e-Devlet Kapısı'nda 14 milyon kullanıcı var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2012 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Türksat Uydu Haberleşme Kablo Tv ve İşletme AŞ'nin 2009-2010 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Özkan Dalbay, komisyon üyelerine yaptığı konuşmada, 22 Temmuz 2004'te kurulan Türksat AŞ'ye 2005'te Kablo TV altyapısının devredildiğini, 2005'te uydu teknolojilerinde uzman iş gücünün yetiştirilmesi ve istihdamı, 2006'da e-Devlet Kapısı projesinin teknik altyapısının kurulup işletilmesi görevlerinin verildiğini anlattı.

İletişim uydularının doluluk oranının 2012 yılında yüzde 92 seviyesine ulaştığını ifade eden Dalbay, Türksat'ın işlettiği iletişim uydularından yayın yapan TV sayısının bu yıl Kasım ayı itibariyle 376 ve radyo sayısının ise 128 olduğunu belirtti.

Dalbay, Türksat'ın, iletişim uyduları üzerinden sadece ulusal kanallara değil, yurt dışındaki yayıncı kuruluşlara da hizmet verdiğini söyledi.

2007 yılında 7 farklı ülkeden 23 ayrı TV kanalı yayın yaparken, bugün 14 ayrı ülkeden 110 farklı TV kanalının uyduları aracılığıyla yayın yaptığını dile getiren Dalbay, Türksat olarak, 2009 yılında, uydu stratejilerinin belirlediğini vurguladı.

Türksat 4A iletişim uydusunun 2013 yılı Kasım ayında, Türksat 4B uydusunun ise 2014 yılının Şubat ayında uzaya göndermeyi planladıklarını ifade eden Dalbay, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının hizmete başlamasıyla Orta ve Güney bölümü dahil olmak üzere Afrika'nın tamamını uydu kapsama alanına alınacağını bildirdi.

Uydular üzerinden ilk defa Ka-Bant kapasitesi kullanarak, yurt içindeki ve yurt dışındaki müşterilerine düşük maliyetli internet hizmeti sunabileceklerini, uyduların sivil ve askeri iletişime uygun olarak tasarlandığını belirten Dalbay, Türkiye'nin ilk yerli iletişim uydusu Türksat 5A uydusunu 2015 yılı sonunda uzaya göndermeyi planladıklarını kaydetti.

Türksat mühendislerinin, aldıkları eğitim ve sertifikalar sonrasında Japonya'da Türksat 4A ve 4B uydularının montaj, entegrasyon ve test süreçlerinin tamamına fiilen katıldıklarını ifade eden Dalbay, ''Türksat 5A iletişim uydumuzun Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ-TAI) tesislerinde üretilmesi amacıyla Türksat ve TUSAŞ-TAI arasında 5 Eylül 2011'de protokol imzalandı'' dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile 2010 yılında imzalanan sözleşmeyle Türksat 3USAT adlı alçak yörünge haberleşme test uydusunun üretim çalışmalarına başladıklarına işaret eden Dalbay, test uydusunun 2013 yılı Şubat ayında uzaydaki yörüngesine fırlatmayı planladıklarını açıkladı.

Düz uydu anten ve atomik saat bilgisi projeleri hakkında da bilgi veren Dalbay, Türksat uyduları üzerinden konum belirleme Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Dalbay, Türksat'ın katma değerli uydu hizmetleri kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 5 bin köy okuluna uydu internet erişimi sağlandığını, 66 farklı kamu kurumu ile özel sektör kuruluşuna, internet ve data hizmeti verildiğini kaydetti.

Özkan Dalbay, Türksat'ın sunduğu bir diğer uydu iletişim hizmetinin ise TürksatGlobe markası ile gözlem uyduları üzerinden verilen Coğrafi Bilgi Teknoloji hizmeti olduğuna dikkati çekti.

-''e-Devlet Kapısı'nda 14 milyon kullanıcı var''-

e-Devlet Kapısı'nın kurulup işletilmesi görevinin 20 Nisan 2006'da Türksat AŞ'ye verildiğini hatırlatan Dalbay, e-Devlet Kapısı'nda 485 kamu hizmeti sunulduğunu, bu kamu hizmetlerini 14 milyona yakın kayıtlı kullanıcının aldığını söyledi.

Dalbay, 46-65 yaş grubu vatandaşların e-Devlet Kapısı hizmetlerinden yüzde 30 gibi çok yüksek bir oranla ilk sırayı alarak faydalandığını anlattı.

-Türksat Genel Müdürü'nün maaşı-

Komisyon üyelerinin, maaşının ne kadar olduğunun sorulması üzerine Dalbay, 2011 yılı itibariyle Türksat Genel Müdürü olarak 10 bin 145 lira, temsil gideri olarak 3 bin 346 lira, yönetim kurulu üyeliğinden de 5 bin 352 lira aldığını söyledi.

Türksat Yönetim Kurulu üyelerinin hangi sektörden (kamu-özel) olup olmadığı sorusuna Dalbay, başka KİT'lerin yönetim kurulu üyelerinde kamu ve özel sektör temsilcilerinin bulunduğunu bildirdi.

EAS'tan ise maaş almadığını ifade eden Dalbay, Monoco'ya gidiş geliş harcırahlarıyla ilgili komisyon üyelerine, istenilmesi halinde bilgi gönderebileceğini kaydetti.

4 milyon lira harcama yetkisinin bulunduğunu, ancak bu paranın ihaleyle harcandığını, tek imza ile bu miktarda bir para harcamasının olmadığını anlatan Dalbay, ihalelerle ilgili bilgileri gönderebileceğini belirtti.

Dalbay, dünyada uydu sektöründe 17. sırada olunduğunu, 2019 yılında ilk 10'a girme hedeflerinin bulunduğunu vurguladı.

Komisyon Başkanı Fahrettin Poyraz'ın önerisiyle, Türksat Uydu Haberleşme Kablo Tv ve İşletme AŞ'nin hukuki statüsü ve personelinin tabi tutulacağı ücret rejimindeki tereddütlerin 2008 Başbakanlık Yüksek Denetleme raporu ekinde yer alan özel inceleme raporu da göz önünde bulundurularak açıklığa kavuşturulması hususunda Başbakanlığa iletilmek üzere tavsiye kararı alındı.

Görüşmelerin ardından Türksat Uydu Haberleşme Kablo Tv ve İşletme AŞ'nin 2009-2010 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber