Deprem konusundaki çalışması uluslararası çapta ışık tutacak

OMÜ'lü bilim adamı Prof. Dr. Azer A. Kasımzade'nin deprem konusundaki çalışması uluslararası çapta ışık tutacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2013 18:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Deprem konusundaki çalışması uluslararası çapta ışık tutacak

OMÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azer A. Kasımzade, NATO Proje Yöneticisi (NPD) olarak yürüttüğü, "Geodynamic Monitoring and Hazard Early Warning System in Landslide Areas: GEODYN" isimli projesinin ikinci aşamasını, Brüksel (Belçika) NATO Karargahı'nda 35 üyeden oluşan Bağımsız Bilimsel Değerlendirme Gurubu'na sundu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, dünyada yalnızca on yedi proje ikinci grupta yer aldı.

Projede kritik durumu ifade edecek parametreler, sınırları ve bu veri tabanına bağlı uluslararası ağ bağlantısı kurularak hizmete açılması planlandı. Proje kapsamında yapılacak incelemeler önce iki ülkede sürdürülecek. Daha sonra ise proje, Samsun (Türkiye) aktif heyelan bölgesinde denenecek. İlgili yazılımlar geliştirilerek etkileşimli olarak heyelan bölgelerinin durumunu belirleyen sayısal haritalar ve grafikler oluşturulacak. Dolayısıyla; ilgili sürecin matematik modeli ortaya konularak, "geodynamic monitoring" için yeni standart teknoloji sunulacak.

"Heyelan-Deprem-Yapı" etkileşimi düzleminde çalışmalara uluslararası çapta ışık tutacak bu proje, Türkiye'de de ilgili afet alanında önemli katkılarını sağlayacak ve Samsun ili için kurulması planlanan "erken uyarı sistemi"ne de yeni bir boyut kazandıracak.

2010 yılı GRED (The Center for Research on the Epidemiology of Disasters-GRED, 2010) verilerine göre dünyada doğal afetler yüzde 45 seller, yüzde 19 fırtınalar, yüzde 10 heyelanlar, yüzde 9 kuraklık, yüzde 7deprem, yüzde 7 aşırı sıcaklık, yüzde 2 volkanlar, yüzde 1 söndürülmesi güç olan yangınlardan oluşmakta. Heyelan doğal afetlerin başında gelen ve önemli afetlerden.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber