TBMM İçtüzüğü değişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2012 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, iki meclisli sisteme göre hazırlanan 39 yıllık TBMM İçtüzüğü'nün bütünlüğünün bozulduğunu ve ihtiyaçları karşılama imkanı olmadığını belirterek, Meclis'in daha etkin ve verimli çalışmasını sağlayacak yeni bir İçtüzüğü bu dönem gerçekleştirme imkanı olacağına inandığını söyledi.

Çiçek, TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Çiçek, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni İçtüzük yapılmasıyla ilgili olarak siyasi parti gruplarının görevlendirdiği 8 milletvekiliyle ilk toplantıyı gerçekleştirdiklerini, tekliflerini olumlu karşıladıkları için siyasi parti genel başkanlarına ve grup yöneticilerine teşekkür etti.

''Aslında yeni İçtüzük yapılması, bugünün meselesi değil'' diyen Çiçek, geçen dönemde 4 siyasi partinin Meclis'in daha etkin ve verimli yasama ve denetim faaliyetini sürdürmek için yeni İçtüzük yapılması konusunda mutabık kaldığını, kurulan komisyonunun 4 ayı aşan süre çalıştığını, bazı ülkeleri ziyaret ederek uygulamaları yerinde gördüğünü hatırlattı. Komisyonun bir taslak metin de hazırladığını kaydeden Çiçek, ancak yürürlüğe giremediğini anlattı.

Çiçek, yürürlükte olan bugünkü İçtüzüğün 39 yıllık olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''İçtüzük yürürlüğe girdiğinde hem Meclis hem senato vardı. İki meclisli bir sisteme göre hazırlanmış bir İçtüzük...Aradan geçen 39 yılda, 187 maddesinden 155 maddesi, ortaya çıkan ihtiyaçlara göre zaman zaman değişmiştir. Bu da yamalı bohçayla yürütülen bir Meclis faaliyetine imkan veriyor. Dolayısıyla bütünlüğü bozulmuş, bugün ihtiyaçları karşılama imkanı yok. O nedenle zaten geçen dönem bütün bu ihtiyaçlar dikkati alınarak komisyon kurulmuştu. Şimdi bir taraftan anayasa çalışmasını sürdürüyoruz, öbür taraftan Meclis'in daha etkin ve verimli çalışmasına imkan verecek İçtüzüğü, inanıyorum ki siyasi partilerimiz, görevlendirilen değerli arkadaşlarla bu dönem bunu gerçekleştirme imkanı olur. Görevlendirilen milletvekillerimizin hepsi Parlamento'da görev yapmış, grup başkanvekilliği yapmış ve yapmakta olan arkadaşlarımızdır. Tecrübeleri var, İçtüzük uygulamalarının sıkıntılarını yakinen biliyorlar. Bu da önemli şanstır diye düşünüyorum.''

-''Milletvekilinin sürece katılmasında sıkıntı var''-

Meclis İçtüzüğü'nde grup ağırlıklı bir uygulamanın söz konusu olduğunu anlatan Çiçek, milletvekillerinin yeteri kadar söz hakkı ve sürece katkı verme noktasında İçtüzükten kaynaklanan sıkıntılar bulunduğuna işaret etti. Çiçek, ''İnanıyoruz ki yeni yapılacak İçtüzük ile birlikte hem bir taraftan grupların etkinliği sürecek, öbür taraftan milletvekillerinin daha aktif olarak ürece katılma, yasama ve denetim faaliyetlerine katılmaları açısından ihtiyacı dengeleyecek bir İçtüzük yaparlar'' dedi.

Komisyon'un yarından itibaren de kendi aralarında çalışmasına başlayacağını kaydeden Çiçek, Meclis Başkanlığı olarak her türlü destek ve çabayı göstereceklerini ifade etti.

Çiçek, Komisyon'un çalışma süresi olup olmadığı sorusuna, ''Bu işler için 'şu tarih' deyip tarih baskısı yapmıyoruz ama hepimiz biliyoruz ki hayır işi uzayınca şerre dönüşür. Hayırlı bir iş, doğru bir iş, Meclis'in ihtiyacı olan bir iş. O nedenle de çok fazla uzamadan bu işin bitirilmesi gerekiyor. Bunu kendileri kararlaştıracaklar'' dedi.

Komisyon'un bir avantajı da olduğuna işaret eden Çiçek, geçen dönem görev yapan Komisyon'un çok önemli bir çalışma gerçekleştirdiğini anımsattı. Çiçek, ''AB üyesi ülkelerinin içtüzüklerinin tercümesi var, kendileri 3 ülkeye gittiler; Macaristan, İtalya, İspanya. Oradaki uygulamayı gördüler. Bir çok tecrübeli parlamenteri, akademisyenleri dinlediler, daha önce verilen teklifleri biraraya getirip önemli bir çalışma yaptılar. Komisyon'un elinde istifade edebileceği önemli ölçüde materyal, doküman da var. Ümit ediyorum bu da çalışmaları biraz daha süratlendirecektir'' diye konuştu.

-''Komisyonun kurulması önemli''-

Komisyon üyesi MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık da komisyonunun kurulmasının önemli olduğunu söyledi.

Işık, yarın yapacakları toplantıda komisyonun çalışma usul ve esaslarını belirleyeceklerini dile getirerek, önümüzdeki yılbaşından itibaren çalışmalarını hızlandıracaklarını ve yasama döneminin sonunda Meclis'in hak ettiği bir İçtüzüğü yapmayı planladıklarını kaydetti.

Halen Genel Kurul'un gündeminde bulunan İçtüzük Değişiklik Teklifi'nin bir dayatma gibi AK Parti tarafından hazırlandığını, muhalefet olarak buna tepki gösterdiklerini vurgulayan Işık, ''Yapılacak olan İçtüzük, her zaman kullanılacak. Burada iki ana unsur var. Biri yasama, diğeri denetim. İktidar doğal olarak yasama çalışmalarını hızlandırmak istiyor, muhalefet ise denetimi etkin kullanmak istiyoruz. Uzlaşma Komisyonu olarak biz bu ikisini birleştirmeye çalışacağız'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber