Bodrum'da okul krizi

Haber Giriş : 13 Eylül 2005 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mğla'nın Bodrum İlçesi'nde 2005- 2006 eğitim öğretim yılı birçok okulda sancılı başladı

Eğitim yılının ilk gününde iki okulda 430 öğrenci, okullarının değiştirildiğini görünce, aileleriyle birlikte büyük sıkıntı yaşadı. Çocukları köy okullarına nakledilen veliler, okul bahçelerinde durumu protesto etti, sorun çözülmediği taktirde eğitimi boykot etme kararı aldı.

Bodrum'da iki hafta önce toplanan İlçe Müdürler Kurulu kararıyla bu yıl depremde yıkılma tehlikesi olduğu saptanan ve boşaltılan Merkez Turgut Karabağlı İlköğretim Okulu, eski Su Ürünleri Enstitüsü binasına taşındı. Okulun 750 öğrencisinden yarıya yakını, enstitü binasına yerleştirilirken, 7'incı ve 8'inci sınıflarından 300 öğrenci ve velisine durum bildirilmeden yeni açılan Mahinur Cemal Uslu İlköğretim Okulu'na nakilleri yapıldı.

50 kadar öğrenci de farklı okullara dağıtıldı. Okula gelip sınıflarını bulamayan öğrenci velileri ile öğretmenler ve okul yöneticileri arasında sert tartışmalar yaşandı. Okul Aile Birliği Başkanı Fatma Danacı, kendilerine okul değişikliğiyle ilgili bilgi verilmediğini ve bir gecede alınan kararla öğrencilerin sürülürcesine başka yerlere gönderilmek istendiğini belirterek şunları söyledi: "Yangından mal kaçırırcasına emrivaki ile alınan karar hakkında bilgilendirilmedik. Bunun getireceği zorlukları sorup öğrenmediler. Yanlıştan bir an önce dönülmesi için valimizle görüşeceğiz. Öğrencilerimizi ilk günden eğitimsiz, öğretmensiz bırakmaya kimsenin hakkı yok." Öğrenci velileri soruna çözüm bulunmadığı taktirde çocuklarını okula göndermeyeceklerini belirtti.

Şehir merkezindeki Umurca İlköğretim Okulu'nun 6'ıncı sınıflarından 80 öğrenci de binanın yetersiz gelmesi gerekçe gösterilerek, Bodrum'a 15 kilometre uzaklıktaki Kızılağaç Köyü ilköğretim Okulu'na nakledildi. Ne yapacaklarını şaşıran öğrenci velileri okulun bahçesinde toplanarak durumu protesto etti.

Mahalle muhtarları, öğrenci velileri ve Okul Aile Birlikleri temsilcileri Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek bilgi almaya çalıştı, ancak başarılı olamadı. Umurca İlköğretim Okulu bahçesinde toplanan öğrenci velilerinden Mehmet Bakacak, kendilerine okul değiştirme konusunda bilgi verilmediğini belirterek şöyle konuştu:

"BİLGİ VERİLMEDİ'
"İlçe Milli Eğitim, valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı'na faks mesajı göndererek durumu protesto edeceğiz, yanlış karardan dönülmesini isteyeceğiz. Çocuklarımızı şehirden köy okuluna göndermek isteyenler bu köye araç bulunup bulunmadığını dahi bilmiyor, servisin dışında günde iki dolmuşun çalıştığı köy okuluna çocuklarımızı göndermek istemiyoruz."
Alınan kararın insan ve öğrenci haklarına tamamen aykırı olduğunu vurgulayan veli Bakacak, "Devlet öğrencisinin eğitimini kolaylaştırıp kalitesini arttırması gerekirken, eğitimde öğrenci ve veliye zorluk çıkaracak, eğitimi imkansız hale getiren bu uygulamanın hem öğrenci hem de velileri çok zor durumda bırakması nedeniyle durumun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz" dedi.

Umurca İlköğretim Okulu Müdürü Ramazan Kurt, nakil konusundan bugün haberdar olduğunu ileri sürdü. Kurt, "Hiçbir öğrenci ve veliyi mağdur etmek istemiyoruz. Valinin onayladığı kararı uygulamak zorundayız" diye konuştu.

Öte yandan Hatay'dan Bodrum'a gelen ve dördüncü sınıf öğrencisi oğlu Ramazan Arık'ı 10 gündür bir okula kayıt ettiremediğini belirten anne Sultan Arık, "Milli Eğitim Müdürlüğü o okuldan öbür okula gönderiyor ve gittiğim okullar, yerimiz yok diyerek kayıt yapmıyor. Okullar açıldı, oğlumu okutacak okul bulamıyorum, böyle rezalet olur mu" dedi.

Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özcan ise açıklama yapamayacağını belirterek, "Yıkılma tehlikesi olan okulun boşaltılması ile üç ayda yeni düzenleme yapmak ve öğrencilerin yarısını başka okula göndermek zorunda kaldık. Müdürler toplantısında alınan kararlara veliler ve öğrenciler uymak zorunda. Eğitimde kaliteyi arttırmak için aldığımız kararı uygulamak durumundayız" dedi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber