal Edilen Öğrenci Sayısı, Tüm Soruları Doğru Yapan Öğrenci Sayısı, Sınıf Puanı(SP) 500 Puan Olan Öğrenci Sayısı, Test ağırlık katsayısı, Soru Sayısı, Test Ortalamaları, Test Ortalamaları Yüzdesi, Test Standart Sapmaları gibi basit temel istatistiki bilgiler veriliyor.

Seviye Belirleme Sınavı Ortalamasına Göre İl Başarı Listelerini görmek istediğinizde ise bu tür istatistikleri bulamıyorsunuz. Yukarıdaki linklerde ki bu tür istatistiklerin yukarıdaki linklerde bulunması gerekiyor. İllerin başarı sıralamasını öğrenmek istediğinizde en yakın tarih 2009. 2009 yılından sonra illerin ve okulların Başarı Listelerini görmeniz mümkün değil.

Yine MEB tarafından yapılan Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavında ise http://egitek.meb.gov.tr/Sinavlar/istatistik.html adresinden ve http://oges.meb.gov.tr/sbs_istat.htm adresinden sayısal verilere baktığımızda; Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Öğrenci ve Kontenjan Sayıları, Taban Ve Taban Puanları gibi basit temel istatistikî bilgiler veriliyor.

2011 yılında yapılan tüm sınavlar için ise hiçbir istatistikî bilgiye ulaşamıyorsunuz. Sonuçlar açıklandığı andan itibaren istatistikî bilgilerin yayınlanması gerekiyor kanaatindeyiz

Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Ortalamasına Göre İl Başarı Listelerini görmek istediğinizde ise bu tür istatistikleri bulamıyorsunuz.

ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavına

http://www.osym.gov.tr/belge/1-4128/ogrenci-secme-ve-yerlestirme-sistemi-osys.html adresinden ve http://www.osym.gov.tr/belge/1-12255/2011-ogrenci-secme-ve-yerlestirme-sistemi-osys.html adresinden sayısal verilere baktığımızda; Puan türlerine göre Türkiye birincileri, Sınava Giren Aday Sayıları, başvuran aday sayısı, 140 ve üzeri puan alan adaylar ile 180 ve üzeri puan alan aday sayılarının karşılaştırması gibi basit temel istatistiki bilgiler veriliyor.

Bu istatistikî bilgilerde illerin ve okulların Başarı Listelerini görmeniz mümkün değil.

Aynı sorun KPSS sınavları ve diğer sınavlar içinde geçerli hangi il daha başarılı gibi istatistiki bilgilere ÖSYM internet sitesinden ulaşmanız mümkün değil. Örneğin KPSS'de başarılı olan iller hangileri bu illeri LYS sınavında ve SBS sınavındaki başarıları nasıl? Bu tür bir karşılaştırma yapacak olsak maalesef yapamıyoruz. Acaba yapılmaması için mi yayınlanmıyor? diye düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz.

Adayların gelecek planlamalarını yapabilmeleri açısından branş sıralamaları çok önemli olmasına rağmen KPSS sınavları branş sıralamalarını ÖSYM yayınlamıyor. Bu hem adaylar hem de kadro talebinde bulunan kurumlar için son derece önemli. Örneğin; 2010/2 KPSS tercih işlemlerinde bazı kurumlar, sınava giren aday sayısı 1 olan bölümlerden kadro talep etmişti. Eğer branş sıralamaları yayınlanmış olsaydı, bu tür saçmalıklar en başından önlenmiş olacaktı.

Bu tür istatistiki bilgilerden ÖSS istatistiklerini ilk defa elektronik ortamda çok kapsamlı Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi yapmış ve yayınlamıştır. Ar-Ge Biriminin ÖSS dataları üzerinden yapmış olduğu analiz, Orta Öğretim Kurumu Genel Müdürlüğünce tüm il milli eğitim müdürlerine gönderilmiş ve hem öğretmenler hem de velilerimiz açısından önemli bir çalışmaya imza atmışlardır kendilerine teşekkür etmeyi bir borç bilmekteyiz.

Çünkü önemli bir çalışmaya imza atmakla birlikte Ar-Ge Birimlerin nasıl çalışma yapması gerektiğine de örnek olmuşlardır.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi http://ankara.meb.gov.tr/sistem/arge/index.html adresinde yer alan 2009 yılına kadar olan istatistikî bilgilerini 2010 yılı istatistiki bilgileri ile değiştirirlerse ve SBS sınavlarına ait istatistiki bilgilerine dair analiz dosyalarını da sitelerinde yayınlarlarsa kamuoyu bu bilgilerden faydalanacaktır.

Söz sırası hem MEB, hem de ÖSYM'dedir. Tüm sınavların en kapsamlı istatistiklerini elektronik ortamda yayınlamaları gerekmektedir.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber