BBP, Manavgat suyunun işletilmesinde MATAB'a destek verdi

Büyük Birlik Partisi (BBP) Manavgat İlçe Başkanlığı, 20 yıl önce hayata geçirilen Manavgat Çayı Su Temin Projesi'ne Manavgat Çevre Koruma Turizm Altyapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birlik Başkanlığı (MATAB)'nın talip olmasına destek verdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 18:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BBP Manavgat İlçe Başkanı Ali İhsan Kılınç, Manavgat Şelalesi'nde yaptığı açıklamada, Manavgat Suyu Temin Projesi'nin MATAB tarafından uygulamaya konmasına tam destek verdiklerini açıkladı.

Projenin hazırlaması ve denizden balonlarla su götürülmesi için milyarlarca para harcanmasına rağmen 20 yıl içinde bir arpa boyu yol alınamadığını belirten Kılınç, bir arpa boyu yıl alınamayınca 'Su akar Türk bakar' geçerli hale geldiğini kaydetti. Kılınç, "Cenab-ı Allah'ın Manavgat'a nimet kıldığı suyun en güzel şekilde değerlendirmesini istiyoruz. Manavgat Çayı Su Temin Projesi 20 yıldır yılan hikayesine döndü. İsrail, Libya ve Antalya Büyükşehir diye diye su 20 yıldır akıyor. Akan su maalesef ekonomiye kazandırılamıyor. Suyun MATAB tarafından değerlendirerek bölgenin su sorununu en az 50 yıl çözmesini istiyoruz. Suyun bol olduğu bir yerde su sorunu olmamalı. Akan su en iyi şekilde değerlendirerek Manavgat ekonomisine katma değer oluşturmasını istiyoruz. Bunu en iyi yapacak kurumda MATAB. " dedi.

Manavgat suyuna ilk talip olan ülke İsrail olmuştu. İsrailli bir müşavirlik şirketi olan Tahal, ön fizibilite raporu hazırlayarak dönemin hükümetine ?Manavgat Çayı üzerinde kurulu Oymapınar Barajı'ndan su alınıp deniz yoluyla İsrail'e taşınabileceğine' ilişkin rapor sunmuştu. Bunun üzerine ?Medussa Plaktik' balonların mümessili Cantur şirketi İsraillilerle işbirliği içinde hükümete daha detaylı rapor sundu. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, rapor üzerine suyun Oymapınar'dan değil, Kepez Barajı'ndan alınmasını önerdi. Medusa şirketi ile İsrailliler arasında ?know-how' konusunda anlaşmazlık çıkması üzerine konu ülke ve dünya gündemine taşındı. İngiliz Wall Street Journal gazetesinin ?Türkiye İsrail'e su satıyor' haberi üzerine Arap ülkelerinin aşırı tepkisi üzerine dönemin hükümeti tarafından proje askıya alındı. Bir dönem Libya'da Manavgat suyuna talip olmuş, ardından vazgeçmişti. 10 Nisan 1992 yılında başlanılan proje 1999 yılında tamamlandı.

Türkiye ve diğer yakın ülkelere su temini sağlaması düşünülen proje kapsamda günde 500 bin metreküp suyun Manavgat Irmağı'ndan alınarak nakledilmek üzere 250 bin metreküpünün arıtılabileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber