Tombul: Danıştay'ın kararı ile toplu sözleşmenin önü açıldı

Haber Giriş : 29 Aralık 2005 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) ile Ulukışla Belediyesi arasında yapı lan ?toplu sözleşmenin'' suç teşkil etmediğ inin Danıştay tarafından alınan kararla onaylandığını bildirdi. Tombul, ?Danıştay'ı n aldığı karar bizim yıllardır söylediğimizi teyit etmekte ve haklılığımızı doğrulamaktadır'' dedi. Danıştay Birinci Dairesi'nin Tüm Bel Sen ve Niğde Ulukışla Belediyesi arasında yapılan toplu sözleşmenin suç teşkil etmediğini belirtmesi ve İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma açmasına gerek olmadığı kararını vermesi nedeniyle düzenlenen basın toplantısına yetkili sendika Tüm Bel Sen, KESK ve üye sendika başkanları ile Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar katıldılar.

KESK Genel Başkanı Tombul, konuşması nda, kamu emekçilerinin yıllardır özgür örgütlenme ve toplu sözleşme yapma hakları nın yıllardır engellendiğini, ancak Danı ştay'ın aldığı kararla artık bu tavrın son bulması gerektiğine dikkat çekti. Tombul, sözlerini söyle sürdürdü:

?''KESK yıllardır kamu emekçilerinin toplu sözleşme ve grev hakkı olduğunu ısrarla söylemektedir. Söylemenin ötesinde bu hakkı kullanmaktadır. Hükümet ise AB ile uyum adına çeşitli düzenlemeler yapıyor, Anayasa'yı değiştiriyor, Ulusal programda sözler veriyor.

İlerleme raporunda eleştiriler alıyor, Katı lım Ortaklık belgesinde kısa dönemde yapı lacaklar arasında sendikal haklar yer alıyor. Bütün bunlara rağmen uygulamada bir değişiklik görülmediği gibi engellemeler devam ediyor. Hükümete kendi değiştirdiği Anayasa'ya uyması çağrısını yaptık Ancak, maalesef bu çağrımız yanıtsız kaldı.''

TOPLUSÖZLEŞME HAKKI TEYİT EDİLDİ

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara da Danıştay'ın önemli bir karara imza attığı nı belirterek, ?Danıştay kararında ILO sözleşmeleri ve Avrupa Sosyal Şartına atıfta bulunmuştur. Dolayısıyla toplu sözleşme yapma hakkımız bir mahkeme tarafından da tespit ve teyit ediliştir'' dedi.

Baykara sözlerini söyle sürdürdü: ?Kararı n hukuken kesinleştiği Türkiye'de kamu emekçilerinin sendikal hakları açısından yeni bir milat olacak içeriktedir. Toplu sözleşme yapma hakkımıza yönelik önemli bir hukuksal kazanım sağlanmıştır.

Böylece, bundan sonra özel olarak belediyeler, genel olarak da kamu kurumları ile kamu emekçileri sendikaları arasında yapılacak toplu sözleşmelere engel çıkarılmasının önünün kesilmesini umuyoruz.''Hükümetin sermayenin çıkarlarını koruyan her türlü yasayı uygulamakta bir an bile tereddüt etmediğini, sıra işçiler ve kamu emekçilerine geldiğinde ise en temel hukuk metni Anayasa'yı dahi yok saydığını belirten Baykara, iktidarın bundan sonra yapması gerekenlere de şöyle değdindi:

''Şimdi hükümete düşen görev, kendisinin değiştirdiği Anayasa'ya ve buna uygun verilen yargı kararına uymaktır. Bütün kamu kurumları derhal sendikalarımız ile toplu sözleşme masasına oturmalıdır.'' Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar da, Danıştay tarafından alınan kararın beklenen olumlu bir karar olduğunu belirterek, 1989 yılından beri verilen mücadelenin kazanılmış olmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.Ülke geleceğinin yeniden şekillendirilmesi için bireysel hareket etmek yerine birlikte mücadele edilmesi gerektiğini savunan Avşar, KESK ve bağlı sendikaları verdikleri destekten dolayı kutladı. Prof. Dr. Mesut Gülmez de, Danıştay'ın sonucu belirtilmesine rağmen gerekçelerini açıklanmadığına dikkat çekerek, Danıştay'ın konuyu açıklamaktan kaçındığını ifade etti.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber