Şener, Başbakan'ı mı kastetti?: 'Şunu istiyorum, bunu atayacağız sözü şık değil'

Haber Giriş : 30 Mart 2006 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanlığı'na atama konusunda Başbakan'ın, 'Bal gibi atarım' sözleri tartışma yaratmıştı. Bakan Şener ise BDDK Başkanlığı'na atama konusunda, "Demokrasilerde 'ben şunu istiyorum' söylemi şık değil" dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bürokratik görevlendirmeler için yöneltilen eleştirilere verdiği "Bal gibi atarım" yanıtı tartışılırken, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, bu atamalar konusunda farklı bir tutum ortaya koydu.

Şener, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in nisan başında dolacak görev süresinin ardından ne yapılacağı sorusu üzerine, atamanın "İlgili bakanın önerisi, Bakanlar Kurulu'nun imzası ve Cumhurbaşkanı'nın onayı" ile gerçekleştiğini anımsattı. "Bu sürecin içinde imzaların biri eksik olursa atamayı yapamazsınız. Dolayısıyla mutlak anlamda birinin iradesi budur diye ortaya bir sonuç çıkmaz" diyen Şener, demokrasinin zaten bu anlama geldiğini belirtti. Şener, şunları kaydetti:

'Kararname yetişmez'
"Demokrasi tek kişinin yetkili olmadığı, yetkilerin paylaşıldığı bir rejimdir. Demokratik karar süreçlerinde yer alan herkes bilir ki, kimse kendisi mutlak söz sahibi değildir. Karar süreçlerinde yer alan, kararı paylaşan kişilerden biridir. Bunu herkesin içselleştirmesi gerekir. Dolayısıyla, 'Ben şunu istiyorum, bunu atayacağız' gibi söylemler bana çok şık gelmiyor. Demokratik kültürü özümsemiş insanların daha ihtiyatlı yaklaşması gerekir diye düşünüyorum."

Erdoğan'a, BDDK'da sürenin yakında dolacağını ve atama yapılması gerektiğini söylediğini belirten Şener, aralarındaki diyaloğu, "Şu anda başkan görevini sürdürüyor. 'Bir düşünceniz, öneriniz var mı' diye sordum. Bir görüş belirtmediler, 'bunu Sudan dönüşü görüşürüz' dedi" şeklinde aktardı.

Merkez Bankası için atamanın önceden belirlenmesinin daha doğru olacağı yönünde açıklama yaptığı anımsatılarak, "Bu tavırdan, BDDK'da atamanın gecikmeyeceğini mi anlamak gerekiyor?" sorusuna Şener, "Mutlak söz sahibi ben olmadığım için, süreç devam ettiği için, büyük ihtimalle kararname bu ay sonuna yetişemeyecek, öyle anlaşılıyor" yanıtını verdi.

'IMF programı değil'
Şener, IMF Başkanı Rodrigo Rato'nun, 'Türkiye'nin kredibilitesinin azaldığı' yönündeki değerlendirmesi hakkında ise şunları söyledi: "Bu program, IMF programı değildir, hükümetimizin programıdır. Hem bütçe disiplini hem de sosyal boyutu olan bir programdır."

'SPK Başkanı herkesle kavgalı'
Sermaye Piyasası Kurulu'nda (SPK) başkan ve üyeler arasında yaşanan krizi de değerlendiren Şener, Kurul Başkanı Doğan Cansızlar'ın 'sürekli birileriyle karşı karşıya geldiğini' savundu.
Cansızlar'ın İMKB Başkanı Osman Birsen, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve kendi kurul üyeleriyle karşı karşıya geldiğini kaydeden Şener, her tartışmada kendilerinin sorunu çözmek durumunda kaldığını vurguladı.
Şener, TÜRMOB ile ilgili tartışma nedeniyle bağımsız denetime ilişkin tebliği dondurduklarını ve Resmi Gazete'de yayımlamayacaklarını bildirdi.

Köşk bize gönderdi
Cansızlar'ın gönderdiği mektubu Cumhurbaşkanlığı'nın kendilerine havale ettiğini ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun konuyu incelemeye aldığını açıklayan Şener, şöyle konuştu:
"SPK Başkanı'nın kendi kurul üyeleriyle farklı değerlendirmeleri ortaya çıktı. Bununla ilgili olarak bize gönderdiği dosyayı Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu'na gönderdi. Başbakanlık da, Cumhurbaşkanlığı da değerlendirilmesini bizden istediler. Biz de dosyaları Başbakanlık Teftiş Kurulu'na inceleme ve değerlendirmeleri için gönderdik. Ortaya çıkacak görüşlere göre konuyu ele alacağız."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber