YÖK'ten denklik tehdidi

Haber Giriş : 12 Ağustos 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, yurtdışında eğitim görmeyi planlayan öğrenciler için denklik şartlarını açıkladı. Daha önce tanınan üniversitelerin bir süre sonra tanınmayabileceğinin açıklanması öğrenciler için adeta tehdit oldu.

Binlerce öğrencinin yurtdışında tamamladığı üniversite eğitimine denklik vermeyerek yok sayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yeni dönemde de öğrencileri denklik sıkıntısı için uyardı. Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için YÖK tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerektiği belirtilen duyuruda, öğrencilerin sıkıntılarının telafisinin mümkün olmayacağı belirtildi.

Bazen tanıyor, bazen tanımıyor

YÖK öğrenciler yurtdışında eğitime başlarken tanıdığı üniversiteyi daha sonra tanımama tehllikesini dillendirerek adeta binlerce öğrenciyi tehdit etti. YÖK tarafından yapılan açıklamada, yurtdışındaki üniversiteleri tanıma kriterlerinin sürekli değiştiği belirtilerek: "YÖK tarafından sürekli olarak değerlendirilmekte ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkında tanınmama kararı alınabilmektedir. Tanınmamasına karar verilen yükseköğretim kurumlarında daha önce öğrenimlerine başlayan öğrencilerin hakkı saklı kalmakta, ancak, söz konusu tanınmama kararının alınmasından sonra bu kurumlarda eğitime başlayarak diploma alanlara denklik belgesi verilmemektedir. Bu nedenle, yurtdışına gitmeye karar verdikten sonra YÖK Denklik Bürosuna dilekçe ile başvurarak, gideceğiniz üniversitenin ve programın tanınıp tanınmadığını öğrenmenizde yarar bulunmaktadır."

Yurtdışına bile devam zorunluluğu

Devam zorunluluğu olmayan ve açıköğretim, uzaktan eğitim vb.. yapan yabancı üniversiteler tarafından verilen diplomalara YÖK tarafından denklik belgesi verilmeyeceği açıklandı. Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Litvanya, Moldova, Romanya ve Ukrayna'daki bazı üniversitelerin programlarının da Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer aldığı belirtilerek, "Kılavuzda yer alan bu üniversitelere ait programlara ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerin aldıkları diplomalara, ilgili mevzuata göre yapılan inceleme sonucunda diploma denklik belgesi verilmektedir. Bu üniversitelerin kılavuzda yer alan programlarına ÖSS sonucuna göre ÖSYM tarafından yerleştirilmeyenler ile, üniversitelerin kılavuzda yer almayan diğer programlarından veya belirtilen ülkelerin kılavuzda yer almayan diğer üniversitelerine ait programlardan mezun olanların diploma denklik başvuruları reddedilecektir" denildi.

Transfer olanlara denklik yok

YÖK üniversite eğitimine Türkiye'de başlayan bir öğrencinin yurtdışında bu eğitimi tamamlamasına karşı çıkıyor. YÖK'ün açıklamasında konuyla ilgili şu ifadeye yer verildi: "Bazı kuruluşlar, yurtdışındaki üniversiteler ile anlaşma yaptıklarını, sizlerin bir süre Türkiye'de eğitim gördükten sonra burada aldığınız dersleri yurtdışındaki üniversitelere transfer ederek, kısa bir süre sonra o üniversitelerden diploma alabileceğiniz garantisini vermektedir. Türkiye'de kanunen üniversite niteliği olmayan kuruluşlarda eğitim görerek lisans diplomasını bu şekilde alacak olanlara denklik belgesi verilmemektedir." Açıklamada KKTC'de bulunan ve diploma denkliği YÖK tarafından tanınan Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi'nde öğrenim görmek isteyen öğrenciler de uyarıldı. Adı geçen üniversitelerin, Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci kabul edilen programlarında öğrenime başlayan öğrencilerin ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş yapmalarının mümkün olmadığı belirtildi. Yönetmelik hükümlerinin koşularını sağlamadan lisans programlarına dikey geçiş yapanların, alacakları diplomalara denklik belgesi verilmeyeceği bildirildi.

İşte kılavuzda yeralan yurtdışı eğitim şartları

Ortaöğrenimlerini Türkiye'de tamamlayıp 2005-2006 eğitim-öğretim yılında yükseköğrenimlerini yurtdışında yapmak isteyenlerin mutlaka 2004 ya da 2005 yılı ÖSS'den önlisans programları için ilgili alan türünde en az 160, lisans programları için ise ilgili alan türünde en az 185 ÖSS puanı almış olmaları gerekmektedir. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) ÖSS puanına ilave edilmesiyle elde edilen ve ÖSYM tarafından merkezi yerleştirmede kullanılan Y-ÖSS puanının bu amaçla kullanılması kesinlikle söz konusu değildir. Abitur, Fransız Bakaloryası, Avusturya Matura Diploması (Matura/Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita),GCE A Level Sertifikası (en az 2 ders), Uluslararası Bakalorya (IB) belgelerinden herhangi birine sahip olanlar ile SAT(1 veya SAT 2) İlgili üniversitenin kayıt kabulde esas aldığı minimum SAT puanı), veya ACT (İlgili üniversitenin kayıt kabulde esas aldığı minimum ACT puanı (Üniversitenin kayıt kabulde SAT veya ACT sınavına girme koşulu aramaması durumunda SAT sınavından minimum 1000, ACT sınavından minimum 21 puan alma koşulu aranır) olanlar ÖSS'den en az 185 ÖSS puanı almış olma koşulunu yerine getirmiş sayılırlar. YÖK'e diploma denklik başvurusu sırasında, bu koşulların sağlandığına ilişkin belgelerin de gösterilmesi gerekiyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber