Kütahya'ya bir kardeş şehir daha

Kütahya Belediyesi ile Lübnan'ın Danniye Bölgesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2012 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmzalanan protokolde konuşan Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Başkanı Mohamad Saadiye, Türkiye ve Kütahya ile yeni bir ilişki için değil eskiye dayanan kardeşliği devam ettirmek ve geliştirmek için "Kardeş Şehir" protokolü imzalamaya geldiklerini söyledi.

Kütahya Belediyesi Başkanlık Makamı olan Keler Konağında Lübnan Heyetini kabul eden Belediye Başkanı Mustafa İça, dostluk ve kardeşliğimizin çok eskiye dayandığı Lübnan'la kardeş şehir protokolü imzalamaktan dolayı çok mutlu ve olduğunu bildirdi. İki eski kardeşin aralarındaki ilişkilerin tekrar canlanması ve geliştirilmesi amacıyla kardeş şehir protokolünü imzaladıklarını anlatan Belediye Başkanı Mustafa İça, bundan dolayı çok duygulandığını söyledi. Lübnan Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Başkanı Mohamad Saadiye'nin kardeş şehir olma arzusunu daha önce kendilerine yazmış olduğu duygu dolu bir mektupla kendilerine bildirdiğini ve kendisinin de bu mektubu Belediye Meclisisinde okuduğunu ve oldukça duygulandığını kaydeden Başkan İça, imzalanan protokol ve heyetin ziyareti ile ilgili bir açıklamada bulundu. Başkan İça şunları söyledi; "Lübnan Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği ve Kütahya Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalamak için buradayız. Lübnan'la kesintiye uğrayan ilişkilerimizi geliştirmek anlamında değişik ülkeler maalesef engel olmuşlardır. İnşallah bundan sonra bu aradaki geçen zamanı telafi edip birbirimizi tarihi, kültürel ve ticari anlamda, üniversite ve eğitim anlamında birçok projelerle bu kardeşliği zenginleştirip pekiştireceğiz. Bu ilişkilerimizi daha iyi noktalara taşımak için çalışacağız" dedi.

"YENİ BİR İLİŞKİ İÇİN DEĞİL, ESKİYİ SÜRDÜRMEYE GELDİK"

Kardeş şehir protokolü ile Lübnan ve Türkiye arasında yeni bir ilişkiye başlamayacaklarını, eskiye dayanan kardeşliği yenileyeceklerini kaydeden Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Başkanı Mohamad Saadiye de ziyaretten ve imzalanan protokolden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarına, büyün devlet adamlarına ve Ak Parti camiasına saygı, sevgi ve hürmetlerini ileterek konuşmasına başlayan Mohamad Saadiye şunları söyledi, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 1 yıl önce Lübnan'ı ziyaretinde üzerinde durduğu iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çaba sarf etmiştir. Biz buraya yeni bir ilişki kurmaya gelmedik. İki ülke halkını uzun yıllardan beridir birleştiren normal ve tabii bir ilişkiyi bir daha canlandırmak üzere geldik. Bu imzalayacağımız protokol resmiyette kalmayacak bizler bu kardeşliği yaşayacağız. Bugün burada bir söz veriyoruz, bu kardeşlik protokolü ile ilişkilerimiz bir daha geriye dönmeyecek, daima gelişecek ve ilerleyecektir" diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE Lübnan'IN YENİDEN KARDEŞ OLMA ZAMANI GELDİ"

Osmanlı ve Türkiye ile olan ve çok eskiye dayanan kardeşliğin devam ettirilmesi için Türkiye'ye geldiklerini, Kütahya ile kardeş şehir olacaklarını anlatan Mohamad Saadiye, Lübnan halkının Fransız işgali ile asıl tarihlerini öğrenemediklerini, ancak şimdilerde Türkiye'ye olan kardeşlik bağlarını ve duygularını açıkça ifade edebildiklerini söyledi. Mohamad Saadiye konuşmasını şu ifadeleriyle sürdürdü; "Türkler Lübnan'ı 1914 yılında terk ettiler.

1. Dünya savaşından sonra Türkler Lübnan'dan gidince bizi Fransızlar işgal etti ve yaklaşık 30 sene kaldılar. Fransızlar ülkemizde eğitim üzerinde çok çalıştılar, birçok okul açtılar. Böylece de Fransızcayı bizim eğitim dilimize sokmuş oldular. Dolayısıyla bütün halk da Fransız kültürüne ve eğitimine bağlanmış oldu. Daha sonra Lübnan ve Beyrut'ta Fransız misyoner üniversiteler kurulmaya başlandı. Artık Lübnan'ın ikinci ana dili Fransızca olmuştu. Maalesef tarih kitaplarımızda yanlış bir şekilde yazılmaya ve öğretilmeye başlandı. Tarih kitaplarında, Osmanlıların sadece son 20 yılından bahsediyorlar ve karanlık bir dönem olduğunu anlatıyorlar. Osmanlının katı yönlerinden seferberlikten, vergilerden ve zulümlerden bahsediliyor. Osmanlı tarafından öldürülen Fransız işbirlikçi ülkelerin askerleri adına Lübnan'da Beyrut'ta şehit anıtları dikildi. Lübnan'da bizi işgal eden Fransız komutanların isimlerini taşıyan caddeler maalesef hala bulunmakta. Hiçbir Osmanlı padişahı ismi kalmadı, hepsi kaldırıldı. Halbuki Osmanlı padişahlarından Abdülhamit, Kanuni zamanlarında Lübnan'a birçok eser yapılmıştır. Hatta bizim Başbakanlık sarayımız bir Osmanlı kışlasıdır. Bütün idari binalarımız Osmanlı döneminden kalmadır. Bizim atalarımız bu hakikatin çarpıtıldığını, karalandığını çok iyi biliyorlar. Bize bunları aktardılar. Dedelerimiz, "tarih kitaplarını sadece sınavlardan geçmek için okuyun, bunlara inanmayın" diye bizleri uyarırlardı. Dolayısıyla Türkiye'nin ne kadar gelişmiş olduğunu ve ilerlediğini kimse bilmiyordu. Dedelerimiz, "Türkiye bizim ana ülkemizdir" derlerdi. Şimdi zamanı geldi, duygularımızı açıkça ifade edebiliyoruz. Bizler Türklerle aynı ailedeniz, akrabayız, kardeşiz ve bu kardeşliği sürdüreceğiz."

Yapılan konuşmaların ardından Kütahya Belediye başkanı Mustafa İça ve Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Başkanı Mohamad Saadiye "Kardeşlik Protokolü"nü imzaladılar. İmza töreni karşılıklı hediyeleşmelerde sona ererken heyetin Kütahya'da Dumlupınar Üniversitesini ve Belediyeye ait el sanatları merkezlerini ve çeşitli yerleri ziyaret edeceği bildirildi.

"Kardeş Şehir" protokolüne Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Başkanı Mohamad Saadiye'nin yanı sıra Boretmez Belediye Başkanı ve Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Meclis Üyesi Mustafa Kara, Kafer Bebnin Belediye Başkanı ve Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Meclis Üyesi Mahmud İbrahim, Nemrin Koyu Belediye Başkanı ve Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Üyesi Mustafa Erbes ve Trablus Belediyesi Meclis Üyesi ve Danniye Bölgesi Belediyeler Birliği Türkiye ile İlişkiler Müsteşarı Dr. Halid Tadmori katıldı. - Kütahya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber