Vitamin haplarından uzak durun/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Ekim 2011 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aman hapı yutmayın

Uzmanlar uyarıyor: Meyve ve sebzenin bol olduğu Türkiye'de vitamin takviyesi gereksiz ve pahalı. Ölüm riskini artırabildiği ortaya çıkan multivitaminlerden uzak durun, doktorunuz önerirse kullanın

Türkan YILMAZER

ABD'li bilimadamlarının yürüttüğü araştırmada, sık kullanılan birçok vitamin, mineral hapı, multivatimin, B6 vitamini, folik asit, demir, magnezyum, bakır ve çinko takviyelerinin ölüm riskini artırabileceği ortaya çıktı. Ortalama 62 yaşındaki 38 bin 772 kadını kapsayan, katılımcıların 1986, 1997 ve 2004'te aldıkları vitamin takviyelerine ilişkin araştırma verilerinin değerlendirilmesinde, vitamin takviyesinin birçok kişi için gereksiz olduğu, hatta bazılarının yaşlı kadınlarda ölüm riskini artırabileceğini ortaya konuldu. Türkiye gibi doğal meyve ve sebzelere rahatlıkla ulaşılabildiği bir ülkede vitamin takviyesini kontrolsüz tüketmek, uzmanlara göre gereksiz:

Nasıl ki bir yemeğe çok sos dökmek çok lezzet katmak anlamına gelmiyorsa, gereğinden fazla ya da gereksiz vitamin kullanımı 'Çok sağlıklı olmak' anlamına gelmez.

KASLI VÜCUT İÇİN SPOR YETER

Dr. Ayça Kaya / İç Hastalıklar Uzmanı: Birçok delikanlının en büyük rüyası kaslı bir vücuda sahip olmaktır. Spor salonunda ağırlık kaldırılırken, avuç avuç protein tozu içilmeye başlanır. Ancak ne kadar çok protein yenirse o kadar çok kas olmaz. Üstelik, fazla protein vücuttan atılırken kemikten kalsiyum çeker ve kemik erimesi görülür. Fazla protein özellikle eklemlerde birikerek gut denilen hastalığa neden olur. Yine kan yağlarını yükselterek damar hastalıklarına neden olur. O nedenle bu protein tozlarının kullanımı son derece sağlıksızdır. Vitamin haplarının kilo aldırdığı da yanlıştır.

TÜRKİYE'DE GEREKSİZ

Doç. Dr. Mustafa Çetiner / Memorial Şişli Hastanesi Hematoloji Uzmanı: Tek bir çalışma sonucuyla karar vermek olanaksızdır, başka çalışmalarla da desteklenmelidir. Sadece ağızdan alınan demir içeriği düşük vitamin takviyeleriyle demirin vücutta birikmesi, karaciğer, kalp gibi organlarda yetmezlikler ortaya çıkarması zordur. Demirin aşırı biriktiği durumlarda siroz, şeker hastalığı, kalp hastalığı gelişme riski vardır. Türkiye gibi meyve sebzenin bol olduğu bir ülkede, dengeli beslenen biri için vitamin takviyesi pahalı ve gereksizdir.

A VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR

Yasemin Sancak / Memorial Şişli Hastanesi Diyetisyen: Multivitaminler uzun süre alındığında; suda eriyen B grubu ve C vitamininin fazla miktarı atılırken, böbrek ve karaciğer yorulur. Beslenme ile tamamlanamadığı düşünülen besin öğeleri varsa (Folik asit, B12, demir, kalsiyum, omega-3 vb.) hekimin önerisiyle kullanılabilir.

YAŞLILAR KOLAY ZARAR GÖRÜR

Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu / İç Hastalıklar Uzmanı: Yaş ilerledikçe insanların 'umursanmadığını düşünme', 'ölüm korkusu', 'kendince bir şey yapma' dürtüleriyle masum olduğu düşünülen vitamin takviyelerine ilgisi artar. Kulaktan dolma, tavsiyeyle hareket edenler çoğalır. Oysa hassas yaş dönemleri olduğundan kolay zarar görme ihtimali yüksektir. Özellikle de içinde her türlü vitamin ve minerallerin bulunduğu multivitaminleri tehlikeli buluyorum. Çünkü vücudunuzun her vitamine ihtiyacı olmayabilir. Özellikle A vitamininin fazlası zararlıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber