160 Milyon Liralık Ödemeden Kimler Yararlanacak?

Haber Giriş : 20 Aralık 2003 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

160 Milyon Liralık Ödemeden Kimler Yararlanacak?

Hükümet ile memur sendikaları arasında 2003 yılında pazarlık konusu yapılan 160 milyon liralık bir defalık ödemenin, kimlere verileceği konusunda sitemize çok sayıda soru gelmektedir. Bu soruların cevabı, 2004 yılı Mali Bütçe Kanununun 31'inci maddesinde açıklığa kavuşturulmuştur. Hükümetçe TBMM'ye gönderilen bu konuya ilişkin düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonunda aynen kabul edilmiş olup, söz konusu hükümler TBMM Genel Kurulunda kabul edildikten ve Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra kesinleşecektir. Buna göre 160 milyon liralık ödeme;
1- 657 sayılı Kanun,
2- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunu,
3- 2802 sayılı Hâkimler ve Savcilar Kanunu,
4- 2914 sayili Yüksekögretim Personel Kanunu,
5- 3466 sayili Uzman Jandarma Kanunu ve
6- Kamu kurum ve kuruluslarinda çesitli statülerde sözlesmeli olarak çalıştırılan kamu görevlilerine ödenecektir.

Bu ödemeden, üst kurullarda çalışan personel, kapsam disi personel dahil olmak üzere isçiler, geçici personel, ayin veya haftanin bazi günleri ya da günün belirli saatleri gibi kismi zamanli çalisan sözlesmeli personel yararlanamayacaktır. Bu konuya ilişkin diğer bilgiler ve ilgili tasarı hükmünün tam metnini görmek için tıklayın.

- Ayrıca ödemelerin yapilacagi tarihlerde; ayliksiz izinli olanlara, kurumlarin yurt disi kadro veya pozisyonlarinda çalisanlara, hangi sekilde olursa olsun üç ay veya daha fazla süreyle gönderilmeleri nedeniyle yurt disinda bulunanlara ve kadro veya pozisyonlari ile ilisikleri kesilmis olanlara (Örneğin istifa etmiş olanlar), belirlenen tarih için öngörülen tutar ödenmeyecektir.

- Yapılacak ödemeler, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti ile mahsup islemlerine tâbi tutulmayacaktır. Ayrıca bu ödemeden istihdam fazlası personel olarak diğer kamu kurumlarına aktarılan İFP'ler de yararlanacaktır.


2004 YILI BÜTÇE KANUN TASARISININ İLGİLİ HÜKMÜ

PLAN VE BÜTÇE KOMISYONUNUN KABUL ETTIGI METIN

Katsayilar, yurt disi ayliklar, ücret ve sözlesme ücreti

MADDE 31. Ayliklarini 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu, 926 sayili Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayili Hâkimler ve Savcilar Kanunu, 2914 sayili Yüksekögretim Personel Kanunu ve 3466 sayili Uzman Jandarma Kanununa göre almakta olan personel ile kamu kurum ve kuruluslarinda çesitli statülerde sözlesmeli personel olarak istihdam edilenlere (kapsam disi personel dahil olmak üzere isçiler, geçici personel, ayin veya haftanin bazi günleri ya da günün belirli saatleri gibi kismi zamanli çalisan sözlesmeli personel ile aylik veya ücretleri 631 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesi kapsaminda belirlenenler hariç), Bakanlar Kurulunca belirlenecek tarihlerde ve tutarlarda iki bölüm halinde toplam 160 milyon lira ödeme yapilir.

Ancak, ödemelerin yapilacagi tarihlerde; ayliksiz izinli olanlara, kurumlarin yurt disi kadro veya pozisyonlarinda çalisanlara, hangi sekilde olursa olsun üç ay veya daha fazla süreyle gönderilmeleri nedeniyle yurt disinda bulunanlara ve kadro veya pozisyonlari ile ilisikleri kesilmis olanlara, belirlenen tarih için öngörülen tutar ödenmez.

Bu ödemeler; aylik, ücret ve diger malî haklarin hesabinda dikkate alinmaz ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti ile mahsup islemlerine tâbi tutulmaz. Anilan tutarlar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayili Kanunun 22 nci maddesi uyarinca ödenen fark tazminatinin hesabinda dikkate alinmaksizin ayrica ödenir.

Bu bendin uygulanmasinda ortaya çikabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanligi yetkilidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber