Kişiye özel radyoterapi kansere meydan okuyor

Kanserdeki yeni gelişmeler ve kişiye özel tedavi seçenekleri, meme kanserli hastaların yaşam sürelerini ve kalitesini artırarak hayata yeniden bağlıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Mayıs 2014 11:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kişiye özel radyoterapi kansere meydan okuyor

Berda Özdiktaş

Yeni teknoloji ile üretilen radyoterapi cihazları hastaların kişiye özel tedavi edilmesine olanak sağlıyor, cerrahi tekniklerindeki ilerlemeler ve ''hedefe yönelik'' kemoterapi deneyimli bir ekip tarafından yapıldığında yüz güldürücü sonuçlar doğuruyor. Liv Hospital Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Tayfun Hancılar meme kanseri tedavisindeki gelişmeleri anlattı...

DİKKATLİ OLMASI GEREKENLER

Meme kanseri artık tedavi edilebilen bir hastalıktır ama unutmamak gerekir ki asıl amaç bu hastalığa yakalanmamaktır. Bu yüzden meme kanseri riskini artıran faktörleri iyi bilmek gerekir; Ailede birinci derecedeki yakınlarda (Anne, teyze, kız kardeş) meme kanseri bulunması, erken yaşta adet görmek veya ileri yaşta adetten kesilmek ( geç menopoz ), aşırı yağlı gıdalarla beslenme alışkanlığı, hareketsiz yaşam, hiç doğum yapılmaması veya ilk doğumun 30 yaşından sonra yapılması, menopoz sonrası dönemde uzun süreli ve yüksek dozlarda östrojen replasman tedavisi yapılması, genetik olarak meme kanseri gelişimine yatkın genleri taşımak (BRCA 1 ve 2 geni) ve artık herkesin bildiği sigara alışkanlığı. Bu risk faktörlerine sahip kadınların diğer kadınlara göre daha dikkatli olması gerekiyor.

KAÇ YAŞINDA GİRİLMELİ

Hancılar, "Hastalıktan korunmak birinci hedefse, erken teşhis ikinci hedeftir. Özellikle yeni kuşak mamografi cihazlarının daha az radyasyon etkisine sahip ve daha hassas olması nedeniyle bazı görüşler 50 yaş ve üstü için uygunluk verse dahi mamografinin 40 yaş sonrası her yıl tekrarlanmasını öneriyoruz. Mamografinin yaygın kullanıldığı ABD'de tedavi edilen kadınların 4'te 1'i başlangıç yani in situ aşamasında meme kanseri olarak teşhis edilebiliyor" dedi.

BOL SU İÇİN DENGELİ BESLENİN

*Tedavi esnasında tedavi alanındaki cilde deodorant, parfüm sürülmeli.

*Sauna sıcak havuz önerilmez.

* Duş alırken o bölgeye kese lif yapmak doğru değildir, bölge sadece su ile yıkanıp kurulanır.

* Radyoterapi uygulanan bölge tedavi esnasında ve sonrasında en az 1 yıl güneşten korunmalıdır.

* Meme kanseri tedavisi gören hastaların ağır efor gerektirmedikçe tam gün çalışmalarına devam edebilir.

*Beslenme çok önemlidir, sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir.

* Bol bol su içilmelidir.

NE ZAMAN TERCİH EDİLİYOR

Meme kanserinde radyoterapi ağırlıklı olarak cerrahi sonrasında ameliyat bölgesinde meme kanserli hücre kalma olasılığına karşı uygulanır, ancak akciğer, kalp gibi kritik organlar da komşu olduğundan bunların zarar görmemesi için, modern teknikler ve meme kanseri konusunda deneyimli bir ekip tarafından uygulanması son derece önemlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber