Kıyı Emniyeti Genel Müdürü: Kurtarma personeli can yeleği giymeliydi

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, Şile'de kurtarma botunun kayalıklara çarpması sonucu denize düşen personelden iki kişinin boğulduğu, bir kişinin ise halen kayıp olduğu olayla ilgili görevlilerin can yeleği giymediğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2012 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gemi kaptanının her türlü planlamayı yapması gerektiğini ifade eden Orakçı, ekibin zorla denize açıldığı iddialarını yalanladı.

Şile'de fırtına sebebiyle batan gemideki 12 mürettebatı kurtarmak için yardıma giden teknenin kayalıklara çarpması sonucu denize düşen 4 personel ile ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı basın mensuplarının sorularını cevapladı. Orakçı, personelden ikisinin cansız bedenine ulaşıldığını, birin sağ olarak kurtarıldığını söylerken, kayıp bir denizciyi arama çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Can ve mal kurtarmak için çalıştıklarını belirten Orakçı, ?Herkesin kaçtığı kötü havalarda biz görev yapıyoruz. Batan gemiden bize bir bilgi gelmedi. Arkadaşlarımız çok dikkatli çalıştılar. Geminin battığını doğrulattıktan sonra olay yerine bot gönderdik. Hava şartları 3-5'ti. Bu durum, bizim tekneler için normal hava şartlarıdır. Garipçe'deki cihazlardan da rüzgarın 3-5 olduğunu teyit ettik. Bot yüksek teknolojiyle donatılmış. Norveç yapımı bir araç. Sadece arama-kurtarma için dizayn edilmişti. Yakın bölgemizde böyle donatılmış bir araç yok.? diye konuştu.

Olay yerine Şile'den hareket eden 3 botun gittiğini söyleyen Orakçı, ?Elverişsiz hava şartlarına rağmen 4 kişiyi kurtardık. Genelkurmay'a bağlı bir helikopter de havadan denizi taradı. Denizde bulduğumuz şahısları bota çıkardığımız zaman, bunları karaya çıkarmak, hastaneye sevk etmek zorundasınız. Bizim arkadaşlarımız da bunu yaptı.? ifadelerini kullandı.

Gemi kaptanının denize açılmadan önce tüm kontrollerini yaptırdığını, hatta telefonla da konuşulduğunu belirten Orakçı, ?Teknedeki personelin, denize açılmama yönünde bir talebi yoktu. Kendi istekleri doğrultusunda denize açıldılar. Kişi istemezse göreve gitmez.? dedi. ?Tekne personelinin bir ihmali var mı? Can yeleği giymediler mi?? şeklindeki soruya ise Orakçı, ?Gemi kaptanının planlaması gerekiyordu. Can yeleği giymemişler. Cemil Kaptan defalarca bu operasyonu yaptı. Bünyemizde binin üzerinde personel var. Cemil Kaptan da ödül almış 3-5 yetenekli personelden biriydi.? cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber