İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hazırlanan tasarıya göre, rüşvet vermeyi düşünmek, adam kayırmak, ekonomik hayatı zarara sokmak, yolsuzluğa şahit olup ihbar etmemek, DGM'lik bir suç olarak tanımlandı

Haber Giriş : 13 Eylül 2003 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazırlanan tasarıya göre, rüşvet vermeyi düşünmek, adam kayırmak, ekonomik hayatı zarara sokmak, yolsuzluğa şahit olup ihbar etmemek, DGM'lik bir suç olarak tanımlandı

Hazırlanan tasarıya göre, rüşvet vermeyi düşünmek, adam kayırmak, ekonomik hayatı zarara sokmak, yolsuzluğa şahit olup ihbar etmemek, 3 yıllık hapis cezası olan DGM'lik bir suç olarak tanımlandı

Adalet Bakanlığı'nın oluşturduğu komisyonun ortaya çıkardığı tasarıda yer alan maddelerin bazıları özetle şöyle

Madde 3- Her kim haksız çıkar sağlamak kastıyla;

a) Kamu gücünü veya kamu kaynaklarını kötüye kullanırsa veya buna teşebbüs ederse,

b) Kamu idaresinin her ne ad altında olursa olsun uyguladığı teşvik veya yardımları hak etmediği halde alırsa veya bu teşvik ve yardımları amacı dışında kullanırsa veya bunlara teşebbüs ederse,

c) Her ne suretle olursa olsun, kamu kaynaklarını zarara uğratırsa veya buna teşebbüs ederse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

EKONOMİYE ZARAR VERMEYİN
Madde 4- Her kim haksız çıkara ulaşmak için giriştiği faaliyetleri sırasında her ne suretle olursa olsun;

a) Ülkenin bütünü veya ülkenin herhangi bir kısmında ekonomiye zarar verirse,

b) Üretim, hizmet, ithalat, ihracat gibi ekonomik sektörlerin herhangi birinde veya alt dallarına zarar verirse veya buna neden olursa,

c) Finans kuruluşlarının düzenli ve emin bir şekilde çalışamamasına veya mali piyasalardaki güven ve istikrarın bozulmasına neden olacak şekilde veya tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatleri aleyhine olacak şekilde; finans kuruluşlarına veya finans kuruluşlarında muhafaza edilen veya işletilen her türlü maddi değere zarar verir veya zarar verilmesine neden olursa, iki yıldan on yıla kadar ağır hapis cezası ve sağladığı haksız menfaat kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.

DENETİMCİLERİN İŞİ ZOR
Suç dolayısıyla hedeflenen haksız menfaatin değerinin 50 milyar Türk Lirası veya daha fazla bir miktar olması durumunda; bu maddenin a, b ve c bentlerinde belirtilen zararlar gerçekleşmiş sayılır. Bu fıkrada belirtilen değer, her yıl Tüketici Fiyatları Endeksi oranında arttırılır.

Madde 6- Denetim kuruluşlarında görev yapan her türlü denetim görevlisi, tespit ettikleri yolsuzluk suçlarını veya yolsuzluk suçları ile ilgili delil, iz, eser ve emareleri veya yolsuzluk suçları ile ilgili bilgi ve belgeleri öncelikle ve gecikmeksizin Cumhuriyet Savcılıklarına bildirmekle yükümlüdürler. Bu nevi görevliler, bildirim görevlerini yerine getirmez veya geç yerine getirirlerse altı ay ile iki yıl arasında hapis cezası ve 2 milyar ile 20 milyar arasında para cezası ile cezalandırılır.

Denetim kuruluşlarında görev alan denetim görevlilerinin vermiş oldukları denetim raporları neticesinde, bu kanun kapsamında kamu davası açılırsa; yargılama neticesinde herhangi bir suç unsuruna rastlanmaz veya kamu davasına neden olan raporun görevi kötüye kullanma gibi nedenlerle kasıtlı olarak hazırladığı anlaşılırsa; denetim elemanı hakkında iki ile beş yıl arasında ağır hapis cezasına ve kamu görevlerinden daimi olarak yasaklanmasına hükmolunur.

KAYIRMACILIK AĞIR SUÇ
Eğer denetim raporlarının ihmal nedeniyle yetersiz olarak hazırlandığı ve bu nedenle gereksiz bir kamu davası açıldığı anlaşılırsa, altı ay ve iki yıl arasında hapis cezasına ve 2 ile 10 milyar arasında para cezasına hükmolunur.

Madde 7- Kamu idaresinde görev yürütmekte olanlar, karar ve eylemleri sırasında objektif ve nesnel kriterlere göre hareket etmeyerek akrabalık, arkadaşlık gibi kriterlerle işlem yaparlarsa; altı ay ile iki yıl arasında hapis cezası ve 5 milyar ile 10 milyar arası para cezası ile cezalandırılır.

Objektif ve nesnel kriterler dışında, kayırma şeklinde gerçekleştirilen her türlü idari işlem ve eylem yok hükmündedir.

Her kim bir kamu idaresi çalışanından, objektif ve nesnel kriterler dışında adalet ilkesi ile çelişen tasarruflarda bulunmasını talep ederse; 5 milyar ile 10 milyar arası para cezası ile cezalandırılır. Bu nevi fiillerin işlenmesine aracılık edenlere aynı cezaya hükmedilir.

TALEP EDENE 10 MİLYAR CEZA
Madde 10- Bu kanunun 3, 4, 5 (5'inci madde tefecilik ile ilgili) ve 6'ncı maddeleri kapsamına giren suçların tahkikatı ve yargılanmasında; 2845 sayılı Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun hükümleri uygulanır ve yargılama görevi de yetkili Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce yerine getirilir.

Madde 16- Türk Ceza Kanunu'nun mülga 221'inci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

"Madde 221- Bir ticari etkinlik çerçevesinde, özel sektördeki bir kurumu yöneten veya o kurum için çalışan bir kimseye, bizzat kendisine veya bir başkasına, görevlerine aykırı bir işi yapmak ya da göreviyle ilgili bir işi yapmaktan kaçınması için her türlü haksız menfaati, doğrudan veya dolaylı olarak vermeyi vaat edenlere veya verenlere üç yıldan altı yıla kadar kadar ağır hapis cezası verilir."

Şok ve dehşet yasası geliyor
Kamuoyunda merakla beklenen "Yolsuzluk Suçları ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu Tasarısı" hükümete sunulma aşamasına geldi. Yasa tasarısının gerekçesinde "Yolsuzluk suçlarıyla yeterli mücadele yapılmadığı veya mücadeleci birimlerin küçük olaylara odaklandığı ve hatta bu suçların 'yapanın yanına kâr kaldığı' kanaati kamuoyunda yaygındır" tespiti yapılarak yeni kanunun amacı şöyle ifade ediliyor "Geniş nefretten hareketle, bu suçlara yönelik ciddi bir mücadele ve cezalandırma süreci başlatmak ve yozlaşma kültürünü kırmak." Eğer değişikliklere uğramaz, tasarı TBMM'de aynen kabul edilirse, Türkiye'de yeni bir dönem başlayacak. Artık yolsuzluk düşünmek, teklif etmek, "Rüşvet kabul eder mi?" diye sormak, üçüncü kişileri devreye sokmak, hapise girmek için yeterli olacak.

Yolsuzluğa şahit olan ama bunu ihbar etmeyen kişi 6 ay ile 2 yıl arasında hapis yatacak. Ülke ekonomisi aleyhine, haksız çıkara ulaşmak için her kim ekonomik yaşama, kurumlarına, finans kuruluşlarına (50 milyar lira ve üstü ) zarar verirse, 2 ile 10 yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılacak.

Denetim elemanları derhal ve gecikmeksizin, ulaştığı yolsuzluk belgelerini savcılığa teslim edecek. Belgeleri teslim etmeyen denetim elemanı hapise girecek. Teslim ettiği belgeler sonucunda suçlanan kişi eğer beraat ederse, denetim elemanı yine hapise girecek.

Kamu görevlisine "Beni kayır" demek bile DGM'ye gitmek için yeterli olacak. Kamu gücünü "çıkar amaçlı " kullanan, kamu kaynaklarını kötüye kullanan kişiler için de aynı şey söz konusu olacak. Anlaşılan o ki, ekonomik önlem yerine karakol ile sorunu çözmeyi amaçlayan "Şok ve Dehşet Yasası" geliyor!

Hayırlı olsun.

Yolsuzluğu ihbar etmeyen hapse...
Madde 11- Her kim herhangi bir şekilde yolsuzluk suçları işlendiğine dair bilgi, belge edinir veya yolsuzluk suçlarının işlendiğine şahit olursa, bunları gecikmeksizin ilgili soruşturma makamlarına bildirmekle yükümlüdür. Bilgilendirme yükümlülüğüne uymayanlar hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya 2 milyar ile 10 milyar arasında para cezasına hükmolunur.

Araştırma için anket bile yeterli
Madde 15- Herhangi bir kurumda, yolsuzluk suçlarının yoğun ve yaygın bir şekilde işlendiği yönünde emareler bulunursa, sözkonusu kurumda çalışan görevliler hakkında, tüm suçlulara ulaşmayı hedefleyen uzun süreli, kapsamlı ve çok yönlü hazırlık tahkikatı yapabilir.

Gerektiğinde bu nevi tahkikatların yürütüleceği kurumlar, anket gibi yöntemler kullanılarak tespit edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber