Yeşilkart YEŞİLRANT haline geldi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2005 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da, yeşil kart kullanımındaki suistimalleri önlemek amacıyla yapılan çalışmada, 20 binin üzerinde kişinin yeşil kartı iptal edilirken, yeşil kart sahiplerine verilen reçetelerin incelenmesi sonucu da 1 ay içerisinde 400 milyar liralık haksız ilaç alımı yapıldığı ortaya çıktı.

Adana'nın merkez Seyhan İlçe Kaymakamlığı'nın oluşturduğu Yeşil Kart İnceleme Birimi'nde 15 doktor ve 3 sağlık memuru, yeşil kartlılara verilen on binlerce reçeteyi tek tek mercek altına alarak istismara yönelik haksız ilaç alımlarını tespit ediyor. Seyhan'da yeşil kartlılara yönelik verilen reçetelerin geriye dönük incelenmesi sonucu yalnız 2 ayda 400 milyar liraya yakın haksız ilaç alımı yapıldığı belirlenirken, sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldı. Seyhan Kaymakamı Ahmet Nevruz, 3 yıl önce göreve geldiğinde Adana'da 165 bin yeşil kartlı bulunduğunu, sıkı bir denetim ve inceleme sonucu bu sayıyı kısa sürede 76 bine indirdiklerini ve haksız şekilde yeşil kart alanlar ve verenler hakkında da yasal işlem yaptıklarını söyledi.

Seyhan'da yeşil kart sahteciliğinden sonra yeşil kartlılara yazılan reçeteler yoluyla elde edilen rantın önüne geçmek için bir dizi tedbir aldıklarını da açıklayan Nevruz, "Haksız ilaç alımlarını önlemek için öncelikle Yeşil Kart İnceleme Birimi adı altında bir merkez oluşturduk. 3 tanesi sağlık memuru, diğerleri de doktorlardan oluşan 15 kişilik bir ekip oluşturduk. Bu ekip, her gün eczanelerden gelen reçeteleri inceliyor. Hasta teşhisiyle reçetenin uzunluğuna bakıyorlar. Fazla yazılıp yazılmadığını bakıyor, son şeklini aldırıyor, sonra da ödemesi yapılıyor. Bu çalışma 20 Mart 2005 tarihinde başladı. Ancak arkadaşlarımız geriye dönük şubat ayından itibaren incelemeye başladı. Eczacıların buna tepkisi oldu. Ödemeler gecikti. Ama anlayışla karşılıyorlar. Bu çalışmalarımız sonucu personelimiz gece yarılarına kadar çalışıp ortalama ayda 30-40 bin reçeteyi inceliyor. Bu reçetelerin ortalama karşılığı 2-3 trilyon gibi rakamlara ulaşıyor. Bunun sadece yüzde 10'luk hata tespiti olsa 200 milyar, yüzde 20'lik tespit olsa 400 milyar gibi bir rakam ortaya çıkar. Bu da devlet adına kayda değer bir rakamdır. Dileriz doktorlar fazla ilaç yazmaz, eczaneler sağlıklı ilaç verir de bu rakamlar daha da artmaz" şeklinde konuştu.

Seyhan Kaymakamlığı Yeşil Kart Bürosu'nun halen her hafta yaklaşık 2 bin 500 başvuruyu sıkı şekilde inceleyerek durumları uygun görülen ortalama bin 250 kişiye yeşil kart vermeyi sürdürdüğünü ifade eden Nevruz, kontrol merkezinin çalışmaları sayesinde devletin yeşil kart yoluyla devletin trilyonluk zarara uğratılmasını önlediklerini ifade etti.

Nevruz, incelemeler sonucu menfaatlerine dokunulan kesimlerden tehditler aldıklarını da belirtirken, "Doğru bir, yanlış çok. Bir tek doğruya hareket etmek istiyoruz. En azından insanların sağlıktan rant sağlamasını istemiyoruz. Nihayetinde bu devletin parası. Devletin fakirlere verdiği bir para. Bu da milletin vergilerinden çıkıyor. Onun da doğru yerde doğru şekilde kullanılsın istiyoruz. Bizim kimseden korkumuz yok. Çünkü, yaptığımız işin sonucunda evimize gidip başımızı yastığa koyduğumuzda da rahat uyuyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber