'Bu ilçede 'işim yok' diyen tembeldir'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2011 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de yüzde 9 civarında olan işsizlik oranının ''Mobilya Başkenti'' olarak nitelendirilen Bursa'nın İnegöl ilçesinde sıfıra yakın olduğu bildirildi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobilya üretiminde önde gelen ilçelerinde 2 bin firmanın bulunduğunu ve binlerce kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Bir süre önce Türkiye'deki işsizlik oranlarının düşmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Anıl, işsizliğin yüzde 14 seviyelerinden yüzde 9'lara gerilediğini dile getirdi.

-''Bir zamanların işçi transfer eden Almanyası gibi''-

Anıl, İnegöl'deki işsizlik oranlarının ise sıfıra yakın olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

''İnegöl'de işim yok diyen tembeldir. İnegöl, katma değer, istihdam ve sürekli yatırımı olan bir bölge. Böyle bir bölgede de işsizlik söz konusu değildir. Özellikle son yıllarda ilçe dışından işçi getirmek zorunda kalıyoruz. Özellikle kalifiye eleman konusunda sıkıntı çekme durumuyla karşı karşıyayız. Bir zamanlar Almanya, çalışan sorununu çözmek için bölge ülkelerinden işçi transfer etmişti. Biz de şimdi bölge ilçelerinden, bölgeye yakın şehirlerden işçi transfer etmeye başladık.''

1. Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) dolu olduğunu ifade eden Anıl, şunları söyledi:

''Burada yaklaşık 15 bin işçi çalışıyor. 2. OSB olan Mobilya ve Ağaç İşleri OSB, hızla büyüyor, yatırımlar devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda burada üretime geçen fabrikalarda da işçi ihtiyacı ortaya çıkacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde İnegöl'ün sürekli işçiye ihtiyacı olacak. İnegöl bir iş cenneti. 2. OSB, 6 bin metre kare alanda kurulu. Yaklaşık 200 fabrikanın kurulacağı bir OSB olacak ve gelecekte orada da 15-20 bin işçi çalışacak.''

-Mobilya sektörü ve istihdam...-

İnegöl Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Özcan Ayhan da mobilya sanayisinde özellikle kalifiye eleman konusunda büyük sıkıntı çektiklerini söyledi.

İnegöl'e acilen mobilya meslek lisesinin açılması gerektiğini belirten Ayhan, şöyle devam etti:

''İnegöl'de 'işsizim' diyen kimse yoktur. Hiçbir iş bilmeyen insan bile muhakkak bir nakliye firmasında çalışabilir. Bir mobilya atölyesinde montajcılık yapabilir. İnegöl'de işsizlik sıkıntısı yok fakat eleman sıkıntısı var. Firmalarımız gazetelerde, televizyonlarda, reklamlarda sürekli 'eleman arıyoruz' diyor. Şu anda sektörde 25-30 bin çalışan var. Dünyanın 100 ülkesine mobilya satıyoruz. Türkiye'nin her noktasına mobilya gönderiyoruz.''

Ayhan, yakın il ve ilçelerden taşımayla ya da fabrikalarda yaptıkları geçici barınaklarla, yatakhanelerle işsizliği çözmeye çalıştıklarını belirterek, ''Makineleşiyoruz, CNC makineler geliyor. Bu makinelere operatör lazım. Nakliye ağında yeni girişimci firmalara ihtiyaç var. Bursa'daki işsiz vatandaşlara 'İnegöl'e gelin' diyoruz. Kendilerini geliştirmek istiyorlarsa, işten de anlamıyorlarsa biz onlara işi de öğretiriz. Mesleği de öğretiriz'' dedi.

-''İşsizlik sorunu eksilerde''-

MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Ahmet Güleç ise ilçede her firmanın, özellikle mobilya sektörünün işçi aradığını söyledi.

Türkiye'de işsizliğin azalması konusunda her gün sevindirici haberin geldiğine dikkat çeken Güleç, ''Bu da Türkiye'nin dünyada ekonomisinin güçlendiğinin bir işareti. Ama İnegöl olarak da biz nitelikli eleman sıkıntımız olmamasına rağmen yine işçi arıyoruz. Elimizde net rakamlar olmamasına rağmen işsizlik sorunu eksilerde. Yani İnegöl'de her firma özellikle mobilya sektörü işçi arıyor. Bu İnegöl'ün Türkiye'den farklı bir yüzü. Biz de diyoruz ki İnegöl'de bu sorunu aşmamız için işçimizi kesinlikle daha verimli hale getirmemiz lazım. Nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden özellikle mobilya ile ilgilenen ve iş bulamayan bütün insanları İnegöl''e davet ediyoruz'' diye konuştu.

-Belediye Başkanı Aktaş-

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı son rakamlara göre Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 9,1 olduğunu hatırlattı.

Bu rakamın, birçok Avrupa ülkesinden daha iyi bir oran olduğuna vurgu yapan Aktaş, İnegöl'e bakıldığında bu oranın çok altında, hatta sıfırlarda olduğunu ifade etti.

Aktaş, bu konuda ellerinde resmi veriler olmadığını belirterek, ''Nereden biliyoruz? Bütün gazetelerde bununla alakalı ilanlar var. Dolayısıyla oradan biliyoruz. Tabii ki özellikle bu ilanlarla arayışın, biraz daha nitelikli iş gücüyle alakalı olduğunu, daha kalifiye iş gücüyle alakalı, eğer belirli bir konuda uzmanlaşmış, mobilya ve mobilya yan sanayisiyle alakalı uzmanlaşmış iş güç gerekliliği olduğunu biliyoruz. Ama sevindirici olan ilçemizde şu an çalışmaya niyeti olan, iş üretmeye niyeti olan, vasıflı, vasıfsız herkes için iş olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber