Felç tedavisinde 'sihirli ayna' etkisi

Esası ayna nöronlara dayanan ayna terapisi, felç, MS gibi sinir sistemi kökenli hareket bozukluklarında ve ağrı tedavisinde olumlu sonuçlar veriyor.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 23 Nisan 2013 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Felç tedavisinde 'sihirli ayna' etkisi

Fizyoterapist Dağhan Pişkin'e göre, ayna terapi sadece felç, MS gibi sinir sistemi kökenli hastalıklarda değil, fantom ağrısı, kompleks rejyonel ağrı sendromu gibi yoğun ağrıların görüldüğü durumlardan, daha hafif ağrılı ortopedik vakalara kadar geniş bir yelpazede etkili oluyor.

“Son yıllarda keşfedilen ayna nöronlar sayesinde geliştirilen ayna terapisi sayesinde hareketlerin izlenmesinin, merkezi sinir sisteminde bu hareketlerden sorumlu alanları aktive ettiği gözlendi” diyen Fizyoterapist Dağhan Pişkin, ayna terapisi hakkında şunları söylüyor:

“Rehabilitasyonun basitçe daha kaliteli bir yaşam sürmek olduğunu düşündüğümüz zaman, aktivitelerdeki kusurları ve yetersizlikleri gidermek şüphesiz her zaman en temel amaçlarımızdan. Kişi çeşitli duysal defisitler sebebiyle bu yetersizlikleri fark edemediği zaman, düzeltmeyle ilgili bir girişimde de bulunmayacaktır. Biliyoruz ki sinir sistemimiz, bir duysal girdi ve bu girdiye yanıt olarak oluşturulan bir çıktı şeklinde çalışmaktadır. Aynayı rehabilitasyonun birçok noktasında, bu duysal girdiyi oluşturmak için kullanırız ki bir çıktı oluşsun: 'Duruşum sağa doğru, sola doğru düzeltmeliyim!' ya da 'Saçım dağılmış, taramalıyım!' gibi.”

Ayna nöronların, rehabilitasyonda "izleme" konusuna biraz daha farklı bir bakış açısı getirdiğini belirten Pişkin, “Hareketlerin izlenmesi, merkezi sinir sisteminde bu hareketten sorumlu alanları aktive etmektedir. Dolayısı ile nasıl bir hareket paterni izlenirse, beyin öyle bir hareket açığa çıkartmak için çoktan sabırsızlanmaya başlar” diyor ve terapinin detayları hakkında şunları söylüyor:

“ETKİNLİĞİ ÇALIŞMALARLA KANITLANDI”

“Graded Motor Imagery (Dereceli Motor Görüntüleme) tedavi konseptinin bir basamağı olan ayna terapisi, bir ayna aracılığı ile problemli ekstremitenin doğru hareketinin algılanmasını ve dolayısı ile zamanla doğru çıktının oluşmasını sağlar. Problemli kol veya bacak, bir ayna arkasına ve sağlam kol ve bacak da aynanın karşısına konduğunda, gözüken problemli değil, normal hareket olacaktır. Doğru hareket gözlendiğinde de, doğru yanıt çıkmış, yani beyin bir nevi kandırılmış olacaktır. Ayna terapisinin felç, MS ve ağrı üzerinde etkili olduğu birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Tedaviye uygunlukta kişi ile kooperasyon kurulabiliyor olması, seans sırasında emirleri alması açısından önemli bir noktadır. Onun haricinde geriye ayna ve tek bir şey demek kalıyor: "Ayna ayna söyle bana..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber