Atom Enerjisi Kurumunda Hukuksuz 22 müdür

Haber Giriş : 18 Temmuz 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişleri, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na atomdan ve enerjiden anlamayan kişilerin atandığını belirledi. Kurumda fazladan 22 müdür görev yapıyor

Türkiye'nin "nükleer" alanda araştırma, uygulama ve düzenleyici otoritesi olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na (TAEK), kurumun niteliğine uygun olmayan kişilerin atandığı ortaya çıktı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun raporuna göre kurumun 27 kişilik "müdür" unvanlı kadrosunda toplam 49 kişi görev yapıyor. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişlerinin 2003 yılı raporuna göre, nükleer alanda uygulama, düzenleme ve denetleme otoritesi olarak ve Başbakan'a bağlı kurulan, 2002 yılında da Enerji Bakanlığı'na bağlanan kuruma, özellikle 1999 yılından 2004 yılı sonuna kadar ihtiyaca uygun olmayan personel nakilleri gerçekleşti. Bu tarihler arasında özelleştirme kapsam ve programına alınan kamu kurum ve kuruluşlarından yapılan atamalar dahil, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından istekli 155 kişinin uyumlu ya da uyumsuz atandığı belirtilen raporda, atananların büyük bölümünün emeğine ihtiyaç duyulmayan personel olduğu vurgulandı.

UYGUNSUZ ATAMALAR
YDK raporuna göre, TAEK için merkez ve taşra teşkilatında ihdaslı 27 adet şube müdürlüğü kadrosu olduğu halde, merkezde ve taşra teşkilatında toplam 49 adet şube müdürü bulunuyor. Yani 22 adet şube müdürü, hukuki mesnedi olmayan biçimde ve vekalet suretiyle görev yapıyor. Bunun yanında yine aynı şekilde hukuki mesnedi olmadığı halde kurumda APK Grup Başkanlığı ve Başkan Danışmanlığı kadroları kullanılıyor. Raporda, 22 şube müdürlüğü ile APK Grup Başkanlığı ve Başkan Danışmanlığı uygulamalarına son verilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi.

DANIŞILMAYAN KURUL
YDK Müfettişleri'nin TAEKilgili ilginç bir tespiti ise, halen görevde olan 25 üyeli Danışma Kurulu hakkında oldu. Atom Enerjisi Komisyonu'nun önerisiyle Başbakan ve Enerji Bakanı'nın onayı ile oluşturulan kurul, komisyon tarafından havale edilen konuları inceleyip sonuç ve önerilerini bildirmekle yükümlü. Nükleer alanda çalışan öğretim üyeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarındaki uzmanlardan 3 yıllık süre ile seçilen 25 kişilik Kurul, 2003 yılında ve 2004 yılı Eylül ayına kadar bir tek bile toplanmadı. Rapora göre, önceki yıllarda yapılan toplantılarda da tüm üyeler bu toplantılara iştirak etmedi ya da edemedi. YDK raporunda, konuyla ilgili şu tespit ve tavsiyelere yer verdi: "İstişari nitelikte görevli kılınan kurulu oluşturan üyelerin aynı nitelikte kariyere sahip olmalarının yanında, toplantıların sadece kurul üyeliğine seçilenlerle sınırlı olarak yapılamayacağı da göz önüne alındığında, 25 kişilik üyeliğin fazla olduğu, yasa ve yönetmelik hükmü gereğince kurum başkanının daveti üzerine yılda en az bir defa toplanması gerekirken bu hususa da riayet edilmediğine göre; kurulun oluşumu sayısal adeti ve kuruma katkısının tartışılarak güncelleştirilmesi gerekli görülmektedir. "

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber