ÖSYM Başkanı: Düz liselilere sahip çıkan, onların haklarını koruyan yok

Haber Giriş : 09 Mayıs 2006 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, diğer okul türlerine göre en zor durumda olanların düz lisede okuyan öğrenciler olduğunu belirterek, "Düz liselilerin hiç sahibi yok, kimse haklarını savunmuyor. Hele düz liselerde sosyal bilimler alanlarını seçenlerin durumu daha kötü. Üniversiteye girişte en düşük orana onlar sahip" dedi.

Danıştay'ın kararına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nden faydalanarak açık liseye kayıt yaptıran ve yeni okul türleriyle ÖSS'ye girmeye çalışanların başvurularının kabul edilmeyeceğini anımsatan Yarımağan, "Bunun için duyuru yaptık, öğrenim durumlarını düzeltmelerini istedik. Çifte diploma şansı elde etmek için açık liseye başvuranlardan sadece 1000'i duyurumuz üzerine bize yeniden başvurdu. Ancak daha başvuru yapmayan tahminen 9 bin aday var" diye konuştu..
Radikal'in sorularını yanıtlayan ÖSYM Başkanı Yarımağan, Merkez'in yaptığı sınavlar ve sınavlarla ilgili gündeme takılanlara yönelik şunları söyledi:

Açık lise tartışması
Danıştay'ın kararına rağmen, MEB'in yönetmeliği üzerinden açık liseye kayıt yaptıran ve yeni okul türleriyle ÖSS'ye girmeye çalışanların başvurlarının geçersiz olacağını duyurduk ve öğrenim durumlarını düzeltmek isteyen bu durumdaki öğrenciler için ilan verdik. 'Çifte diploma' uygulaması üzerinden ÖSS'ye başvuran 5-10 bin aday olduğunu düşünüyoruz. Bu adaylardan sadece 1000'i duyurumuz üzerine bize yeniden başvurdu. 100 kadarı sınava girmekten vazgeçti, 900'ü ise öğrenim durumunu düzeltti. Geriye kalan tahminen 9 bin kişi ise her hangi bir girişimde bulunmadı. Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptırıp birkaç sınava girerek ikinci bir diploma sahibi olunabileceğine inanmıyorum. 2-3 fark sınavı ile öyle büyük bir açık kapanmaz. Eğitim bir formasyon işidir. Endüstri meslek lisesi mezunu öğrenci en az iki yıl örgün eğitime tabi tutulmadan genel lise mezunu sayılamaz. Aynı şey genel lise mezunları için de geçerli.

Kontenjan sorunu yok
Türkiye'de 2000-2005 yıllarının ortalamasına göre lise mezunu sayısı 544 bin kişi. Üniversitenin sunması gereken kontenjan bununla sınırlı. Her yıl üniversiteye aldığımız aday sayısı da 529 bin. Bu rakamlar bize yıllık üniversite kontenjanı ile mezun sayısının denk olduğunu gösteriyor. Her yıl üniversiteye yerleştirilen 529 bin kişiden 430 bini ilk kez yerleşiyor. Geriye kalan 99 bin kişi ise ya bir üniversiteden mezun oluyor ve şansını tekrar deniyor ya da girdiği bölümü yarım bırakıp yeniden sınava başvuruyor. Aslında daha çok üniversite kontenjanına ihtiyaç yok. Sorun birikimde, ekonomik nedenlerde.

1000 kişiden 389'u liseli
Yine 2000-2005 yıllarının beş yıllık ortalamasına baktığımızda öğrenim çağındaki her 1000 kişiden 389'u lise diploması alıyor. Bunlardan 307'sini üniversiteye yerleştiriyoruz, hatta bunlardan bir kısmını birkaç kez yerleştiriyoruz. Yerleştirilenlerden 107'si ya hiç kayıt yaptırmıyor ya da yarım bırakıyor. Ancak 200'ü girdiği üniversiteyi bitirebiliyor. Öğrenim çağındaki her 1000 kişiden 82'si ise sınava ya hiç girmiyor ya da birkaç kez denediği halde kazanamıyor.

Düz liseliler sahipsiz
Düz liselilerin hiç sahibi yok, kimse haklarını savunmuyor. Yerleşme oranlarına baktığımızda 2004'de düz lise öğrencilerinin yüzde 17'si, öğretmen liselerinin yüzde 51'i, meslek liselilerin yüzde 25'i bir yerlere girmeyi başarmış. İmam hatip lisesi öğrencilerinin yerleşme oranı yüzde 9.4, ticaret ve turizm mezunlarının yüzde 30.65, teknik liselerin yüzde 20.75, endüstri meslek liselerininin ise yüzde 30 oranında. Düz liselerin sosyal bilimler, edebiyat alanlarında okuyan öğrencilerin 2004'te ancak yüzde 8.8'i bir yere yerleştirilmiş. Türkçe-Matematik alanlarında okuyanların yerleşme oranı yüzde 16 iken, Fen-Matematik alanındakilerin yerleşme oranı yüzde 26. En çok mağdur olanlar sosyal bilimler alanı, en çok onlar açıkta kalıyor.

KPSS'ye talep çok
KPSS-1 için 500 bin kılavuz bastırdık. Ancak üç gün içinde bitti. Bu yüzden 50 bin tane daha bastırdık. Ancak bu da yetmeyebilir. Adaylar, merkezlerimizde eğer bulamazlarsa, kılavuzlara internet üzerinden de ulaşabilecek. KPSS-2 ön lisans ve ortaöğretim mezunları için eylülde yapılacak. O sınava 1-1.5 milyon adayın başvurmasını bekliyoruz. Gençler, bir yerlere girme, hayat kurma telaşında. Bu yüzden bu tür sınavlara talep çok. 10 bin kişinin alınacağı yere 300 bin başvuru oluyor. Bazıları puanlarının yetmediğini bile bile bir yerlere girmek için yerleştirmeye başvuruyor. Kendilerine boş yere umut verdikleri için üzülüyoruz.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber