Van'da 5.2 şiddetinde deprem!/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2011 06:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da, merkez üssü Mollakasım köyü olan 5,2 şiddetinde deprem meydana geldi.

KALAFAT: 7,2'NİN ARTÇISI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, Van'da saat 00.08 sıralarında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin 7.2'lik ana depremin artçısı olduğunu belirterek, ''Zaman zaman 4.9-5.0'a yakın artçılar olabileceğini söylemiştik. Endişelenecek bir şey yok'' dedi.

Doğan Kalafat, merkez üssü Van merkez Mollakasım köyü olan depreme ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, zaman zaman artçı sarsıntılar olabileceğini daha önce ifade ettiklerini hatırlattı.

Kalafat, şunları kaydetti:

''Zaman zaman söylemiştik, geçen depremden sonra söylemiştik, nadir de olsa orta büyüklüğe varan artçılar olabilir şeklinde. Bu, 7.2'lik ana depremin artçısı. Bu, 5.6 gibi bir deprem değil artçı bir deprem ve zaman zaman bu tür büyüklüklerde depremler olabiliyor.

Bu deprem büyük depremin artçısı, kesinlikle bir paniğe gerek yok. Bu deprem için konuşulacak pek fazla bir şey yok. Zaman zaman 4.9-5.0'e yakın, bu civarda artçılar olabileceğini söylemiştik. Endişelenecek bir şey yok.''

KORKULAN OLMADI

Ambulanslar ve sivil savunma ekipleriyle birlikte il merkezini gezen yetkililer olumsuz bir tabloyla karşılaşmadı.

Van'ın Merkez Mollakasım köyünde meydana gelen 5,2'lik deprem'in ardından ilin merkezinde ambulans ve sivil savunma ekipleriyle gezen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, olumsuz bir taployla karşılaşmadılar.

Depremin ardından Van Afet Acil Durum Müdürlüğünden çıkan ambulanslar ve sivil savunma ekipleri, Van'ın sokaklarını gezdiler. Yetkililer sokaklarda herhangi bir durumla karşılaşmadılar.

Yetkililer il genelinde ve köylerde yaptıkları ilk çalışmalarda depremin bir yıkıma ve yaralamaya yol açmadığını kaydettiler.

4 SARSINTI DAHA OLDU

Van'da meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremin ardından küçük ölçekli dört sarsıntı daha kaydedildi.

Kandilli Rasathanesinin internet sayfasında yer alan bilgiye göre merkez üssü Mollakasım köyü olan 5,2 büyüklüğünde depremin ardından saat 00.22'de merkez üssü Arısu Köyü olan 2,5 büyüklüğünde, saat 00.26'da merkez üssü Çakırbey Köyü olan 2,7 büyüklüğünde, merkez üssü Van Gölü olan saat 00.38'de 3,3 büyüklüğünde, saat 00.42'de ise 2,5 büyüklüğünde toplam dört sarsıntı daha meydana geldi.

"NE ZAMAN BİTECEĞİNİ SÖYLEMEK İMKANSIZ"

İÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gündoğdu: ''Bu fay için ilk açıklamalarda 'hayalet fay' ya da 'kör fay' demişlerdi. İşte biz de bir deneyi yaşıyoruz. Bunun nerede biteceği, nasıl olacağı konusunda bir şeyler söylemek çok zor. Çünkü yüzeyde hiç görünmeyen bir fay bu. Bu, 'kırık ilerlemesi' diyebileceğimiz bir olay. Yani Van'dan uzakta sayılır ama Van'a hasar verici olacağını sanmıyorum''

"Deprem hasarlı binalarda kısmen yıkılmalar yaratabilecek bir büyüklüğe sahip. Çünkü Van, bir enkaz haline döndü"

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Oğuz Gündoğdu, Van'da bu gece meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmesinde, ''Bu fay için ilk açıklamalarda 'hayalet fay' ya da 'kör fay' demişlerdi. İşte biz de bir deneyi yaşıyoruz. Bunun nerede biteceği, nasıl olacağı konusunda bir şeyler söylemek çok zor. Çünkü yüzeyde hiç görünmeyen bir fay bu'' dedi.

AA muhabirine, merkez üssü Van merkez Mollakasım köyü olan ve bu gece 00.08'de meydana gelen depreme ilişkin değerlendirme yapan Gündoğdu, daha önceki sarsıntıların bir kısmının gölün içerisinde olduğunu ifade etti.

''Bu, bence 'kırık ilerlemesi' diyebileceğimiz bir olay. Yani Van'dan uzakta sayılır ama Van'a hasar verici olacağını sanmıyorum'' diyen Gündoğdu, buna karşın Van'daki binaların durumunun çok kötü olduğunu hatırlattı. Gündoğdu, ''Bu nedenle bu deprem hasarlı binalarda kısmen yıkılmalar yaratabilecek bir büyüklüğe sahip. Çünkü Van bir enkaz haline döndü Bu kadar fazla depreme yakalanınca ayakta duranlar dahi çok tehlikeli. Artık insanlar evlerine girecek cesareti bulamıyorlar kendilerinde'' diye konuştu.

''Bu faylanma tarzını bugüne kadar görmedim''

Bu faylanma tarzını bugüne kadar görmediğini belirten Gündoğdu, şöyle devam etti:

''Geriye doğru da baktım, böyle bir olay yok. Böyle bir olay İzmir körfezinde oldu ama bu kadar büyük depremden sonra bu kadar büyük kırılmalarla devam ettiğini görmedim. Bu fay için de ilk açıklamalarda 'hayalet fay' ya da 'kör fay' demişlerdi. İşte biz de bir deneyi yaşıyoruz. Bunun nerede biteceği, nasıl olacağı konusunda bir şeyler söylemek çok zor. Çünkü yüzeyde hiç görünmeyen bir fay bu. Böyle de olunca, daha doğrusu kırılmanın devam edeceği enerjiden ziyade, ters fay olduğu için kırılmanın bitmesini beklemek zorunda insanlar ama bunun şu günde olacağını söylemeyiz.

Bir de oradaki yerel koşullarda çok zorlanıyorlar ama yapacak da çok fazla bir şey yok doğrusu. Önemli bir ihtimal olarak kırılmayla alakalı olduğunu söyleyebiliriz ama esas olarak mekanizma çözümlerini verdiklerinde bunu netleştirebiliriz. Edremit'teki depremin mekanizması tamamen farklıydı ve ona bağımsız deprem tanısını koymuştuk. Ancak depremin yüksek büyüklükte artçılar üretmesi bölgede sorun oluşturuyor.''

''Güvenilmeyen binalara girmek akıllıca bir şey değil''

Gündoğdu, orta hasarlı binaların kanunen mühürlenmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

''Devamlı sallanırken zaten kimse evine girmez. Bazıları 'ben korkmuyorum' deyip evine giriyor ama orta hasarlı olarak belirlenen yerlere girmek yasaktır. Onarım görünceye kadar veya yıkılıncaya kadar girilmemesi gerekiyor. Hafif hasarlılara girilir. Bunu da iyi düşünmek gerekiyor. Bir yeri hafif hasarlı ilan etmek için oldukça zaman lazım. Fakat zaman da yetmiyor. Çünkü açıkta kalan insanlar var. Ancak buralara giren insanların da kuvvetli bir artçı ile tehlike karşısında kalacakları düşünülünce olay karmaşık hale geliyor. Ama güvenilmeyen binalara girmek akıllıca bir şey değil.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber