e-soygun rekora koşuyor!

Haber Giriş : 06 Aralık 2005 21:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİKKAT! İNTERNET SOYGUNCULARIN GÖZDESİ OLDU

Boşalan banka hesapları, çalınan şirket tasarımları... İnternet sunduğu nimetlerin yanında yaşattığı acı tecrübelerle anılır oldu. Web soygunlarının cirosu uyuşturucuyu geride bıraktı.

İletişimi hızlı, kolay ve yaygın hale getirmesi sebebiyle internet en hızlı kitleselleşen teknoloji oldu. Ancak külfetleri olduğu da kesin. Özellikle elektronik ticaret, bankacılık ve vatandaşlık hizmetlerinin de web içine entegre hale gelmesi interneti gerçek yaşam kadar dikkatli olunması gereken bir yer haline getirdi.

Siber ağlar üstünden gerçekleşen yazılım, film ve müzik korsanlığının faturası milyarlarca dolara ulaştı. Bilgi hırsızlığı yüzünden kullanıcı ve kurumların uğradığı zararın da bundan az olmadığı biliniyor. Bankacılık alanında sunduğu nimetler tartışılmaz, ancak çoğunlukla kullanıcıların bilgi zaaflarından kaynaklansa da dünyanın her köşesinde e-banka mağdurları artıyor. Bankaların kullanıcılarını uyarmak için gösterdiği çabalarsa genellikle yetersiz kalıyor. Kullanıcı önlemini aldığını sansa bile her geçen gün daha da akıllı hale gelen virüs ve truva atları, siber hırsızlar için kullanıcı adı ve şifreleri korsanlara altın tepsiyle sunuyor. Eskiden sadece eğlenmek ya da nam salmak için virüs yazanlar artık bu işi veri ve para hırsızlığı için yapıyor.

Mafya da işin içinde Uluslararası operasyonlarda yakalanan virüs yazarlarından bir kısmının mafya tarafından kiralanmış ya da 'mecbur bırakılmış' kişiler olması da işin ayrı bir yüzü. Elektronik bankacılığın iz silme konusundaki açıklarını kullanan mafya, bu alandaki uzman kişileri kullanarak kişi ya da kurumların hesaplarından çektiği parayı dünyanın birçok ülkesinde dolaştırarak buharlaştırıyor ya da bir ülkeden çekerek kasasına yerleştiriyor.

Güvenlik ve prestij endişesiyle bankaların çoğu elektronik hırsızlık girişimlerini açıklamıyor, ancak kayıtlara göre bir seferde 17 milyon doları internet üstünden çalınan bir ABD bankası bile var. Bu işlemi gerçekleştiren korsan Moskova'da tespit edildi ve Londra'da tutuklandı. ABD uzun süredir bu korsanı ülkesine getirmeye ve yargılamaya çalışıyor.

Korsanların çalıştığı ülkelerin başında en çok internet kullanıcısının olduğu ABD geliyor. Ancak Nijerya, Gana, Mısır, Romanya, Filistin ve Çin gibi ülkeler de korsanların yoğunlaştığı ülkeler arasında. En akla hayale gelmedik internet dolandırıcılıklarıysa Nijerya'dan yapılıyor. Bu ülke kaynaklı sahtekârlıklar öyle boyutlara ulaştı ki son olarak geçtiğimiz aylarda olaya devlet el atarak önlemler aldı.

Kullanıcı olmak da zor

Türkiye'deki internet dolandırıcılığı genellikle banka müşterilerine yönelik. Popüler bankaların logo ve tasarımları kullanılarak e-postayla kullanıcı adı ve şifre avcılığı yapmak (phising) bu yöntemlerin başında geliyor. Bu yöntemde ya bankadan gelmiş gibi görünen bir e-postada doğrudan kullanıcı adı ya da şifre isteniyor ya da banka adresine benzeyen bir adrese kullanıcı çekilerek bütün bilgilerin doldurulduğu bir form (bilgi güncelleme bahanesiyle) alınıyor. Böyle bir durumda bilgileri müşteri kendi rızasıyla verdiği için bankanın bir sorumluluğu da bulunmuyor. Diğer bir yöntemse bu iş için kullanılan özel truva atı virüsleriyle bilgisayara sızıp kullanıcı adı ve şifreleri ele geçirmek. Yöntemler çeşit- li ancak dikkat ve iyi bir antivirüs / anticasus yazılımıyla bertaraf edilecek cinsen. Ne var ki kullanıcıların büyük çoğunluğu bu tip temel güvenlik önlemlerinden haberdar değil. Yakın zamanda kurulan sanalbankamagdurlari.com adresindeki mağduröykülerinin çoğu da bunu doğrular cinsten.

Siber hırsızların en büyük vurgunu yaptığı ülke ABD'nin Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan rapora göre bu alanda dönen para uyuşturucudan elde edilen geliri geçmiş durumda. Endüstriyel casusluk, çocuk pornografisi, borsa manipülasyonu, dolandırıcılık ve korsanlık olarak özetlenen siber suçun sadece ABD'ye bedeli 105 milyar dolara ulaşıyor.

Öte yandan İnternet Security Systems raporuna göreyse yasadışı içerik ve dolandırıcılık yöntemleri barındıran sayfa sayısı da artış gösteriyor. Geçtiğimiz seneye oranla bu tip 'yol gösterici' sayfalardaki artış oranı yüzde 42.3 oldu

Radikal

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber