TBMM, 'terörü' kapalı oturumda konuşuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2011 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TBMM Genel Kurulu, ''terör'' konusunu bugün kapalı oturumda ele alacak.

Alınan bilgiye göre, BDP, terör konusunda genel görüşme yapılması için önerge verirken; AK Parti, CHP ve MHP de aynı talepte bulunmak üzere hazırlıklarını sürdürüyor.

TBMM Danışma Kurulunda, önergelerin bugün Genel Kurulda görüşülmesi, Hükümet ve grupların konuşma süreleri de belirlenecek.

Grupların ortak isteği nedeniyle genel görüşmenin bugün yapılacak öngörüşmesinin, kapalı oturumda yapılması benimsendi.

TBMM İçtüzüğüne göre, Genel görüşme açılması, Hükümet, siyasi parti grupları veya en az 20 milletvekili tarafından önergeyle istenebiliyor.

Genel görüşme açılıp açılmamasına Genel Kurul karar veriyor. Genel Kurulda bu konudaki görüşmede Hükümet, siyasi parti grupları ve istemde bulunan milletvekillerinden birinci imza sahibi veya onun göstereceği bir diğer imza sahibi konuşabiliyor. Genel Kurul genel görüşme açılıp açılmamasına işaretle oylama suretiyle karar veriliyor.

Genel görüşme açılmasına karar verilirse, genel görüşme günü bir özel gündem halinde Danışma Kurulunca tespit ediliyor. Genel görüşmenin başlayacağı gün, görüşme açılmasına karar verilmesinden itibaren 48 saatten önce ve 7 tam günden sonra olamıyor. Bu durumda, bugün yapılacak öngörüşmede kabul edilmesi halinde, genel görüşmenin, 25 Ekim Salı günü yapılması bekleniyor.

BDP'nin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler de 25 Ekim Salı günü Genel Kurulda yapılacak.

Partilerden genel görüşme için önerge

AK Parti, CHP, MHP ve BDP, terör konusunda genel görüşme açılması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.

AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Ayşe Nur Bahçekapılı, Ahmet Aydın ve Mahir Ünal'ın imzasıyla verilen önergenin gerekçesinde, Hakkari'de yaşanan menfur terör saldırısında 24 askerin şehit olması, 18 askerin yaralanmasının milleti derinden üzdüğü kaydedildi.

Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan terörün, TBMM'de tüm boyutlarıyla değerlendirilmesinin, parti gruplarının ve milletvekillerinin görüş, önerilerinin alınmasının terörle mücadele süreci açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Önergenin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

''Terör konusunda Meclisimizin ortak bir duruş sergilemesinin terör örgütünün hain emellerini boşa çıkaracağına; milletimizin hissiyatını tahrik etmeye, ülkemizdeki birlik ve kardeşlik ortamını baltalamaya yönelik çabalarını akim bırakacağına inanıyoruz. Terör eylemleri, milletimizin desteği, Hükümetimizin, kurum ve kuruluşlarımızın fedakarane çalışmaları ve Meclisimizin samimi gayretleriyle mutlaka sonuçsuz bırakılacaktır.

Bu hususlar, çerçevesinde terör olayları ve terörle mücadele çalışmaları hakkında yüce Meclisimizin bilgilendirilmesi ve Meclisimizin görüş ve değerlendirmelerinin alınması önemli bir katkı anlamını taşıyacaktır''

CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce, Emine Ülker Tarhan ve Akif Hamzaçebi de TBMM Başkanlığına verdiği önergede, terör konusunda genel görüşme açılmasını istedi.

Genel görüşme önergesinin gerekçesinde, terör olaylarının bir süreden beri önemli boyutlarda arttığı, terörün kırsal alanlardan şehirleri de içine alacak şekilde genişlediği bir sürecin yaşandığı ifade edildi. Bu sürecin, ulusal bütünlüğü ve toplumsal barışı tehdit eder noktaya ulaştığı savunulan gerekçede, ''Siyasi iktidarın kamuoyundan gizli gündemi ve meşruiyet zemini dışında attığı adımlar nedeniyle bugün Türkiye, bir kaos ortamına taşınmaktadır'' iddiasında bulunuldu.

Gerekçede, ''2002'den itibaren terör konusunda yaşanan önemli dönüm noktalarında, iktidarın çelişkili uygulamaları, edilgen tutumunun, terörün bugünkü noktaya gelmesinin en önemli nedeni olduğu'' savunuldu.

-''Bu sonucun sorumlusu...''-

MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural, ''etnik bölücü terör örgütünün artan saldırıları karşısında alınması gereken tedbirlerin tartışılması için genel görüşme açılması'' talebini içeren önergeyi TBMM Başkanlığına sundu.

Önergenin gerekçesinde, ''terör konusunda bugün yaşananların bir sonuç'' olduğu ifade edilerek, ''Bu sonucun oluşmasını önlemenin sorumlusu ülkeyi yöneten AKP iktidarıdır'' denildi.

-BDP de önerge verdi-

BDP adına Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan'ın imzasıyla verilen önergenin gerekçesinde ise hükümetlerin bugüne kadar sorunu hep ''askeri yöntemlerle çözmeye çalıştığı'' iddia edildi. 27 yıl süresince sorunların çözülmesi yerine giderek daha da ağırlaştığını, son iki günde ''Güroymak ve Çukurca'da otuzu aşkın asker, güvenlik görevlisi, sivilin yaşamını yitirdiği'' belirtilen gerekçede, ''Tarihsel, siyasal, sosyolojik, ekonomik, kültürel boyutları olan sorunun temelden ele alınması, barışçıl demokratik yollardan Mecliste çözülmesi, diyalog ve uzlaşı yollarının açılması zorunlu olmuştur'' denildi.

TBMM, ''terörü'' kapalı oturumda konuşuyor

TBMM Genel Kurulu, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin terör konusunda verdiği genel görüşme önergelerinin öngörüşmeleri için kapalı oturama geçti.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplanan Genel Kurulda, Mecliste grubu bulunan 4 siyasi partinin ayrı ayrı verdiği terör konusundaki genel görüşme önergeleri okundu.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, öngörüşmenin açık olmasını istedi. İnce, insanlar ağlarken, milletten gizleyecek bir şeylerinin olmadığını ifade ederek, ''Millet her şeyi duysun'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Kurulda bulunmamasını eleştiren İnce, ''Başbakan gelecek, Meclis'e hesap verecek. Başbakan nerede?'' diye sordu. İnce'nin sözlerini sürdürmesi üzerine, AK Parti'li milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak, tepki gösterdi.

Tartışmanın sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime ara verdi. Tartışma arada da devam etti. BDP'li Sırrı Sakık, İnce'ye, ''Sen sokağı tetiklemeye çalışıyorsun, şova dönüştürüyorsun. Sana yedirtmeyiz. Haddini bil'' diye bağırdı. Bunun üzerine İnce, CHP'li milletvekillerine muhataplarının iktidar partisi olduğu yönünde uyarıda bulundu.

Tepkisini sürdüren Sakık, İnce'yi dışarı çağırdı. İnce, ''Ne yapacaksın, öldürecek misin?'' karşılığını verdi. CHP sıralarına doğru yürümek isteyen Sakık'ı, BDP'li milletvekilleri durdurdu. Bu sırada CHP ile AK Parti'li milletvekilleri arasında da laf atmalar yaşandı. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, AK Parti sıralarına doğru yürüdü. Toptaş'ı, milletvekilleri sakinleştirdi.

AK Parti sıralarından da CHP sıralarına yönelen milletvekillerini arkadaşları durdurdu.

Verilenen aranın ardından genel görüşmenin kapalı yapılmasına ilişkin AK Parti'nin önergesi okunarak kabul edildi. Genel Kurulda kapalı oturuma geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber