8 ilde sonrasında ise toplam 15 ilde Ağır Ceza Mahkemeleri kurulacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 30 Haziran 2012 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABDÜLKADİR SELVİ / ANKARA - YOZGAT

CMK'nın 250. Maddesinin değiştirilerek özel yetkili mahkemelerin kaldırılması için yapılan çalışmalar tamamlandı. Dün akşam Erzurum temaslarının ardından Ankara'ya dönen Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen AK Parti kurmayları teklife son şeklini verdi. Böylece özel yetkili mahkemeler kaldırılırken, katalog suçlar kapsamında yer alan darbe, çete, terör ve uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlara ise ağır ceza mahkemelerin bakması kararlaştırıldı.

BALYOZ GÖREVİ DEVAM EDECEK

'Görülmekte olan davalar bu düzenlemeden etkilenmeyecek' hükmüyle ise özel yetkili mahkemeler bakmakta oldukları Ergenekon ve Balyoz gibi davaları sonuçlandırana kadar görevlerini sürdürecek. Özel yetkili mahkemeler kaldırılırken, kişi hak ve özgürlükleri açısından da önemli bir adım atılıyor. Ağır Ceza Mahkemeleri'ne davaları kişi hak ve özgürlükleri açısından inceleyecek olan 'temel haklar hakimi' müessesesi getiriliyor. 'Temel haklar hakimi' davalara kişi hak ve hürriyetleri açısından bakacak.

15 İLDE AĞIR CEZA MAHKEMELERİ

Değişikliğin hafta sonu yasalaşarak, yürürlüğe girmesi bekleniyor. Böylece 8 ilde 187 hakim ve savcının görev yaptığı 25 özel yetkili mahkeme tarihe karışacak. ÖYM'lerin yerine darbe, terör ve çete suçlarına bakmak üzere ilk etapta 8 ilde sonrasında ise toplam 15 ilde Ağır Ceza Mahkemeleri kurulacak.

Avukat boykotuna önlem

Balyoz davasının karar aşamasına gelmesiyle birlikte ortaya çıkan ve avukatların mahkemeyi protesto edip kararı engellemesine yönelik de bir düzenleme yapılıyor. ÖYM'lerle ilgili düzenlemeye eklenecek olan madde ile avukatların toplu olarak mahkemeyi terk etmesi ve duruşmalara girmemekte ısrar etmesi halinde, hakimlere 'yoklukta' karar verebilme hakkı getiriliyor. 250. Maddeyle ilgili izin şartında da bir düzenleme yapıldı. MİT'in yanı sıra yargılamalar için Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları için de 'izin şartı' getiriliyor. Daha önce İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Kamu Güvenliği Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürü'nün yargılanmasının da izin kapsamına alınması düşünülüyordu. Fakat kapsam daraltıldı.

Toplum çok rahatsız böyle devam edemez

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kanal A'da Özel Yetkili Mahkemeler'e ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin önünde, özel yetkili mahkemeler diye bir sorun bulunduğunu belirten Çiçek, mahkemelerin kalkması yönünde bir görüş oluştuğunu söyledi. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Hakim, savcı olmak yasalar üstü değildir. Soruşturma gizli, benim ifademi alıyorsunuz, yarım saat sonra ifade gazetelerde ise bir yerden kaçak var. Bu saatten sonra artık bu halin devam etme imkanı gözükmüyor. Artık bu mahkemelerin uygulamalarıyla ilgili toplumda bir rahatsızlık meydana geldi. Bu rahatsızlığı giderecek, yargıya güveni sağlayacak endişeleri bertaraf edecek düzenleme yapılıyor.'

Suç ve ceza aynı değişen sadece usul

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat Askerlik Şubesi Başkanlığı'nın yeni hizmet binası açılış törenine katıldı. Bir gazetecinin 'ÖYM'ler kalkarsa çetelerin serbest kalacağı eleştirileri var' demesi üzerine Bozdağ, şöyle konuştu: 'Suçlara ve cezalara ilişkin bir düzenleme de yapmıyoruz. Suç aynı, ceza aynı. Usulde birkaç hüküm ortadan kalktı veya değişti diye kanaatlerini değiştireceklerse kamuoyu mahkemelere sorar, 'suç aynıyken, ceza aynıyken ve bunlarda bir değişiklik yokken ne oldu da karar değişti' diye, herkes bunu sorgular tabii.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber