Uzmanlar: Başbakanlık Teftiş Kurulu soruştursun

Soma'da 301 kişinin öldüğü madeni iki yılda 16 kez teftiş etmesine rağmen ciddi kusur bulamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yapacağı soruşturma şimdiden tartışmalı hale geldi. Uzmanlar, bu nedenle faciayla ilgili soruşturmayı yönetmelikteki yetkisini kullanarak Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun yapması gerektiğini söyledi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Mayıs 2014 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzmanlar: Başbakanlık Teftiş Kurulu soruştursun

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında sıra sorumluların yargı önüne çıkarılacağı soruşturmaya geldi. Soruşturmayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı yürütecek. Ancak bu kurul facianın yaşandığı maden ocağını sonuncusu mart ayında olmak üzere 2 yılda 16 kez denetledi ve eksiklik bulamadı. Uzmanlar, bu faktörü de gözönünde bulundurarak soruşturmayı Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun yapmasının isabetli olacağı görüşünde.

ÜÇ BAKANLIĞI İLGİLENDİRİYOR

Soma faciasının, birden fazla kamu kurum ve kuruluşunu ilgilendirdiğini belirten uzmanlar soruşturmanın tek bakanlık tarafından yapılmaması gerektiğine dikkati çekti. Uzmanlar, kazanın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgi alanında olduğunu hatırlattı. Birden fazla kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendiren soruşturmalarda görevlendirilecek müfettişlerin görevlendirme biçimine ilişkin yönetmelik kapsamında soruşturmanın Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda oluşacak heyet tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ilgili bakanlıklardan müfettiş isteyerek soruşturmayı yürütmesini istedi.

YARGI SÜRECİ İÇİN ÖNEMLİ

Facianın yaşandığı yerde inceleme ve soruşturma yapacak heyetin gerekirse bağımsız uzmanlardan bilirkişi heyeti oluşturabilir. Bilirkişi heyeti facianın nedenlerini tespit ederek, oluşturulan soruşturma heyetine rapor olarak sunacak. Soruşturma heyeti, söz konusu rapor doğrultusunda, kazada ihmali olanları belirleyip yargı sürecini yürüten ilgili savcılığa bildirecek. Sağlıklı ve adil bir yargılama yapılabilmesi için soruşturmayı yürüten heyetin önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, bu bakımdan soruşturmanın mutlaka Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda yapılmasının önemine işaret etti.

HESAP SORAN HESAP VERMELİ

Türkiye'de yaşanan her facianın ardından kamu adına denetim yapan müfettişlerin hep hesap sorduğuna işaret eden uzmanlar, bu yöntemin hiçbir sonuç vermediğini savundu. Denetim sisteminde köklü değişikliklerin yapılması gerektiğini anlatan uzmanlar, 'Hesap sormaya alışmış bir denetim sistemi, hesap verir hale de getirilmeli' ifadelerini kullandı.

Şüpheye neden olur

Facianın yaşandığı Soma Madenciliğin iki ay önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri tarafından incelendiğini hatırlatan uzmanlar, müfettişler değişse bile yine aynı başkanlığa bağlı başka müfettişlerin yürüteceği soruşturmanın tartışmalı olacağını vurguladı. Türkiye'de bu tür denetimlerin sonuç vermediğini aktaran uzmanlar, bundan dolayı soruşturmanın birden fazla kamu kurum ve kuruluşunu ilgilendiren soruşturmalar kapmasında olması gerektiğini belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber