Uşak Üniversitesi'nde 'engelsiz' hedefi

Hazırladığımız projeyle, üniversitemize 'engelsiz' hüviyetini kazandırmayı hedefliyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2013 13:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Uşak Üniversitesi'nde 'engelsiz' hedefi

Soner Kılınç - Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, engelli öğrenciler ile personelin öğrenim ve çalışma şartlarını kolaylaştırmak için proje hazırladıklarını belirterek, "Üniversitemize 'engelsiz' hüviyeti kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.

Rektör Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında kurulan Uşak Üniversitesi'nde akademik gelişiminin yanı sıra fiziki yeterilikleri artırmak için gayret gösterdiklerini belirtti.

Üniversitenin kalbi olarak nitelediği Bir Eylül Yerleşkesi'de yeni derslik, sosyal donatı ve çevre düzenlemelerinin devam ettiğine işaret eden Çelik, "Yerleşkenin planlamasını engelli öğrencilerin ve personelin günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilecekleri şekilde hazırlıyoruz" dedi.

Engellilere yönelik fiziki alanlarda gerçekleştirilen çalışmaların tek başına yeterli olmayacağını, eğitim ve çalışma alanlarında karşılaştıkları sorunları en aza indirmesi gerektiğini belirten Çelik, "Engelli Öğrencilerin Mesleki Eğitime Entegrasyonu Kapsamında Uşak Meslek Yüksekokulu Binasının Düzenlenmesi Projesi"ni hazırladıklarını kaydetti. Çelik, "Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Sosyal Mali Kalkınma ve Mali Destek Programı kapsamında desteklenecek proje ile üniversitemize 'engelsiz' hüviyetini kazandırmayı hedefliyoruz. Proje ile engelli öğrencilerimizin ve personelimizin birine bağlı kalmadan, eğitimlerine ya da iş yaşamlarına devam edebilecekleri ortamı, imkanları sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Projenin pilot olarak Uşak Meslek Yüksekokulu binasına uygulayacağını söyleyen Çelik, şu bilgileri verdi:

"Proje kapsamında meslek yüksekokuluna engelli asansörü yerleştirilecek, bina giriş kapıları otomatik sensörlü hale getirilecek, bina içlerinde görme engelli öğrencileri yönlendirecek kabartmalı yürüme parkurları oluşturulacak ve gerekli görülen noktalara sesli-ışıklı uyarı sistemleri yerleştirilecek. Bunun yanı sıra engelsiz bir eğitim binası için sınıf, atölye ve kantin gibi alanlarda kabartma levha düzenlemesi yapılacak.

Görme engelli öğrencilerin dersleri verimli takip edebilmeleri için kabartma resim baskı makinesi, monitörde ve kağıttaki verileri ses dosyasına çeviren program alımı yapılacak. Kollarını kullanmakta sorunu bulunan öğrencilerin bilgisayardan faydalanabilmelerini sağlayacak ekipmanlar temin edilecek. Ayrıca yerleşkede açılacak olan yüzme havuzundan yararlanması için engelli havuz asansörü gibi sosyal yaşamlarını da kolaylaştıracak bir çok çalışma yapılacak."

-"Engelli öğrenciler evlerinden ve yurttan servis araçlarıyla alınacak"-

Üniversitede eğitim gören 21 engelli öğrenci bulunduğunu, kendileriyle yaptıkları görüşmelerde sorunlarının başında ulaşım geldiğini anlattıklarını belirten Rektör Çelik, bunun çözümü yönünde de adımlar attıklarını ve özel bir servis aracı alacaklarını bildirdi. Engellilere göre dizayn edilmiş aracın öğrencileri kampüse getireceğini ifade eden Çelik, "Öğrencilerimizi okul başlangıç saatine yetiştirecek şekilde kaldıkları yurt yada evlerinden servis aracıyla alınacak, derslerinin bitiminde ise geri götürülecek. Engelli öğrencilerimizin ulaşım sorunu servis aracıyla çözeceğiz" dedi.

Meslek yüksekokulu binasındaki fiziki şartlar ile öğrenim alanlarında gerçekleştirilecek düzenlemelerden olumlu tepkiler almaları karşısında, uygulamanın proje kapsamında tüm yerleşkeye yayılmasının hedeflendiğini kaydeden Çelik, düzenlemelerin farklı kurumların sınavlarına girenken zorluklar yaşayan il genelindeki engellilere de önemli kolaylık sağlayacağına dikkati çekti.

Projenin koordinatörlerinden Uşak Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Kadir Gündoğan da engellilerin eğitim hayatlarını kolaylaştırma yönünde hayata geçirilmek istenen proje kapsamında, üniversitede öğrenim gören engellilerle tek tek görüşüldüğü, ince ayrıntılara kadar bir çok noktanın ele alındığını söyledi.

Uşak Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıza Kara ise projenin toplam bütçesinin 215 bin lira olduğunu, 193 bin liralık kısmının ZEKA tarafından karşılanacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber