MEB'in hazırladığı YÖK Yasa Taslağı'nda, yurtdışındaki üniversitelerden alınan diplomaların denkliğini belirleme yetkisi YÖK'ten alınarak Üniversitelerarası Kurul'a devrediliyor.

Haber Giriş : 02 Ocak 2004 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB'in hazırladığı YÖK Yasa Taslağı'nda, yurtdışındaki üniversitelerden alınan diplomaların denkliğini belirleme yetkisi YÖK'ten alınarak Üniversitelerarası Kurul'a devrediliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı Yükseköğretim Yasa Taslağı'nda yurtdışındaki üniversitelerden alınan diplomaların denkliğini belirleme yetkisini YÖK'ten alıyor. Taslakta bu yetki Üniversitelerarası Kurul'a devrediliyor. Ayrıca vakıf üniversitelerine yapılan devlet yardımı kaldırılıyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Üniversitelerarası Kurul Alt Komisyonu üyesi rektörlerin hazırladığı Yükseköğretim Yasa Taslağı'na son şeklini verirken, Milli Eğitim Bakanlığı da kendi taslağını revizyondan geçirdi. Bakanlığın taslağında, yıllardır tartışmalara neden olan diploma denkliği yetkisi, YÖK'ün elinden alınıyor.

Taslakta ÜAK'nın görevleri arasında "Yurtdışındaki yabancı üniversitelerden alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin yönetmelikler hazırlamak ve bu işlemleri yürütmek" ifadesi yer alıyor.

Bakanlığın yeni taslağında, yardımcı doçentlik atamalarının merkezi sınavla yapılması düşüncesinden vazgeçildi. Rektörlerden gelen tepkiler üzerine, yardımcı doçentlik ünvanının, ÖSYM'nin yapacağı bir sınavla kazanılmasını içeren düzenleme kaldırıldı. Ancak üniversitelerdeki "adam kayırmacılığı" engellemek isteyen bakanlık, son taslağında da araştırma görevlilerinin merkezi sınavla atanması ilkesini korudu.

Taslakta, öğretim elemanlarının keyfi olarak üniversiteden uzaklaştırılmasını engellemek için de bir düzenleme yapıldı. "Kurumlararası Yardımlaşma" başlığı altında yer alan ve öğretim üyelerinin başka şehirlerdeki üniversitelerde görevlendirilmesine imkan veren "sürgün" maddesine, "öğretim üyesinin kendi rızası olması" şartı konuldu. Bakanlığın taslağı, vakıf üniversitelerine yapılan devlet yardımına da son veriyor. Yürürlükteki 2547 sayılı yasaya göre, YÖK'ün görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın teklifiyle vakıf üniversitelerine devlet yardımı yapılıyor, yardım miktarı vakıf üniversitesinin toplam bütçe giderlerinin yüzde kırkbeşini geçemiyor.

Taslakta ayrıca, üniversiteden atılan öğrencilere yükseköğrenimini başka bir üniversitede sürdürme hakkı veriliyor.

Mevcut uygulamada, üniversiteden çıkarma cezası verilenler, bir daha yükseköğretim kurumlarında öğrenci olamıyor.

Bu çerçevede üniversiteden atılma cezası zorlaştırılarak, Anayasa'nın 42. maddesinde yer alan "Kimse eğitim-öğretim hakkından yoksun bırakılamaz" ifadesi, taslağın "Yükseköğretimin Ana İlkeleri" içine yerleştirildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber